З Криму має піти флот РФ, загроза реваншу та авторитаризму на виборах. Про що говорив Порошенко у посланні до парламенту. Коротко

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
З Криму має піти флот РФ, загроза реваншу та авторитаризму на виборах. Про що говорив Порошенко у посланні до парламенту. Коротко

Twitter / Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко виступив у парламенті з щорічним посланням до Верховної Ради. Він говорив майже годину: про зміни до Конституції і вигнання Чорноморського флоту РФ з Криму після деокупації; про збільшення фінансування армії та прискорення її переходу на стандарти НАТО; про миротворців ООН на Донбасі; про ризики під час майбутніх президентських та парламентських виборів; про повільне зростання економіки та іноземні інвестиції. «Бабель» вибрав найголовніші тези з 20- сторінкового послання президента.

Зміни до Конституції

— Парламент має проголосувати за зміни до Конституції щодо набуття членства України у Євросоюзі та НАТО.

— Із Конституції пропонується викреслити норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту РФ в Україні. «Після того як повернемо Крим, російської бази у Севастополі більше не буде».

— Підтримка змін до Конституції про зняття депутатської недоторканності.

Розвиток армії

— Впровадження нових технологій, модернізація, доозброєння і переозброєння, перехід на стандарти НАТО. «Вимагаю прискорити досягнення оборонним сектором стандартів Північноатлантичного Альянсу».

— «Дерадянізація» армії — нові назви військових частин, нові вітання, нові знаки, нові свята, такі як День захисника України.

— Грошове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил наступного року буде збільшене на 37%.

— У жовтні планується здати в експлуатацію нові гуртожитки для контрактників: 184 приміщення для приблизно 23 тисяч солдат.

— Для сержантів планується будівництво «компактних квартир».

Війна на Донбасі та агресія Росії

— Ризик пом’якшення санкцій проти Росії у січні наступного року «на підставі нібито невиконання Україною Мінських домовленостей».

— Добитися розгортання на Донбасі Миротворчої місії ООН, «обов’язково на всій території окупованих районів, обов’язково з її виходом на українсько-російський кордон».

— Заяви Кремля на міжнародному рівні про підготовку Україною силового сценарію визволення Донбасу. «Звичайно, у нас має бути подібна опція, бо всяка армія готова до будь-яких сценаріїв».

Президентські та парламентські вибори 2019 року

— Загроза «примари авторитаризму» у пропозиціях про збільшення президентських повноважень і «реваншу проросійських сил» в українському парламенті.

— Для «забезпечення інформаційної безпеки» на період виборів «підтримую ідею законопроекту про реєстрацію агентів впливу держави-агресора» — в першу чергу це стосується медіа та громадських організацій.

Економіка та інвестиції

— За останніми даними Держстату, у другому кварталі ВВП збільшився на 3,8%. «Однак це не та цифра, яка нас влаштовує».

— До України приходять іноземні інвестори. Минулого тижня підписано дві великі інвестиційні угоди на загальну суму майже в мільярд доларів: одна з них стосується альтернативної енергетики, друга — найбільшої інвестиції в агропромисловому комплексі за період незалежності.

— Необхідність розширення ринків збуту українських товарів у країнах Латинської Америки, Азії та Африки.

— Серйозних масштабів набула еміграція з країни. «З цим викликом так чи інакше мали чи мають справу всі країни Центрально-Східної Європи, які в процесі євроінтеграції ставали частиною європейського ринку праці».