Вибух та стрілянина в Керчі: 21 загиблий, опубліковані імена жертв. Головне

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Унаслідок вибуху та стрілянини в Політехнічному коледжі Керчі, яку влаштував його студент, загинуло вже понад 20 осіб. theБабель стежить за розвитком подій.

11:45. Число загиблих зросло до 21 людини. Медики повідомили ТАСС, що померла поранена дівчина.

10:10. Вісьмох постраждалих направили вертольотами Мі-8 до Сімферополя. Далі їх транспортують у Москву.

9:55. Поранені внаслідок нападу на керченський коледж в анексованому Криму виходять з коми. Про це повідомила міністр охорони здоров’я Росії Вероніка Скворцова. У стаціонарах залишаються 44 людини. У стані середньої важкості — 34, стан сімох — украй тяжкий, трьох — тяжкий.

8:26. Серед 20 загиблих у Керченському політехнічному коледжі 15 студентів і пʼятеро дорослих. Опубліковані імена загиблих.

7:30. «До 20 осіб зросла кількість загиблих внаслідок вибуху та стрілянини в Керченському політехнічному коледжі», — заявив заступник «голови адміністрації» Керчі Дилявер Мельгазієв. За його словами, процедура упізнання завершена для всіх 20 загиблих. Також він додав, що вдалося впізнати вісім з десяти потерпілих, які перебувають у тяжкому стані.

01:56. «Пʼятеро постраждалих унаслідок стрілянини та вибухів у Керчі перебувають у комі», — повідомила глава МОЗ РФ Вероніка Скворцова. За її словами, «усього постраждало 68 осіб, з них 19 загинуло, 6 осіб отримали амбулаторну допомогу, решта в стаціонарах». За даними міністра, 10 осіб перебувають у реанімації.

22:50. З четверга, 18 жовтня, у всіх дитсадках і школах Керчі зʼявиться озброєна охорона. До понеділка, 22 жовтня, роботу освітніх закладів міста призупинять.

22:05. Правоохоронці схильні вважати, що в Рослякова не було спільників: він самотужки виготовив вибухові пристрої, один із яких вибухнув, сам організував і вчинив злочин. Мотив убивств поки не зʼясували.

21:50. У лікарнях Криму перебувають 44 людини, інших потерпілих відпустили на амбулаторне лікування. Почалося впізнання загиблих.

21:20. Тіла загиблих почали вивозити з коледжу в міський морг на вулиці Желябова. Там буде проходити впізнання. Оперативний штаб оголосив списки постраждалих внаслідок атаки. Ідентифікувати вдалося 40 людей. Усього загинули 19 людей, 52 — отримали поранення.

20:45. Десятеро людей, які потрапили в реанімацію після вибуху, перебувають у тяжкому стані, їх досі не можуть впізнати.

20:02. Тіла загиблих досі знаходяться у будівлі коледжу. Ще не вирішено, де батьки будуть їх упізнавати — у коледжі чи в морзі. Батьки дітей, які померли в лікарні, чергують біля моргу.

19:32. Президент Петро Порошенко висловив співчуття через теракт. Він зазначив, що в ньому загинули українці, і тому Україні важливо його розслідувати.

19:19. Правоохоронці затримали батька Владислава Рослякова для допиту.

18:33. Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить голову контртерористичного управління ООН Володимира Воронкова та генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда провести міжнародне розслідування нападу в Керчі.

18:20. Поблизу коледжу пролунав хлопок. За інформацією «Керчь.ФМ», знешкодили ще один вибуховий пристрій.

17:40. Низка ЗМІ сприйняли користувача соцмережі «ВКонтакте» Владислава Рейха за Владислава Рослякова, який влаштував стрілянину в Керченському політехнічному коледжі. Рейх боїться за своє життя і просить ЗМІ, які через помилку запостили його фото, видалити неправдиву інформацію.

17:26. Студентів Керченського політехнічного коледжу переведуть до інших навчальних закладів.

17:20. У жовтні Владислав Росляков отримав дозвіл на мисливську зброю. Російський уповноважений із захисту прав дитини в Криму Ірина Клюєва вважає, що потрібно оцінити, як на нього вплинули соціальні мережі: «Ми знаємо, приклад американських школярів нікуди не зникає, періодично він піднімається якимись силами в соцмережах. А наше молоде покоління дуже піддається впливу соцмереж».

17:11. Очевидці продовжують розповідати про напад.

17:00. Кількість загиблих через напад зросла до 19 осіб, помер учень коледжу.

16:50. Внаслідок нападу постраждали більше 50 чоловік. Вони знаходяться в Керченській лікарні №1 ім. Н. І. Пирогова. «Списки ще підносять, тому що багато піднімалися в операційну без даних, не ідентифіковані були. <...> Дуже багато важких, повних даних у нас немає», — повідомило джерело агентству ТАСС.

16:41. Сімʼям загиблих у коледжі виплатять по 1 млн рублів (425,9 тис. грн), а постраждалі пройдуть реабілітацію за рахунок Фонду соціального страхування.

