Чоловік подав на дружину в суд, вона у Facebook звинуватила його у насильстві. У коментарі прийшов Генпрокурор, депутати та ветерани АТО. Що відбувається?

Автор:
Євген Спірін
Дата:
Чоловік подав на дружину в суд, вона у Facebook звинуватила його у насильстві. У коментарі прийшов Генпрокурор, депутати та ветерани АТО. Що відбувається?

У 2016 році київський психолог Лілія Шевцова подала на чоловіка Олександра Русанова в суд за побиття. Суд закрив справу, через деякий час вона народила дитину. Через два роки, в серпні 2018, в суд подав уже чоловік — теж за домашнє насильство. Суд закрив справу через брак доказів 22 серпня. Через 6 днів жінка написала пост в Facebook, в якому виклала знімок дворічної давності і звинуватила чоловіка в насильстві. Пост став вірусним, в коментарі прийшли Генеральний прокурор Юрій Луценко, кілька народних депутатів і ветерани війни на Донбасі. Деякі відправилися додому до Шевцової. Зʼясувалося, що на жінці немає побоїв. Вона вимагає у Русанова переписати на неї квартиру, а він згоден віддати тільки половину. Розповідаємо, що відомо на вечір 29 серпня.

Що трапилося

Перший пост з фотографією Шевцова написала близько десятої вечора 28 серпня. За кілька годин він став вірусним: набрав більше 1000 лайків і 350 коментарів.

«Я вже кілька років відчуваю дуже жорстоке домашнє насильство — фізичне, емоційне, фінансове. Батько моїх чотирьох дітей Олександр Русанов неодноразово підіймав на мене руку. Маніпулює дітьми, загрожує їх забрати і систематично погрожує вигнати з його квартири, де ми проживаємо. На фото я в 2016 році. Є ще кілька доказів. І головні свідки, на жаль, — діти».

Фото з поста Шевцової. Жінка після побиття, 2016 рік.

За словами Лілії, вона багато разів зверталася до поліції, але ніякого результату це не принесло. Після першої сотні репостов, в коментарях люди стали домовлятися про спільну поїздку до дівчини додому. Багато хто не помітив, що фото з закривавленим обличчям датується 2016 роком. Люди вирішили, що Шевцовій загрожує небезпека безпосередньо в цю хвилину.

Знайшлися і знайомі сімейної пари, які написали точну адресу. Тим часом люди продовжували писати коментарі: тегать депутатів, адвокатів, юристів, правозахисників, ветеранів антитерористичної операції. Під постом відзначився Генеральний прокурор Юрій Луценко: «Завтра вранці заяву мені на стіл».

Коли став відомий номер Шевцової, на нього намагалися дзвонити і писати смс. Юлія не відповідала. Не читала повідомлення в facebook, не реагувала на коментарі. На пост звернула увагу поліція, за адресою виїхав патруль.

Як відреагувала поліція і знайомі

Відразу за поліцією приїхали друзі Шевцової по соціальній мережі. Марія Андрєєва та її чоловік Вадим особисто не були знайомі з Лілією, але вирішили допомогти. Ще в квартиру приїхала начальниця Лілії — Яна Баранова, а також кілька людей, які побачили пост. Чоловік Шевцової Олександр не хотів відкривати двері.

«Тільки що там були. Чоловік відповів, що всі сплять, і Ліля, й діти. В квартиру не пускав», — писала з місця Ганна Харибіна.

Яні Барановій все ж вдалося потрапити всередину, вона була дуже добре знайома з Лілею. «Ми у Лілі, вирішуємо, як бути. Чоловік вимагає покинути приміщення. Типу сторонні в квартирі. Викликає поліцію. Ми теж чекаємо поліцію. Лілю з дітьми потрібно забирати».

Поліцейські машини біля будинку, де живе Шевцова, 28 серпня.

На обличчі Шевцової не було синців, вона не виглядала побитою. «Поліція спілкується всередині. Чоловік відкрив двері. Діти сплять. Поліція говорить з Лілею. Вона ціла на вигляд. Плаче. Розповідає ситуацію поліцейському. Нас попросили відійти на вулицю», — написала Марія Андрєєва.

Через кілька годин чоловіка забрали до районного відділення поліції, і він добровільно вирішив не приходити додому до ранку. Шевцова залишилася вдома з дітьми.

«Чоловіка забрала поліція. У Лілі сил немає зовсім. Вона з дітьми в безпеці. Нехай відпочинуть. Завтра я з нею буду в 9:30. Житло шукати треба», — повідомила Баранова.

Шевцова у себе в під'їзді, вечір 28 серпня.

Як відреагував Facebook

Пост набирав популярність, коментарів було вже близько тисячі. Оскільки Лілія працює гештальт-психологом, а її чоловік піарником, багато хто вирішив, що допис — це провокація і експеримент. Коментатори розділилися на три групи. Одні пропонували гроші, житло, послуги адвокатів. Інші звинувачували дівчину, питали, як вона народила чотирьох дітей від тирана; Лілію звинуватили у сепаратизмі і підтримці Кремля, бо вона родом з Донецька. Треті — зʼясовували, фейковий цей допис чи ні.

Андрєєв, який був у квартирі Лілії і навіть зміг поговорити з її чоловіком, в коментарях намагався підтвердити правдивість посту. «Всі, хто їй зараз телефонують, вона навряд чи відповість. У пригніченому стані. Плюс до всього довго спілкувалася з поліцією. Я побачив втомлену, залякану, загнану життям жінку».

Чим все закінчилося

Історія поки не закінчилася. Вранці 29 серпня Лілія написала новий пост, де дякувала за підтримку. «Я не могла піти. Мені здавалося, що я не впораюся ... що я сама. Тепер знаю, що не сама. Зараз мені важко і страшно. ...Обовʼязково буду боротися за себе і дітей, свої права, безпеку».

З Шевцовою та дітьми залишалася Яна Баранова і кілька добровольців-юристів. Баранова розповіла кореспонденту «Бабеля», що поліція приїхала ще раз і заборонила чоловікові перебувати в будинку в найближчі десять днів. Прес-секретар Національної поліції Києва це не підтвердила: за її словами, поліція кримінальне провадження не відкривала. «Можливо, це буде адміністративне правопорушення. Про те, чи заборонили чоловікові зʼявлятися вдома, мені нічого невідомо».

Єдине, що підтвердили в поліції, — це те, що наряд був у Шевцової вдома.

«Так, наряд дійсно був за адресою», — сказала по телефону заступник директора Департаменту комунікації МВС України Вікторія Навроцька.