В Одесі існує комунальна «приватна армія», що діє незалежно від Нацполіції. У неї є бронежилети, кийки та БРДМ

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

Комунальне підприємство «Муніципальна охорона» в Одесі називають «приватною армією» міського голови Геннадія Труханова. Вона ходить у бронежилетах і касках, з кийками та газовими балончиками. Керівництво та більшість рядових — колишні військові. У липні 2018 року вони викрали одеського журналіста Мирослава Бекчіва. Кореспондент theБабеля Сергій Пивоваров зібрав свідчення активістів та медіа про дії «Муніципальної охорони», а також з’ясував, чи справді в неї є армійська броньована машина.

Створення нової силової структури стало однією з перших ініціатив Геннадія Труханова на посаді міського голови Одеси — у серпні 2014 року з’явився Департамент муніципальної безпеки. Менш ніж за рік, у квітні 2015-го, йому підпорядкували нове комунальне підприємство «Муніципальна охорона». У 2016 році воно отримало ліцензію на охоронну діяльність 1-го рівня від МВС. Це означає, що працівники підприємства можуть мати при собі спецзасоби (газові балончики, кийки), патрулювати вулиці, охороняти адмінбудівлі та чиновників.

Одеська «Муніципальна охорона» демонтує декоративну огорожу на території гостиного двору «Дім Павлових». 9 липня 2018 року.

Konstontin Puzilovskiy

У 2018 році «Муніципальна охорона» брала участь у кількох гучних міських конфліктах. Наприклад, у червні вони не пускали активістів на засідання міської ради. У серпні — супроводжували керівника департаменту комунальної власності мерії Дмитра Тарановського, коли той зламав замки в приміщенні, де розташовані офіс колишнього мера Одеси Едуарда Гурвіца та приймальня народного депутата Сергія Куніцина (партія БПП). Керівник одеського осередку партії «Сила людей» Олег Михайлик назвав цей інцидент «рейдерським захопленням».

Доповідь про ситуацію в Одесі зачитали 17 вересня на Міжнародній конференції з прав людини у Варшаві, яку організовує Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ. Там «Муніципальну охорону» назвали «приватною армією» міської влади.

Доповідь: «Муніципальна охорона», яка прямо підпорядкована муніципальній владі, може в будь-який момент захопити владу в місті, що призведе до жахливих наслідків для основоположних свобод людей».

Кураторами одеської «МО» у доповіді називають заступника міського голови Андрія Котляра, першого заступника директора Департаменту комунальної безпеки Юрія Савченка та заступника директора КП «Муніципальна охорона» Євгена Мірошниченка.

Саме Мірошниченко найчастіше потрапляє в об’єктиви під час конфліктних ситуацій з журналістами. У травні 2018-го він не пускав журналіста на засідання міськради, вимагаючи показати «редакторське завдання», довести, що «ЗМІ зареєстроване», та заявляючи про «неправильне» журналістське посвідчення. У липні 2018 року він разом із Юрієм Савченком брав участь у викраденні одеського журналіста Мирослава Бекчива.

Євген Мірошниченко, як і більшість працівників «Муніципальної охорони», має військовий досвід. Також у нього є нагороди Міноборони. Він — член громадської організації «Союз десантників Одеси».

У доповіді ОБСЄ зазначають, що «на території «Муніципальної охорони» навіть знаходиться бронетранспортер». На зустрічі з журналістами та громадськими активістами 25 вересня очільник одеської поліції Дмитро Головін уточнив, що «[бронетранспортер], наскільки мені відомо, належить особисто [заступнику міського голови Андрію] Котляру як транспортний засіб, а не комунальному підприємству». Глава поліції вважає, що «добросовісні працівники цього підприємства допомагають в охороні громадського порядку».

У декларації Котляра відомостей про БРДМ немає. Але бронетехніка на стоянці «Муніципальної охорони» таки є — це підтвердив у коментарі theБабелю прес-секретар Котляра Микола Покровський. Він уточнив, що це БРДМ (бойова розвідувально-дозорна машина), яка, за його словами «давно стоїть на ремонті». Кому вона належить — Покровський уточнити не зміг, пославшись на те, що керівництво Департаменту муніципальної безпеки зараз перебуває у відпустці.

БРДМ на парковці «Муніципальної охорони» в Одесі. 16 травня 2018 року.

Наталія Усатенко

У затвердженій міськрадою програмі «Безпечне місто Одеса» протягом 2017—2019 років на комунальне підприємство «Муніципальна охорона» планується витратити 41,5 млн гривень. Також міський голова Труханов підписав розпорядження про збільшення у 2018 році кількості працівників цієї структури — до трьохсот осіб.