23 роки тому зʼявився хіт-парад «Територія А». Яким він був і кого зробив зірками

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
23 роки тому зʼявився хіт-парад «Територія А». Яким він був і кого зробив зірками

Двадцять три роки тому в ефірі каналу ICTV зʼявився перший хіт-парад кліпів «Територія А». Він швидко став культовим і завоював справжню армію шанувальників. За 5 років існування вийшло дві тисячі випусків — з незвичними для того часу піснями, (інколи) психоделічним відеорядом та (часто) абсурдними текстами. «Бабель» згадав історію хіт-параду, виконавців та гурти, які були в чарті «Території А».

Що таке «Територія А»?

Перший український телевізійний щоденний хіт-парад кліпів, який стартував 17 вересня 1995 року на каналі ICTV. Програма проіснувала 5 років, за цей час вийшло понад дві тисячі випусків. Згодом проект спробували реанімувати на Першому каналі, але реанімація тривала всього шість місяців — з червня до грудня 2005-го.

Авторкою і ведучою програми стала Анжеліка Рудницька. Ще один співавтор і генпродюсер проекту — поет Олександр Бригинець.

«Територія А» стала першим щоденним хіт-парадом, який формували самі глядачі, надсилаючи листи або телефонуючи до студії. Він стартував спочатку з ТОП-5, пізніше — 10 і 20 місць. Щотижня за підсумками голосування два учасники залишали програму, натомість додавались нові кліпи.

Усі відео, що потрапляли до хіт-параду, були українського виробництва, проте з різною мовою пісень: англійською, французькою, російською. Зʼявлялися навіть пісні неіснуючою «тарабарською» мовою — таким був перший кліп гурту Табула Раса «Улюблена машина».

Україномовні кліпи потрапляли до програми без черги. У команді проекту це жартома називали «корупцією». Такий підхід спонукав артистів знімати відео українською мовою. Листи й телеграми «приходили мішками», студійні телефони розривались, а люди, які приймали дзвінки, звільнялись.

У багатьох містах України з’явилися фан-клуби програми, а концерти, організовані «Територією А», збирали аншлаги в усій країні. У хіт-параді легко вживалися між собою різні жанри та стилі: рок, поп, хіп-хоп, альтернатива, електронна музика.

«Територія А» — не лише хіт-парад

Назва «Територія А» була офіційно зареєстрована 17 листопада 1994 року. Під цим брендом на каналі ICTV виходила програма мистецьких новин та передача про театр Ноmo ludens. «Територія А» заснувала однойменну премію в кліпмейкерстві, а також нагороду «Українська хвиля».

«Територія А» створювала хіт-парад західного року «Музичний простір» та української музики «Успіх» для ефірів регіональних каналів. Одним із найпопулярніший проектів був Всеукраїнський телевізійний фестиваль танцювальної музики «Територія ДАНС», що виходив в ефір на телеканалі «1+1».

На момент запуску хіт-параду в вересні 1996 року в запасі «Території А» кліпів було лише на два місяці. «Після двох місяців подумали: якщо кліпів більше не буде, вони ще десь назбираються, і до нового року ми протягнемо. Сезон закінчиться — проект закриється. Але не так сталося, як гадалося», — згадує Анжеліка Рудницька.

Перший концерт «Території А» організували в Одесі, другий — у Херсоні. Один із пам’ятних концертів відбувся в містечку Теплик на Вінничині, де на стадіоні глядачів було вдвічі більше, аніж мешканців міста. Велике шоу в межах туру «Територія А» у твоєму місті» зустрічав у 2005 році Луганськ — тоді зібрались тисячі меломанів.

У червні 1997 року під час заходу «Гранд-шоу «Територія А на Печерську» за участі виключно українських артистів було встановлено рекорд відвідуваності — на Співочому полі зібралося 500 тисяч глядачів.

У 90-х агенція «Територія А» влаштувала безліч безкоштовних концертів та мистецьких фестивалів, а після 2014 року — ряд акцій пам’яті, благодійних та волонтерських проектів, серед яких «Територія Книги» — збір україномовних книг для бібліотек Донбасу.

Кого «Територія А» зробила знаменитим

Аква Віта. Техно-дует Ігоря Балана та Ірини Філатової з Кропивницького в другій половині 90-х набуває популярності і збирає стадіони. А їхній альбом «А тепер усе інакше», записаний у 1997-му в співпраці з «Територією А», продається мільйонними тиражами. У 2000-му гурт розпався. Ірина Філатова кілька разів намагалася започаткувати сольну кар’єру, але марно.

Фантом 2. Дует Романа Матіяша та Ольги Гречко з Івано-Франківська виник у 1996 році. Вони встигли записати два успішних альбоми в стилі євроденс, але через два роки гурт припинив існування.

ВУЗВ (Вхід у Змінному Взутті). Гурт, який став піонером українського хіп-хопу, зібрав Олександр Стьоганов з міста Рівне. У 1996 ВУЗВ переїхали до Києва і записали на «Території А» перший і найуспішніший альбом — «Планове засідання». До 2000-го склад гурту неодноразово змінювався, його полишали старі учасники та доповнювали нові — наприклад, Олексій Потапенко (Потап).

Юрко Юрченко (Юрій Нечистяк). Один з перших секс-символів української естради. У 1996 році він підписав контракт з «Територією А», де йому змінили імідж, допомагали знімати кліпи. Згодом він розірвав стосунки з агенцією, відмовився від псевдоніма та сценічного образу. У середині 2000-х створив власний рок-гурт Yurcash.

The Вйо. Ще одні піонери, але тепер уже українського реггі. Гурт заснували на початку 90-х на Полтавщині гітарист Сергій Підкаура і вокаліст Мирослав Кувалдін, який згодом і сам став ведучим музичного каналу. З початку 2000-х The Вйо то розпадались, то знову збирались. Останній альбом, «Мапа», вийшов у 2014 році.

Марина Одольська. У 1995 році на фестивалі «Червона Рута» Марина стала володаркою першої премії. Після цього вона здобула ще низку перемог на пісенних конкурсах різних країн. З агенцією «Територія А» вона записала свої найпопулярніші хіти: «Твій Літак», «Божевільна», «Сумно мені». Зараз для неї «на першому плані — сім’я».

Але для багатьох лідерів хіт-параду «Території А» 90-х музична кар’єра та набуття популярності продовжились і після закриття програми у 2000 році. Серед них — Ірина Білик, Олександр Пономарьов, Green Grey, Скрябін та багато інших.