«Зі слів хворого травма в побуті. Обидві кисті травмував гвинтами катера». theБабель публікує ключові документи та свідчення учасників конфлікту навколо «Ігор нескорених»

Автори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
«Зі слів хворого травма в побуті. Обидві кисті травмував гвинтами катера». theБабель публікує ключові документи та свідчення учасників конфлікту навколо «Ігор нескорених»

InvictusGamesTeamUkraine / Flickr

Травма або поранення під час виконання службових обовʼязків у зоні бойових дій — необхідна умова участі в «Іграх нескорених» (Invictus Games). Золотий призер «Ігор нескорених» Олександр Бєлобоков не є ветераном війни, а отримав травму в побуті — це стверджують знайомий з ним тренер з пауерліфтингу Олександр Лашин та ветеран Єгор Терехов, який досліджував історію Бєлобокова. Вони посилаються на виписку з історії хвороби, яку оформили в травні 2014 року, коли Бєлобокова доставили до лікарні: «Зі слів хворого травма в побуті» — так записано в анамнезі. theБабель публікує копії виписки та сторінок медичної карти Олександра Бєлобокова, прибравши з них особисту інформацію.

У пʼятницю, 26 жовтня, тренер Олександр Лашин та ветеран «Дніпра-1» Єгор Терехов дали прес-конференцію. Олександр Лашин був знайомий з маріупольським пауерліфтером Олександром Бєлобоковим ще до початку війни, коли той «подавав надії увійти до збірної України». Але в травні 2014 року, коли частина Маріуполя перебувала під контролем сепаратистів, Бєлобоков травмував обидві руки. За словами Лашина, Бєлобоков кілька разів розповідав йому історію про те, як отримав травму: відпочивав з родиною на морі біля села Мелекіно, поїхав кататися на човні, човен сів на мілину, Бєлобоков став його виштовхувати і гвинтами перерубав обидва передпліччя.

Версію Лашина theБабелю підтвердив головний тренер молодіжної збірної України з важкої атлетики Артем Удачін. За його словами, він давно знайомий з Бєлобоковим і кілька разів чув від нього історію про те, як той отримав травму: «Катався на моторці або катамарані, руки потрапили під гвинт».

25 травня 2014 року о 16:50 Бєлобокова на попутному транспорті доставили до Міської лікарні N9 в Маріуполі (розташована за 15 км від Мелекіна; це найближча до села міська лікарня). Там його прооперував оротопед-травматолог Олександр Савіч. Виписали Бєлобокова майже через місяць — 21 червня. Це відомо з медичної карти, яка знаходиться в архіві лікарні. У виписці з історії хвороби зазначено: «Зі слів хворого травма в побуті. Обидві кисті травмував гвинтами катера».

Виписка з історії хвороби Олександра Бєлобокова. В анамнезі травми: «Зі слів хворого травма в побуті». Архів Маріупольської міської лікарні N9.

«Бабель»

Медична карта Олександра Бєлобокова. Архів Маріупольської міської лікарні N9.
Медична карта Олександра Бєлобокова. Запис лікаря приймального відділення. В анамнезі хвороби: «Зі слів хворого травма в побуті». Архів Маріупольської міської лікарні N9.

«Бабель»

Хто проводить «Ігри нескорених» в Україні і відбирає спортсменів? За регламентом «Ігор», керує національним (відбірковим) етапом Міністерство оборони, «Центр стратегічних комунікацій StratCom Ukraine» та ГО «Ігри Інвіктус Україна». У змаганнях беруть участь «чинні військовослужбовці та ветерани, які отримали поранення, травми або захворювання при виконанні своїх службових обовʼязків під час бойових дій». Змагання «Ігор» розділені за видами спорту і «категоріями», які залежать від характеру травми. Олександр Бєлобоков виступав у категоріях «Атлетика IF4» і «Веслування на тренажері IR3».

Як слова Лашина та Терехова коментують організатори «Ігор»? 20 жовтня український оргкомітет заявив, що «Олександр Бєлобоков ... отримав поранення обох рук, виконуючи бойові завдання в секторі «М». Це підтверджують ... документи Української добровольчої армії за підписом начальника 8-го окремого батальйону УДА та начальника штабу УДА».

Восьмим окремим батальйоном УДА «Аратта» командує Андрій Гергерт («Червень»). У коментарі theБабелю Андрій Гергерт уточнив, що в його батальйоні Бєлобоков не воював, але «у 2014 році був під кураторством Головного управління розвідки». Начальник штабу УДА Сергій Ільницький в листі координатору «Ігор» зазначив, що «обставини участі в бойових діях і отримання поранення ... базуються на свідоцтві добровольців... та виписці з історії хвороби». Сергій Ільницький є також капітаном української збірної на «Іграх нескорених».

Ветеран Єгор Терехов, що розслідував історію Бєлобокова, надсилав також офіційний запит у Міністерство оборони. Йому відповів начальник управління фізкультури та спорту Юрій Фіногенов: «Організаційним комітетом зібрано достатньо документів, які підтверджують участь [Бєлобокова] та отримання поранення в зоні ООС (АТО)».

На версії про мінно-вибухове поранення наполягає волонтер ГО «Новий Маріуполь» Марія Подибайло. За її словами, у 2014 році вона працювала з групою, до якої входив Олександр Бєлобоков; він отримав бойове поранення; легенду про моторний човен вигадали волонтери з командиром підрозділу — щоб захистити Олександра Бєлобокова (25 травня 2014 року Маріуполь був оточений блок-постами ВСУ, Нацгвардії та добровольчих батальйонів, але частина міста все ще перебувала під контролем сепаратистів).

Що відбувається зараз? На «Іграх нескорених» українська команда здобула 20 нагород. Дві з них завоював Олександр Бєлобоков — «золото» за однохвилинний спринт на гребному тренажері та «срібло» за штовхання ядра. Призерам української команди глава МВС Арсен Аваков вручив нагрудні знаки «За безпеку народу». Церемонія закриття «Ігор нескорених» вібулася в суботу, 27 жовтня, у Сіднеї.

Церемонія закриття «Ігор нескорених» у Сіднеї, 27 жовтня 2018.

InvictusGamesTeamUkraine / Flickr

На час публікації theБабелю не вдалося звʼязатися з лікарем Маріупольської міської лікарні N9 Олександром Савичем. Олександр Бєлобоков не відповів на питання theБабеля в Facebook.