АР: російські хакери атакували пошту помічників Вселенського патріарха. Священики повʼязані з Томосом для української церкви

Автор:
Євген Спірін
Дата:
АР: російські хакери атакували пошту помічників Вселенського патріарха. Священики повʼязані з Томосом для української церкви

Center for American Progress / Flickr

Група хакерів Fancy Bear, яку пов’язують з російськими спецслужбами, причетна до спроб зламати електрону пошту священиків з оточення Вселенського патріарха Варфоломія. Під атаку потрапили ті, хто так чи інакше має відношення до Томосу про автокефалію для української церкви. Православна церква Московського патріархату інформацію про можливі атаки не коментує, а у Кремлі відкидають причетність до групи Fancy Bear.

Які методи використовували хакери

Хакери вже кілька років намагаються зламати скриньки служителів церкви. Це стало відомим завдяки обробці списку з 4500 адрес, які Secureworks передала АР. В списку не йдеться про успішні випадки зламу, а лише про спроби атак.

Fancy Bear використовували два методи щоб зламати електронну пошту. Перший — це «фішінг»: жертва отримує лінк на фейкову сторінку своєї скриньки та вводить свій пароль. Цю тактику застосовували під час зламу пошти штабу Демократичної партії на виборах президента США.

Другий метод — розсилка вітальних листів від імені священиків. В додатках до цих листів були заражені файли, які встановлювали на комп’ютер жертви атаки шпигунську програму.

У такий спосіб і намагалися отримати доступ до листування оточення Вселенського патріарха Варфоломія. Лист був замаскований під вітання прес-секретаря патріарха Нікоса-Георгіоса Папакрісту. «Дорогі Ієрархи, Отці, Брати і Сестри у Христі. Для мене дуже велика радість служити Церкві на цій посаді. Деякі пропозиції про те, як налагодити стосунки з громадськістю та пресою, наводяться у доданому файлі».

Лист, який розсилався від імені Папакрісту.

Associated Press

Лист було надіслано відразу після призначення Папакрісту на посаду. Це дуже занепокоїло священиків. «Це був хтось, хто нас дуже добре знає», — сказали вони в коментарі АР. Сам патріарх, якому зараз 78 років, не користується електронною поштою. Проте атаки хакерів були спрямовані на його помічників рівня єпископів. Під атаку потрапили Варфоломій Самарас — довірена особа патріарха; впливовий священик Емануіл Адамакіс; наставник духовної семінарії Елпідофор Ламбрініадіс. Всі вони пов’язані з процесом розгляду заявки української церкви про надання Томосу.

Що таке Томос

Наразі в Україні існує три помітні православні церкви: канонічна церква (Московського патріархату), церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Останні дві — невизнані. Московський патріархат вважає, що має історичний вплив на українську церкву, і вона повинна входити саме в структуру РПЦ. Щоб легалізуватись, президент України Петро Порошенко звернувся с проханням до Вселенського патріарха Варфоломія. Константинопольський Патріарх має право визнати помісну церкву.

Для цього українська церква повинна отримати Томос — мандат про незалежність від Московського патріархату. З такими ж проханнями до Варфоломія звернулись Верховна Рада України й ієрархи Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви.

Порошенко на зустрічі з патріархом. Фото: сайт президента.

Пресслужба президента України

РПЦ є ведучім гравцем на світовій арені православ’я. В разі відокремлення української церкви та її легалізації, Московський патріарх втрачає частину впливу вірян та бізнес-активи, якими володіє церква. «Якщо щось подібне станеться, це буде величезним ударом по претензіях транснаціональної ролі Москви», — цитує АР Василя Макрідеса, який спеціалізується на християнстві і православ’ї.

Як сторони реагують на Томос

Глава Синодального відділу зовнішніх церковних звʼязків, московський митрополит Іларіон вважає, якщо українська церква отримає автокефалію, то розкол у світовому православʼї буде таким самим значним, як Великий розкол 1054 року, коли християнство поділилося на католиків і православних.

«Страшно навіть уявити, що може статися, якщо сценарій надання автокефалії буде реалізований на практиці. Якщо таке трапиться, православна єдність буде похована», — сказав він.

Хресна хода церкви Московського патріархата в Києві.

Порошенко зустрічався з представниками делегації Вселенського патріархату наприкінці липня, йому передали лист від Варфоломія з вітаннями. «Для більшості українців дуже важливі слова Його Святості про те, що Україна не є канонічною територією Російської православної церкви. Так само, як і ми, Його Святість вважає нашою Матірʼю-Церквою саме Константинопольський патріархат», — сказав після зустрічі Порошенко.

Московській патріарх Кирило Гундяєв їде на зустріч з Варфоломієм 31 серпня. Ймовірно, вони будуть обговорювати надання Томосу українській церкві.

Хто такі Fancy Bear

Це хакерська група, яка спеціалізується на атаках на російських опозиціонерів, політиків, журналістів, а також на державні, інформаційні, військові та інші структури.

Як свідчать дані АР, Fancy Bear атакували не тільки пошту оточення Варфоломія. Під удар потрапили і представники інших релігій. В переліку адресатів: Апостольський нунцій в Києві — представник Папи Римського; «Умма» — мусульманська спільнота України; акаунт, який пов’язують з українською греко-католицькою церквою; Йосип Зісельс — керівник єврейських спільнот країни.

Хакери звинувачуються в атаці на Бундестаг у 2015 році, а також на інформаційну систему партії Ангели Меркель. Вони ж перервали на три години ефір французького каналу TV5 Monde. Група атакувала інформаційні системи Білого дому і NATO. Влітку 2016 року була зламана внутрішня мережа Демократичної партії США.

Окрім того, хакери пов’язані з атаками на антидопінговий комітет, здійснені після того, як були оприлюднені результати розслідування щодо Росії. Комітет наголошував, що вживання допінгу спортсменами підтримується на державному рівні. Групу пов’язують зі спецслужбами Росії, хоча Кремль відкидає всі звинувачення.