На «Суспільному мовленні» зривається новий сезон. Працівників відправлять у неоплачувані відпустки, а телевізійні канали можуть закрити

Автор:
Катерина Коберник
Дата:

Двадцятого вересня правління «Суспільного мовлення» (ПАТ «НСТУ») провело закриту зустріч з керівниками підрозділів компанії. Джерела «Бабеля», які були присутні на зустрічі, розповідають: працівникам повідомили, що грошей на нормальну роботу немає, економити доведеться на всьому. Ми розібралися, на чому саме, і яким буде канал після антикризових заходів.

Електронні листи про зустріч з керівництвом працівники «Суспільного» отримали 19 вересня. У темі було зазначено — «Антикризові заходи ПАТ «НСТУ». Сама зустріч відбувалася на 10 поверсі київського телецентру, у великому конференц-залі.

Лист, який прийшов на пошту працівникам компанії.

Джерела «Бабеля» розповідають, що спілкуватися з колективом прийшов глава правління Зураб Аласанія, пʼять членів правління, виконавчий директор Олександр Лієв, пʼять генпродюсерів і програмний директор Дар’я Юровська. У залі зібрали всіх начальників департаментів і менеджерів напрямків.

Збори почав Аласанія. Він показав презентацію з кількома варіантами подолання кризи. Серед них: не приймати нових працівників з 1 жовтня, запровадити триденний робочий тиждень у грудні, відправити у відпустки за власний рахунок у листопаді керівників на 10 днів, усіх інших — на 8. Крім цього запропонували обговорити повернення в ефір програми платних привітань і припинити мовлення одного з каналів.

Після Аласанії слово взяв член правління Юрій Макаров. Він запропонував у жодному разі не братися за політичну рекламу, бо це загрожує репутації компанії. Генпродюсер суспільно-політичного напрямку Андрій Сайчук висунув пропозицію відключити канал UA: Перший. Член правління Родіон Никоненко постійно повторював: «Нам треба економити». Зустріч тривала близько години. «Потім усі мовчки розійшлися в пригніченому настрої. Дехто пішов у кабінети писати й надсилати резюме», — на умовах анонімності розповідає один з учасників події.

Інформацію про зустріч і план антикризових заходів «Бабелю» підтвердив Аласанія. Він додав, що, крім озвучених, розглядають ще десять пунктів. Найгірший з них — розміщення в ефірі політичної реклами. «Брати умовного [Олега] Ляшка і писати на ньому просто «Реклама» — це для нас та сама «джинса» [замовні матеріали]. Ми точно не готові йти на це, але і такий варіант розглядали сьогодні».

Головна мета керівництва «Суспільного» — до кінця року зекономити мінімум 38 мільйонів гривень

За підрахунками Аласанії, запровадження тригодинного робочого тижня — це 10 мільйонів гривень економії. Щоб заощадити більше, компанія готова припинити виробництво практично всіх нових програм і заповнити ефір повторами. Не чіпати обіцяють новини.

«Можемо закрити і [передачу Романа] Вінтоніва [який зʼявляється в ефірі як Майкл Щур]. Зараз 30 проектів лежать у портфелі й готові до запуску, але грошей немає і не буде», — говорить Аласанія і сам уточнює, що поки все це лише пропозиції. Остаточне рішення щодо антикризового пакету прийме Наглядова рада «Суспільного».

Частина працівників певна, що його вже прийнято. Як мінімум щодо відпусток за власний рахунок. «Це просто можливість не платити людям, які й без того отримують по 14 тисяч гривень, але їх гордо називають керівним складом», — розповідає один з учасників зустрічі. Він вважає, що недофінансування — головна, але не єдина проблема. «Менеджмент без менеджерського досвіду створює не менше труднощів».

Ми запитали в Аласанії, чія заробтна плата у червні склала 163 тисячі гривень, чи буде правління економити в тому числі на собі. «Там, де про відпустки за власний рахунок — це для керівництва. Усіх ми чіпати не будемо. Будемо економити разом», — запевнив він.

Плани на наступний рік на «Суспільному» озвучують обережно. Бюджет його розвитку — 1,8 мільярда гривень. Аласанія говорить, якщо дадуть мільярд, буде добре. Однак сам він на це майже не сподівається. Премʼєр-міністр Володимир Гройсман у квітні цього року вже обіцяв дофінансувати «Суспільне» на 200 мільйонів гривень, але гроші не виділили. Така ситуація, упевнений голова правління, вигідна тим, хто хоче здобути контроль над каналом.

«Після відключення аналогового мовлення наше покриття виросло. Такий канал потрібен усім. От тепер саме час добивати», — упевнений Аласанія. Він не уточнює, кому саме це вигідно, проте зазначає, що не парламенту й не уряду.

На питання «Бабеля», чи не натякає він на президента, Аласанія відповів: «Це не я сказав».