Парламент обирає новий склад Центральної виборчої комісії. Хто контролюватиме головні передвиборчі кампанії 2019 року і чому це Порошенко

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Сьогодні, 20 вересня, Верховна Рада має змінити склад ЦВК — звільнити старих членів і обрати нових. Наступної весни вони проведуть президентські вибори, а восени — парламентські.

Свого представника у Центральній виборчій комісії (ЦВК) напередодні виборів хочуть мати усі політики. Цей орган регулює питання реєстрації кандидатів, фіксує порушення у ході кампанії, визначає склад окружних виборчих комісій и межі округів.

Хто саме увійде в оновлену ЦВК, політичні партії вирішували чотири роки. Вони не могли домовитись про квоти. Питання майже вирішили на початку 2018 року. Тоді Парламентська асамблея Ради Європи рекомендувала направити у ЦВК представників всіх парламентських фракцій.

Щоб виконати резолюцію ПАРЄ і зберегти раніше погоджені кандидатури, у вівторок, 19 вересня, парламент збільшив кількість членів Центральної виборчої коміссії з пʼятнадцяти до сімнадцяти. Тепер своїх представників там отримали не лише всі пʼять фракцій Верховної Ради, а й дві депутатські групи — «Відродження» і «Воля народу». Найбільше членів у БПП — сім осіб, НФ — три і по одному у всіх інших.

Чому квоти розподілили саме так, напевне не можуть сказати ані народні депутати, ані діючі члени ЦВК — це предмет внутрішніх домовленостей президента з парламентськими фракціями. З загальним рішенням не погодився лише «Опозиційній блок». Він збирається оскаржити рішення про зміну кількості членів ЦВК у Конституційному суді і вимагає збільшити число своїх представників.

Хто і від яких фракцій і груп може увійти до Центрвиборчкому

  1. Блок Петра Порошенка: Ольга Желтова, Михайло Вербенський, Олег Конопольський, Світлана Кустова, Ольга Лотюк і Віталій Плукар. Ігор Діденко (вже у ЦВК)

  2. «Народний Фронт»: Наталія Бернацька (від Яценюка), Ірина Єфремова (від Авакова), Леонтій Шипілов (від Парубія).

  3. «Самопоміч»: Євген Радченко

  4. Радикальна партія Олега Ляшка: Тетяна Юзькова. 

  5. «Батьківщина»: Андрій Євстігнєєв

  6. «Відродження»: Алла Басалаєва

  7. «Воля Народу»: Тетяна Сліпачук

  8. Опозиційний блок: кандидатура поки не визначена

  9. «Свобода»: Катерина Махніцька (вже у ЦВК)

До ЦВК з квітня 2014 року входить Катерина Махніцька. Вона потрапила туди за квотою «Свободи». Її представники у ВР цього скликання не входять до жодної фракції

«Бабель»

У виграші лишився президент. Окрім своїх семи членів він може розраховувати ще на два голоси — від «Відродження» і «Волі народу». Ці депутатські групи, як стверджують джерела «Бабеля» у парламенті і ЦВК, готові до співпраці з БПП і послідовно підтримують принципові для Порошенка рішення у парламенті.