Швидко обʼєднати партії Вадима Рабіновича «За життя» та «Опозиційний блок» не вийшло. Завадив Ахметов і не тільки він

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Швидко обʼєднати партії Вадима Рабіновича «За життя» та «Опозиційний блок» не вийшло. Завадив Ахметов і не тільки він

«Бабель»

Вдень 12 вересня лідер партії «За життя» Вадим Рабінович в своєму пості на Facebook запропонував лідерам партії «Опозиційний блок» (ОБ) забути старі образи і створити нову потужну партію. Вже за годину в Twitter йому відповів один із лідерів ОБ Сергій Льовочкін. Виявилося, він теж не проти. «Бабель» розібрався, що завадило зробити це швидко і до чого тут Віктор Медведчук.

«Щоб все було, як я хочу, потрібно, щоб з неба спустилися 27 ангелів у білих одежах. Або я повинен народити 50 осіб і з ними працювати. Але я не можу ні того, ні іншого, тому співпрацюю з тими, хто є», — іронічно коментує «Бабелю» свій пост у Facebook Рабінович. У нього з «Опоблоком» складні відносини. 2014 року Рабінович приєднався до партії, створеної з людей Льовочкіна та його бізнес-партнера Дмитра Фірташа з одного боку, і людей олігарха Ріната Ахметова з іншого. Фінансування ОБ бізнесмени теж розділили навпіл. На парламентських виборах 2014 року партія взяла 9,4% голосів і отримала фракцію в Раді з 43 нардепів.

За два роки, в травні 2016 року, Рабінович заявив, що йде з фракції, яка «не проявляє себе справжньою опозицією в парламенті», але, побоюючись втратити депутатський мандат, так з неї і не вийшов. Він і ще один колишній член ОБ Євген Мураєв створили партію «За життя». За даними серпневого опитування Центру Разумкова і фонду «Демократичні ініціативи», рейтинг цієї партії — 8,7%. Це на 1,6 відсоткових пункта більше, ніж у ОБ.

За інформацією «Бабеля», з вигідними для себе цифрами Рабінович кілька разів приходив до керівників ОБ і пропонував обʼєднатися, розділивши квоти і вплив навпіл. Але йому відмовили.

У липні нинішнього року в «За життя» офіційно увійшов Віктор Медведчук — кум президента Росії Володимира Путіна, спецпредставник України з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі. Напередодні парламентських виборів 2014 року він, як і Рабінович, хотів потрапити до списку ОБ. Тоді йому завадив американський політтехнолог Пол Манафорт, який співпрацював з «Опоблоком». Він переконав Льовочкіна і Ахметова, що Медведчук занадто «токсичний» і може обвалити рейтинг опозиціонерів. Тоді до списку включили двох людей Медведчука: Тараса Козака та Василя Німченка.

Зараз керівництво ОБ вже не виключає, що Медведчук зʼявиться в списку партії на парламентських виборах. Схема обʼєднання, яку, за словами джерела «Бабеля», пропонує Льовочкін, виглядає так: по 33% групі Фірташа—Льовочкіна—Бойка, Ахметову і «За життя». Ще 1% планують залишити для потенційних членів партії. У групі Фірташа—Льовочкіна в якості таких кандидатів не проти бачити мера Харкова Геннадія Кернеса, мера Одеси Геннадія Труханова і частину партії «Відродження».

У великі переговори колишніх регіоналів не потрапила партія позафракційного депутата Сергія Тарути «Основа». В ОБ вважають, що політик грає на боці Юлії Тимошенко і, в разі її перемоги на президентських виборах, готує для себе роль премʼєр-міністра від півдня і сходу. На східний електорат розраховані і його рекламні білборди. З них політик звертається до «людей праці» і закликає до «компромісу заради злагоди». Сам Тарута обʼєднуватися теж не поспішає, тому що в майбутньої великої партії «немає ідеї».

Якщо колишні регіонали обʼєднаються за схемою Льовочкіна, то, згідно внутрішньопартійній соціології ОБ, на парламентських виборах нова партія може взяти до 30% голосів. Єдина партія ОБ і «За життя» — до 20%. Якщо до списку потрапить Медведчук, технологи ОБ припускають, що від цих цифр можна віднімати до 6%.

«Промислове» крило

Офіційну заяву про обʼєднання «Опоблоку» і «За життя» керівництво партій планувало зробити 18—22 вересня. Але дату змістили через складнощі в переговорах з Рінатом Ахметовим. За словами одного з його бізнес-партнерів, який спілкувався з олігархом на святкуванні дня народження другого президента України Леоніда Кучми в серпні, Ахметов сказав своїм партнерам «від гвинта». Це означає, що планів відправляти своїх людей у нову партію влітку у нього не було.

Бізнесмен не поспішає обʼєднуватися, як мінімум, з двох причин. По-перше, участь у новому списку Медведчука — це репутаційні ризики і потенційний конфлікт із заходом. По-друге, Ахметов не вірить, що обʼєднання дасть великий ріст рейтингу.

«Серед прихильників «Опоблоку» є люди, які ніколи не проголосують за Рабіновича, і навпаки. В цьому випадку 10+10 не дасть 20. Може вийти менше. Партіям потрібно йти на вибори окремо і набирати максимальні результати, а потім обʼєднуватися в Раді», — говорить один з впливових членів «Опоблоку», близький до Ахметова.

Ще одна проблема для групи олігарха — єдиний кандидат від опозиції на президентських виборах. Люди Ахметова — «промисловці» — не готові підтримувати партнера Льовочкіна і Фірташа, Юрія Бойка. Його президентський рейтинг, за даними серпневого опитування Центру Разумкова і фонду «Демократичні ініціативи», — 6,4%.

«Ідея про єдиного кандидата від опозиції дуже цікава і потребує обговорення на зʼїзді з активістами, промисловцями і підприємцями, які сказали однозначно, що Бойка не підтримають ніколи», — говорить джерело з оточення Ахметова. Він запевняє, що кандидати у президенти у групи олігарха є, але хто — не уточнює.

Стати єдиним кандидатом від опозиції готовий співголова фракції ОБ Олександр Вілкул. Він вже почав агітувати за себе, але каже, що остаточно питання щодо єдиного кандидата вирішать на праймеріз. Коли вони пройдуть, в ОБ поки що не говорять.

Щоб домовитися про нову обʼєднану партію і єдиного кандидата, у всіх груп всередині ОБ і «За життя» залишається не більше трьох з половиною місяців. Президентська кампанія стартує 30 грудня, а до того часу, жартує Рабінович, «рано казати, що ми сіли в паровоз».