Вийшов перший трейлер французької драми про загибель російського підводного човна «Курськ». З фільму вирізали сцени з Володимиром Путіним

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Вийшов перший трейлер французької драми про загибель російського підводного човна «Курськ». З фільму вирізали сцени з Володимиром Путіним

Youtube / EUROPACORP

Вийшов перший трейлер фільму про загибель російського атомного підводного човна «Курськ» у 2000 році, який зняла студія Люка Бессона. З фільму вирізали всі сцени з Володимиром Путіним, якого за три місяці до катастрофи вперше обрали президентом Росії. Премʼєра відбудеться цього тижня на кінофестивалі в Торонто, а в американський прокат стрічка вийде в листопаді.

Російський атомний підводний крейсер «Курськ» затонув 12 серпня 2000 року під час навчань у Баренцевому морі на глибині 108 метрів. На борту перебувало 118 членів екіпажу, усі вони загинули. За офіційною версією російської Генпрокуратури, на борту вибухнула торпеда. За три місяці до катастрофи Володимир Путін виграв президентські вибори (з кінця 1999 року він виконував обовʼязки президента РФ — після дострокової відставки Бориса Єльцина). Загибель «Курська» стала першою серйозною кризою, з якою він зіткнувся.

У фільмі показано історію моряка Михайла Калекова, який служив на підводному човні під час катастрофи, його дружини Тетяни, а також офіцерів британського і норвезького флотів, які намагалися врятувати екіпаж «Курська».

Режисером фільму став Томас Вінтерберг («Комуна»). Головні ролі зіграли Леа Сейду, Колін Ферт і Маттіас Шонартс («Лофт», «Червоний горобець»). Основою сценарію картини стала книга журналіста Роберта Мура «Час помирати: Нерозказана історія трагедії “Курська”». Мур також став одним зі співавторів сценарію.

Почати зйомки планували в Росії за сприяння Міноборони РФ. Однак російські військові відмовилися від співпраці, пославшись на державну таємницю, і не допустили знімальну групу на територію країни. Картину знімали у Франції, Бельгії та Норвегії.

У першій версії сценарію було кілька сцен з президентом Росії Володимиром Путіним — він виступав позитивним персонажем, що співчуває трагедії. За інформацією The Hollywood Reporter, який посилається на анонімне джерело в студії, творці картини вирізали їх, щоб уникнути можливого політичного скандалу, який би відвернув увагу від головної теми картини — драми моряків «Курська» та операції з їх порятунку.

Світова премʼєра «Курська» відбудеться на міжнародному кінофестивалі в Торонто цього тижня. А на екранах кінотеатрів стрічка зʼявиться з 7 листопада. Чи вийде фільм у російський прокат, поки невідомо.