150 днів до виборів президента. Співачка Анастасія Приходько розповідає theБабелю, чому вона увійшла до команди Юлії Тимошенко

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
150 днів до виборів президента. Співачка Анастасія Приходько розповідає theБабелю, чому вона увійшла до команди Юлії Тимошенко

Facebook / Анастасія Приходько

Півтора тижня тому співачка Анастасія Приходько заявила, що залишає сцену і хоче стати політиком. Вже цього понеділка, 29 жовтня, вона приєдналася до команди лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. theБабель розпитав її, чому вона обрала Тимошенко і що саме хоче робити в команді.

Анастасії Приходько 31 рік. Вона народилася в Києві, закінчила музичне училище імені Глієра і Київський національний університет культури і мистецтв. Стала популярною після перемоги в російському телешоу «Фабрика зірок-7» наприкінці 2007 року. Виступала на «Євробаченні» від Росії, у травні 2013 року переїхала жити в Москву, вже через півроку повернулася. Виступала на Майдані під час революції, під час війни давала концерти в зоні АТО.

У 2015 році вона ледь не увійшла у політику. Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко запропонував їй балотуватися до Київради. Після зустрічі з Анастасією Ляшко написав у соціальній мережі, що вітає Приходько у їхній команді. Але в останній день подачі документів Приходько відмовилась.

Тоді ж на питання про табір, до якого вона точно ніколи не приєднається, Приходько назвала «Опозиційний блок» і «БЮТ, швидше за все». «Напевно, не піду до людей, які вже по 20 років сидять у парламенті. Треба йти до молодих», — сказала вона в інтерв’ю.

У лютому 2018 року Приходько з’явилась в агітаційному ролику Петра Порошенка. У відео вона промовляла репліку: «Розвиваймо український простір, українську культуру, слухайте українське — це модно». Приходько заявила, що її обманом заманили на зйомки. У травні 2018 року вона подала до суду на студію «Медіа про ком’юнікейшнс», яка знімала ролик. Вона вимагає вибачень і компенсації. На суд підтримувати її приходили представники руху екс-голови СБУ Валентина Наливайченка «Справедливість».

А вже у вересні 2018 року вона разом із комбатом Української добровольчої армії Андрієм «Червнем» Гергертом презентувала громадсько-політичний рух «Вимагаймо змін». За її словами, до руху приєдналися також бійці з батальйону «Айдар» і деякі волонтери. На презентацію прийшов командувач УДА, народний депутат Дмитро Ярош.

Відповідала на питання theБабеля Приходько ввечері в середу, після спільної наради з новою командою Тимошенко у штабі на вулиці Турівській в Києві.

В Україні співаки приходили в політику, потрапляли в парламент, потім не витримували та йшли з Верховної Ради. Чи не боїтеся, що теж можете не витримати?

Жоден з тих артистів не залишав свою кар’єру заради політики. Я наразі завершила свою співочу карʼєру і маю великі плани. Для мене головне зараз — це політика.

Коли ви познайомились з Юлією Володимирівною? Хто саме ініціював вашу співпрацю?

Особисто я познайомилась із нею нещодавно. У мене дуже багато друзів. Я отримала пропозицію. Погодилась на зустріч. Ми поговорили, зважили, як ми можемо рухатися вперед. І ви бачите — я є членом команди. Перший мій виступ був на форумі «Нова стратегія миру та безпеки» 30 жовтня.

Чому саме Тимошенко?

Вона — один з найсильніших політиків. Я вірю в її перемогу. Я завжди йду із сильними людьми. Мені дуже подобається її «Новий курс».

Ще півроку тому в інтервʼю ви називали «Батьківщину» серед сил, до яких ви ніколи б не приєдналися. До того ж ви говорили, що вам не подобаються ті, хто вже 20 років в політиці. Тимошенко в політиці понад 20 років.

Це інтервʼю я давала, коли не була знайома з її політичною програмою, яку вона зовсім нещодавно представила. Тимошенко не спирається на політику 1996 року, двохтисячних років, вона сучасна. Мені подобаються її шляхи вирішення проблем.

Наприклад?

На останньому її форумі мені дуже сподобались ті шляхи, які вона пропонує для виходу з війни, а також по тарифах. І я їй вірю. І впевнена, що «Новий курс» веде нас до європейських стандартів.

Чим саме ви будете займатись у команді?

Я обрала соціальну політику, бо в мене завжди виходило допомагати людям. Я також буду підтримувати бійців на Донбасі. І не виключаю, що співатиму для них. Я трохи згодом представлю свою особисту політичну програму.

А чого ви хочете добитися в політиці?

Давайте поговоримо про це після моїх перших кроків, бо я тільки знайомлюся з політикою.

Чи були у вас якісь вимоги, коли ви говорили з Тимошенко?

Я хочу залишитися самою собою, і Юлія Володимирівна мене підтримала. Мені не навʼязували, дозволили бути собою і нічого не вигадувати.

Під час ваших судових засідань щодо рекламного ролика вас підтримувала сила екс-голови СБУ Валентина Наливайченка «Справедливість». Чи вели ви з ним переговори?

Я не можу коментувати інші зустрічі з політиками. Це були особисті зустрічі, і я вважаю неправильним про них говорити в пресі.

А про Дмитра Яроша, який приходив на презентацію вашого руху «Вимагаймо змін»?

Я товаришую з багатьма людьми. І я дякую усім, хто мене підтримував, і тим, хто зараз лишився зі мною.

А що тепер буде з вашим рухом «Вимагаймо змін», який ви створили разом з комбатом УДА Андрієм Гергертом?

Я вийшла із нього і офіційно передала цей рух у керування Андрію.

Ви не будете сумувати за великою сценою?

Я віддала музиці 20 років, мені прикро, що зараз багато людей обурились. Я розумію, що музика — це моє життя, але я хочу змін в державі. Я не хочу нікого обманювати, тому і залишила музику. Співати веселих пісень, а потім вирішувати долі людей я не можу. Знаєте, як професор Преображенський казав: «Невозможно подметать трамвайные пути и устраивать судьбы каких-то иностранных оборванцев!» Тому я залишила музику, щоб бути чесною перед усіма.

Ви переходите із шоу-бізнеса у політику. Тут копирсаються у білизні, прискіпливо ставляться до дій і заяв. Вас критикуватимуть і будуть ненавидіти. Ви готові до цього?

Я вже третій день це відчуваю на собі. Особливо це не дуже приємно чути від друзів. Але, напевно, так треба. Я хочу подивитися, що вони говоритимуть після перших моїх кроків. Мене вже травили раніше, коли було «Євробачення», коли мене дискваліфікували. І що про мене казали в Росії, коли я почала їздити на фронт. Тому я готова.

Чи давала вам Тимошенко або інші депутати якісь поради як молодому політику?

Мені ж не 15 років, щоб мені давати поради.