16:28. Матір Рослякова працює санітаркою в онкологічному диспансері Керчі. Туди відправляли жертв теракту, який влаштував її син. Mash повідомляє, що коли до диспансеру почали привозити потерпілих, жінка була на робочому місці та приймала пацієнтів. Її забрали на слідчі дії.

16:17. Додому до Рослякова прийшли з обшуками. Правоохоронці підозрюють, що в його квартирі є схрон зі зброєю та вибуховими речовинами.

16:10. Опубліковані списки поранених.

15:58. Українська прокуратура теж порушила справу через цей теракт. Прокуратура Автономної республіки Крим дала відповідні доручення Службі безпеки України.

15:50. Представники Національного антитерористичного комітету РФ заявили, що знайшли у коледжі вибуховий пристрій. Його зараз вивчають фахівці.

15:47. Вхід до коледжу охороняла одна вахтерка — Наталя Панікоровська. Вона намагалася врятувати дітей і стала однією з перших поранених. Зараз жінка в лікарні, за її життя борються лікарі, повідомляє Mash.

15:35. Владислав Росляков постив на своїх сторінках у соцмережах анархічні картинки. Користувачі соцмереж пишуть, що надихався Владислав масовим вбивством в американській школі «Колумбайн» 1999 року.

15:27. Слідчий комітет Росії перекваліфікував справу з «теракту» на «масове вбивство». У комітеті заявили, що всі загиблі померли внаслідок вогнепальних поранень.

15:20. Росляков вступив до коледжу у 2015 році на спеціальність «Монтаж, налагодження і експлуатація електроустаткування промислових і цивільних будівель» (у списку — під номером 18).

15:04. ЗМІ назвали імʼя підозрюваного в теракті. Його звуть Владислав Росляков, 2000 року народження. За словами голови анексованного Криму Сергія Аксьонова, вбивця наклав на себе руки. Він був студентом 4-го курсу цього коледжу.

14:55. Кількість загиблих збільшилась до 18 чоловік. Тіло підозрюваного знайшли серед уламків коледжу.

14:40. Кількість загиблих збільшилася до 13, пише ТАСС.

14:37. У Криму оголосили триденну жалобу за загиблими у теракті.

14:30. Маѕһ опублікував фото підозрюваного.

14:25. Кількість поранених збільшилася до 40.

14:17. Один з очевидців розповів, що відбувалося на місці події. «Я прокинувся від гуркоту. Виглянув з кабінету, а там ходить хлопець з рушницею і розстрілює всіх. Тоді я закрився в надії, що він мене не почує. Через 10 хвилин приїхали поліцейські з автоматами. Що сталося із стрільцем, я не знаю. Коли силовики стали евакуювати студентів і вчителів, я теж вийшов. У тому коридорі, де прогримів вибух, повибивало вікна. На підлозі валялися тіла вбитих. Всі стіни були обвугленими», — розповів очевидець.

Інший очевидець розповів, що стрілець влаштував вибух, тому що у нього закінчилися патрони. «Мій друг ішов коридором, побачив людину з автоматом і побіг від неї. Той вистрілив в іншого хлопця, а потім хотів і в мого друга, але патрони закінчилися. Один зміг втекти, вийшов на подвірʼя, і тоді в коледжі прогримів вибух», — розповів студент коледжу.

14:00. Усіх дітей зі шкіл і дитячих садків Керчі відправили по домівках. Навчальні заклади закриті.

13:51. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за фактом теракту в Керчі. Також комітет підтвердив попередню інформацію про те, що в бомбі були металеві елементи. Перед цим повідомлялося, що у поранених в середині тіл знаходили болти.

13:42. ТАСС, посилаючись на джерело в правоохоронних органах, повідомляє про 70 постраждалих. «Точна кількість загиблих встановлюється», — додав співрозмовник агентства.

13:36. Канал Mash додає, що зараз правоохоронці розшукують чоловіка 20—25 років, який був одягнений у зелену куртку з капюшоном і світлі джинси. У нього біле волосся середньої довжини. Може бути озброєний. Його підозрюють у тому, що він почав стрілянину в коледжі.

13:25. Коледж не був газифікований, тому всередині могли перебувати газові балони. У лікарні Керчі стягують студентів-медиків, які допомагають приймати постраждалих. «Дуже багато важкопоранених», — йдеться в повідомленні telegram-каналу Mash.

13:17. До місця події зʼїжджаються карети швидкої допомоги, машини рятувальників, район оточила поліція. Очевидці повідомляють про силовиків з автоматами. Силовики розглядають версію теракту.

13:09. За даними місцевого видання «Керч.ФМ», на місці події «дуже багато постраждалих, їх вантажать в швидкі, 4—5 машин вже відʼїхали, їде машина за машиною, дуже багато розбитих вікон».

Крім того, повідомляється, що в коледжі намагалися захопити заручників. Після цього там почалася стрілянина, потім стався вибух.