Роналду звинувачують у зґвалтуванні та вимагають $200 тисяч. Він усе заперечує і планує позов проти журналістів

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Роналду звинувачують у зґвалтуванні та вимагають $200 тисяч. Він усе заперечує і планує позов проти журналістів

Michael Regan - FIFA / FIFA via Getty Images

Американка з Лас-Вегаса звинувачує футболіста «Ювентуса» і збірної Португалії Кріштіану Роналду в тому, що він її зґвалтував. Вона каже, що це сталося ще у 2009 році, але наважилась вона про це розповісти тільки зараз. Поліція США поновила розслідування, а її адвокати вимагають від Роналду $200 тисяч компенсації і говорять, що до них звернулися ще три жінки, які заявили про домагання з боку футболіста. Розповідаємо про хронологію подій цього гучного спортивного скандалу, наводимо версії сторін та зʼясовуємо, якими можуть бути наслідки для Роналду.

Що сталось?

Німецьке видання Spiegel 28 вересня опублікувало історію 34-річної американки Кетрін Майорги, яка заявила, що її зґвалтував зірковий футболіст італійського «Ювентуса» і збірної Португалії Кріштіану Роналду. За її словами, це сталося у 2009 році в Лас-Вегасі після того, як вони познайомились на вечірці в одному з клубів. Як пише видання, у 2010 році сторони уклали угоду про нерозголошення інформації, за якою Роналду заплатив Кетрін 375 тисяч доларів.

Третього жовтня адвокати Майорги зібрали спеціальну прес-конференцію, де заявили, що жінка підписувала цю угоду, коли «була налякана і не усвідомлювала свої дії після психологічної травми». А розповісти про це вона зважилась тільки зараз, надихнувшись флешмобом #MeToo на підтримку жертв сексуальних домагань. Тепер її адвокати вимагають від Роналду 200 тисяч доларів як моральну компенсацію та дають йому 20 днів на роздуми.

У понеділок, 8 жовтня, адвокати Майорги заявили, що перевіряють інформацію про домагання Роналду ще до трьох жінок. Поліція Лас-Вегаса вже відновила розслідування цієї справи. За законами США, якщо доведуть провину футболіста, Роналду загрожує довічне ув’язнення.

Що каже Роналду?

Португалець відкидає усі звинувачення, заявляючи, що Майорга хоче прославитися за його рахунок. Публікації у ЗМІ він вважає «медіаспектаклем», а його адвокати готують позов за наклеп проти німецького журналу Spiegel, який вперше писав про цю історію ще у квітні 2017 року, ґрунтуючись на витоках інформації з листування Роналду та його юриста.

Висловлює претензії португалець і до свого колишнього клубу — мадридського «Реалу». Роналду вважає, що через його погані стосунки із президентом клубу Флорентіно Пересом спонсори та керівництво команди вирішили скористатись ситуацією, аби ставити «палиці в колеса».

Що далі?

Чи матиме цей скандал якісь серйозні наслідки для подальшої спортивної кар’єри Кріштіану Роналду, поки що важко сказати.

Як пише журнал Time, з одного боку — європейська футбольна спільнота побудована таким чином, що кожна національна ліга є своєрідною конфедерацією, де топові команди мають неабиякий вплив. Одна з таких команд — нинішній клуб Роналду «Ювентус», який виступив на боці португальця попри те, що на тлі скандалу акції команди впали в ціні приблизно на 5%. Тож допоки «Ювентус» захищатиме свого гравця, керівництво італійської футбольної «Серії А» навряд зважиться якось покарати Роналду.

З іншого боку, історія зі звинуваченнями у сексуальних домаганнях на адресу Роналду — це перший гучний випадок у футболі після появи флешмобу #MeToo у 2017 році. Тому це може призвести до серйозних наслідків.

За збірну Португалії Роналду вже не зіграє у кількох найближчих матчах. Таке рішення ухвалив головний тренер національної команди Фернанду Сантуш. Хоча і він, і сам гравець офіційно заявляють, що невиклик Кріштіану на ігри є «тимчасовим спільним рішенням», яке не пов’язане з цим скандалом. Під загрозою опинились багатомільйонні контракти Роналду зі спонсорами. Nike і EA Sports вже висловили свою «стурбованість ситуацією, що склалася, і продовжують уважно спостерігати за розвитком подій».