«Готові до обʼєднання». Екзархи Вселенського патріарха прибули на Синод зі звітом про ситуацію в Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Екзархи Константинопольського патріарха Даниїл Памфілійський та Іларіон Едмонтонський прибули в Стамбул на Синод Вселенського патріархату, де відзвітують про свою роботу в Україні, пише «Українська служба BBC».

Архієреї відмовилися розповісти журналістам, коли саме вони будуть звітувати. Єпископ Іларіон у коментарі журналістам також зазначив, що вони приїхали в Стамбул «з великими надіями», а українські православні «готові до обʼєднання».

Між тим, видання з посиланням на власне джерело у Вселенському патріархаті повідомляє, що екзархи відзвітують про свою діяльність в Україні саме сьогодні.

Синод проходить за зачиненими дверима, а його порядок денний офіційно не оприлюднюють. Низка джерел «BBC Україна» розповіли виданню, що Синод під час засідання має вирішити питання надання автокефалії українській церкві. Серед варіантів — голосування та підписання рішення про надання Томосу, або обговорення цього питання без конкретних рішень.

Крім того, Синод Константинопольського патріархату може обговорити зняття анафеми (відлучення від церкви) глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета. У 1992 році його відлучила Російська православна церква, звинувативши в розколі.

Константинопольський патріархат 7 вересня призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади. Це зробили в межах підготовки до надання автокефалії Українській православній церкві. Після цього РПЦ вирішила розірвати офіційні відносини з КПЦ, а також припинити участь у структурах під його головуванням.