Бізнесмен Вадим Новинський дав інтервʼю «Українській правді» про зустрічі з Путіним та обʼєднання активів з Ахметовим. Переказуємо у пʼяти пунктах

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Бізнесмен Вадим Новинський дав інтервʼю «Українській правді» про зустрічі з Путіним та обʼєднання активів з Ахметовим. Переказуємо у пʼяти пунктах

Facebook/Вадим Новинський

У вівторок, 30 жовтня, «Українська правда» опублікувала інтервʼю депутата партії «Опозиційний блок», засновника «Смарт-Холдингу» та співвласника групи компаній «Метінвест» Вадима Новинського. За версією журналу «Новое время», він належить до трійки найбагатших українців. Ось основні тези Новинського.

1. В Україні Новинський опинився тому, що співпрацював з одним із підрозділів російської компанії «Лукойл». Спочатку він з партнерами поставляв мазут та світлі нафтопродукти у Крим, потім — на металургійні комбінати «Запоріжсталь» та «Криворіжсталь», а також на гірничо-збагачувальні комбінати Кривбасу.

2. Новинський ніколи не мав спільного бізнесу з Юлією Тимошенко. У 2001 році його компанія уклала угоду з купівлі акцій Південного ГЗК, володіння яким їй приписували. «Ми просто купили акції Південного ГЗК у кіпрських структур. Чи були вони підконтрольні Тимошенко — у мене немає такої інформації».

3. Обʼєднання гірничо-металургійних активів компаній СКМ та «Смарт-Холдингу» ініціював власник СКМ Рінат Ахметов. Операція з обʼєднання завершилася у 2014 році. Вона дала співвласникам «стійкість... більшу безпеку, незалежнісь від катаклізмів» в економіці. Новинський не пошкодував про обʼєднання жодного разу.

4. Підприємства «Метінвесту», що залишилися на непідконтрольній Україні території, працювали за законами України та платили податки лише в бюджет України.

5. У Новинського не було близьких контактів із президентом РФ Володимиром Путіним. Вони зустрічалися двічі: у 2004 та 2013 роках, щоразу по 5—10 секунд.