Депутат Віктор Балога каже, що обирає, який штаб очолити — Гриценка чи Тимошенко. У Гриценка впевнені, що це блеф. Що відбувається насправді?

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Депутат Віктор Балога каже, що обирає, який штаб очолити — Гриценка чи Тимошенко. У Гриценка впевнені, що це блеф. Що відбувається насправді?

Facebook / Виктор Балога

Новина про те, що народний депутат Віктор Балога очолить передвиборчий штаб кандидата в президенти Анатолія Гриценка, спершу розколола команду останнього. Частині соратників Гриценка не подобається минуле претендента. Однак, як зʼясував «Бабель», Балога не єдиний претендент на пост керівника штабу, а він сам веде переговори про співпрацю з головною конкуренткою колишнього міністра оборони — Юлією Тимошенко. Або, як мінімум, хоче переконати у цьому Гриценка.

Голова «Громадянської позиції» Гриценко, лідер партії «Єдиний центр» (ЄЦ) Балога і очільник партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов домовились про спільну роботу в рамках політичної платформи «Народна довіра». Балога очолив передвиборчий штаб Гриценка, а Добродомов взяв на себе ідеологію і медіапідтримку кампанії. Ця новина, яку пʼятого вересня повідомив 112 канал, стала несподіванкою для багатьох. Один з головних лозунгів Гриценка — докорінна зміна старої політичної системи. Балога — її типовий представник. У різний час він співпрацював з Віктором Медведчуком, очолював адміністрацію президента Віктора Ющенка, розбудовував свій сімейний клан на Закарпатті, звідки сам родом, а три його брати — народні депутати парламенту. Час від часу Балога або члени його сімʼї фігурують у майнових і бізнесових скандалах на Закарпатті.

Все це для команди Гриценка аргументи «проти» Балоги. Головний аргумент «за» — великий політичний досвід і організаційні здібності. «На цих президентських виборах протистояти штабам інших важковаговиків може лише людина його рівня», — каже співрозмовник з оточення Гриценка. Сам Балога перемовини з Гриценком «Бабелю» підтвердив, хоча раніше прямих відповідей уникав.

Однак, голова «ЄЦ» — не безальтернативний кандидат. У «Народній довірі» обговорювали щонайменше п’ять претендентів на посаду голови штабу Гриценка.

Як повідомляють кілька джерел «Бабеля», серед кандидатів — лідер громадської спілки «Громадянський рух Хвиля», позафракційний нардеп Віктор Чумак; екс-посол у Білорусі, у минулому керівник штабу «Нашої України» Роман Безсмертний; лідер партії «Альтернатива» Єгор Фірсов та керівник штабу «Громадянської позиції» у Львівській області Анатолій Забарило. Також звучало прізвище одного з лідерів партії «Рух нових сил» Давіда Сакварелідзе.

Офіційно з пʼятірки переговори на цю тему підтвердив лише Чумак. «Так, мені пропонували співпрацю і очолити штаб. Але поки рано, бо я сам ніби ж іду на вибори [в якості кандидата в президенти]. А співпраця в нас вже є», — каже він. Рішення про те, хто саме — він чи Гриценко — піде на вибори, буде прийнято до середини лютого. Якщо більше шансів буде в Гриценка — Чумак зніме свою кандидатуру. Якщо навпаки — з дистанції, сподівається Чумак, зійде Гриценко. «Мій штаб уже давно працює, його очолює екс-депутат Сергій Аверченко», — каже Чумак.

Роман Безсмертний, який сам збирається брати участь у президентських виборах, факт переговорів з Гриценком спростував і уточнив, що востаннє спілкувався з ним у 2011—2012 роках.

Єгор Фірсов відповідати на питання щодо штабу відмовився, а Давід Сакварелідзе розповів, що Гриценко жодних пропозицій йому особисто не робив. Анатолій Забарило заявив, що потенційно є кандидатом на керування Львівським регіональним штабом, інших переговорів з ним не було.

Що стосується Балоги, то він давати остаточну відповідь про свою роботу з Гриценком не поспішає. У нього, нібито, є ще одна цікава пропозиція від головної конкурентки колишнього міністра оборони — Тимошенко.

«Ми про це [керівництво штабом] вже протягом року розмовляли з Юлією Тимошенко, а також з Гриценком. Оголошу про своє рішення, у якому статусі та з ким іти на вибори, не раніше жовтня», — сказав він.

Про що саме Балога домовляється з Тимошенко, та й чи зустрічалися політики взагалі, в оточенні лідера «Батьківщини» не знають. «У нас ніколи не було іншого начальника штабу, крім Юлії Володимирівни. І боюся, не буде», — не без іронії прокоментував слова Балоги один з близьких соратників Тимошенко.

«Та знають добре, але Бог їм суддя. Я з повагою до всіх», — сказав на це Балога.

У Гриценка впевнені, що ніяких перемовин з Тимошенко нардеп не веде, а такими заявами лише набиває собі ціну. Чи це так, стане зрозуміло скоро. Забарило прогнозує: прізвище нового керівника штабу Гриценка оголосять за тиждень.