У Стамбулі завершився Собор Константинопольского патріархату. Що лишилось для надання церкві України автокефалії

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
У Стамбулі завершився Собор Константинопольского патріархату. Що лишилось для надання церкві України автокефалії

president.gov.ua

У Стамбулі завершився Синакс — зібрання усіх архієреїв Константинопольського патріархату. Однією з головних тем, які на ньому обговорювались, було надання Українській православній церкві Томосу — церковного документу Вселенської патріархії про автокефалію. Розповідаємо про підсумки цього Собору, наступні етапи для отримання Томосу, коли можна чекати на остаточне рішення, яким чином створюватиметься нова українська церква і хто може її очолити.

Що відбулось у Стамбулі

Напередодні Собору, 31 серпня, відбулась зустріч Константинопольського патріарха Варфоломія з Московським патріархом Кирилом, за підсумками якої главі РПЦ повідомили про рішення Вселенського патріархату надати автокефалію Українській православній церкві.

Під час відкриття Архієрейського собору, 1 вересня, Вселенський патріарх Варфоломій виступив з промовою у формі історичного екскурсу про «численні приклади московського самоуправства щодо Київської митрополії» і публічно заперечив, що юрисдикція над Київською митрополією передавалася Москві канонічним шляхом.

Вселенський патріарх Варфоломій під час промови на відкритті Синаксу в Стамбулі.

А вже 2 вересня єпископи затвердили рішення про те, що Константинопольський патріархат може надавати автокефалію церкві, яка про це просить, без згоди інших церков. Це означає, що Вселенський патріарх може сам прийняти рішення про автокефалію Української православної церкви — без згоди патріарха РПЦ. Згодом ухвалення Константинополем такого рішення підтвердив і президент України Петро Порошенко.

Наступні кроки для надання Томосу

Позитивні висновки Синаксу в Стамбулі про надання Томосу Україні можуть стати основою для ухвалення такого рішення Синодом Вселенського патріархату.

Для того щоб ухвалити рішення, достатньо більшості голосів членів Синоду. Хоча у його складі є представники РПЦ, які можуть висловитись проти, вони не мають більшості в Синоді. До того ж важливе значення має позиція Вселенського патріарха.

А специфіка прийняття така, що навіть ті, хто утримався від голосування, у випадку позитивного голосування більшості все одно повинні ставити свій підпис під Синодальним рішенням.

Члени Синоду Вселенського патріархату.

Коли чекати рішення

Найближче засідання Синоду, на якому можуть підписати Томос щодо надання українській церкві автокефалії, має відбутися 9—11 жовтня. Рішення набуває чинності одразу після його підписання всіма членами Синоду, тому висловлюються припущення, що Україна може отримати Томос ще до свята Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня).

Перед початком Архієрейського собору у Стамбулі очільник УПЦ КП патріарх Філарет стверджував, що Константинополь надасть українській церкві Томос про автокефалію до кінця 2018 року. Архієпископ, речник Київської Патріархії Євстратій (Зоря) припускав, що прийняття рішення про автокефалію для УПЦ «відбудеться протягом вересня і жовтня і не буде відкладено на листопад—грудень».

Що буде після підписання Томосу

Після рішення про дозвіл на створення в Україні Єдиної помісної церкви у Києві збереться Всеукраїнський православний Собор за участі усіх архієреїв, які підписали звернення до Константинопольського патріарха Варфоломія. Це 40 архієреїв Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і близько 10 архієреїв УПЦ Московського патріархату.

За підсумками цього Собору має бути обраний єдиний патріарх нової об’єднаної української церкви, який і отримає підписаний Томос від представника Вселенського патріархату.

Очільник УПЦ КП патріарх Філарет на урочистостях у Київській православній богословській академії.

Головним претендентом на обрання предстоятелем української об’єднаної церкви вважається очільник УПЦ КП Філарет. Він і сам з цим погоджується, гадаючи, що його оберуть «як найбільш досвідченого архієрея-адміністратора». Як вважає Філарет, якщо глава УПЦ МП митрополит Онуфрій приєднається до Єдиної помісної церкви в Україні, то зможе бути постійним членом Синоду цієї конфесії.