В Одесі стріляли в політика та ведучого Олега Михайлика. Він збирався балотуватися на пост міського голови і боровся з незаконними забудовами

Автори:
Євген Спірін, Катерина Коберник
Дата:

В ніч з 22 на 23 вересня в Одесі стріляли у ведучого одеського «7 телеканалу» Олега Михайлика біля його будинку. Зараз він знаходиться в реанімації. Михайлик керував міським відділенням партії «Сила людей», він — єдиний з місцевих політиків, хто казав, що буде балотуватись на пост міського голови. На початку тиждня Михайлик вимагав звільнити начальника Головного управління Нацполіції в Одеській області Дмитра Головіна та прокурора області Олега Жученка. «Бабель» поговорив з друзями і колегами Михайлика.

В Одесі 22 вересня, близько десятої вечора стріляли у активіста та міського лідера партії «Сила людей» Олега Михайлика. Замах стався, коли він повертався додому. Куля пробила Михайлику руку і увійшла до грудної клітини в області серця.

За словами екс-керівника одеського осередку «Правого сектору» Сергія Стерненка, Михайлик потрапив до реанімації у стані клінічної смерті. Зараз він знаходиться у Міській клінічній лікарні N1.

Михайлик мешкає в будинку №6 на вулиці Осипова, на відстані кварталу від Головного управління Нацполіції в Одеській області. На асфальті у дворі будинку залишилися сліди крові. На місці працює слідчо-оперативна група Приморського відділу Нацоліції. Подію кваліфіковано як замах на вбивство. Як розповів «Громадському» начальник ГУНП в області Дмитро Головін, слідство розглядає декілька версій нападу, зокрема повʼязані з громадською та журналістською діяльністю Михайлика.

Що відомо про стан Михайлика

У Михайлика стріляли зблизька з вогнепальної зброї. Куля влучила у грудну клітину, але не зачіпила серце. Біля літра крові потрапило до абдомінальної порожнини. Лікар оцінив стан пораненого як «стабільно важкий».

«Куля у грудині, серце ціле. На даному етапі хворий виводиться з шокового стану. Як тільки він стане стабільним, будемо дивитися, чи діставати кулю». Друзі постраждалого привезли до лікарні кров.

Чому у Михайлика могли стріляти

Друзі та колеги Михайлика пов’язують напад з антикорупційною діяльностю. Михайлик критикував не тільки місцеву владу, а й правоохоронні органи. Заступник голови міського осередку «Народного Руху України» Аліна Радченко в коментарі «Бабелю» сказала, що останні напади на активістів обʼєднують два прізвища: мера Геннадія Труханова та «неофіційного хазяїна міста» Володимира Галантерника. «Олег єдиний з усіх активістів відкрито говорив, що буде балотуватися в мери Одеси», — каже Радченко. У вересні 2017 року, на неї теж напали в центрі Одеси.

Михайлик виступав і проти підконтрольних меру силовиків. Ще на початку тиждня Михайлик проводив пресс-конференцію, де вимогав відставки начальника ГУНП в Одеській області Дмитра Головіна і прокурора області Олега Жученка. Про це «Бабелю» розповів Михайло Кузаконь, голова одеського відділення «Народного Руху України», який теж брав участь у прес-конференції. «Це з останнього, що він зробив перед замахом. За цим стоять представники нинішньої влади. Важко сказати хто саме — вони всі дуже тісно по’вязані».

Два місяці тому, 2 серпня, стався замах на самого Михайла Кузаконя. Полиція затримала трьох підозрюваних. За словами Кузаконя, зараз він намагається зробити так, щоб справу розслідувало СБУ. Кузаконь стверджує, що знає, хто був посередником в справі, але говорити про це хоче тільки СБУ: «Місцевим силовикам казати немає сенсу».