«Ми обʼєднаємось в одну церкву». Патріарх Філарет провів брифінг за підсумками засідання Синоду. Тези

Дата:
«Ми обʼєднаємось в одну церкву». Патріарх Філарет провів брифінг за підсумками засідання Синоду. Тези

Facebook / Патріарх Філарет

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет увечері 11 жовтня провів брифінг за підсумками засідання священного Синоду Вселенського патріархату. Він заявив, що сьогодні Синод не прийняв остаточне рішення про надання автокефалії української церкви, але процес вже розпочато, і він займе певний час.

theБабель зібрав основні тези виступу владики.

1) Архієреї усіх трьох церков України — Київського патріархату, Автокефальної церкви та Московського патріархату, які захочуть обʼєднатися, можуть створити Єдину церкву. Вона й буде визнана Вселенським патріархатом.

2) Після цього Україні нададуть Томос про автокефалію.

3) Найближчим часом буде скликано Архієрейський собор. У ньому візьмуть участь архієреї всіх трьох церков України — Київського патріархату, Автокефальної церкви та частини Московського патріархату, які захочуть обʼєднання. Точна дата обʼєднавчого собору поки невідома.

4) На Архієрейському соборі виберуть спільного предстоятеля.

5) Єдиній помісній українській церкві після цього буде надано Томос про автокефалію.

6) Після цього продовжиться процес обʼєднання з парафіями московського патріархату.

7) Кількість ієрархів УПЦ МП, які готові взяти участь в Архієрейському обʼєднавчому соборі, тримають у таємниці. Можливо їх 10, а можливо й більше. Але це тільки спочатку.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату скасував анафему патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та митрополита Української автокефальної православної церкви Макарія.