«УП»: Бізнесмен Вадим Новинський розповідає про відносини з Порошенком і обʼєднання в «Опозиційному блоці». Переказуємо в семи пунктах

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«УП»: Бізнесмен Вадим Новинський розповідає про відносини з Порошенком і обʼєднання в «Опозиційному блоці». Переказуємо в семи пунктах

Нужненко Сергій \ УНИАН

У четвер, 1 листопада, «Українська правда» опублікувала другу частину інтервʼю депутата партії «Опозиційний блок», засновника «Смарт-Холдингу» і співвласника групи компаній «Метінвест» Вадима Новинського. У другій частині мова йшла про політику та церкву. Ось головні тези Новинського.

1. Знайомий з Петром Порошенком з 1998 чи 1999 року. З ним завжди були непрості стосунки, вони ніколи не дружили. У 2012 році Порошенко, на той час міністр економічного розвитку і торгівлі, клопотав, щоб Новинський отримав громадянство України. Новинський зустрічався з Порошенком 2 або 3 жовтня 2018 року й обговорював питання церкви.

2. З 2016 року Генпрокуратура розслідує кримінальну справу щодо Новинського. За версією слідства, він незаконно утримував під вартою архієпископа Олександра Драбинка, прихильника автокефалії української церкви й помічника покійного митрополита Володимира (Сабодана), предстоятеля УПЦ. За цей час йому кілька разів радили піти на угоду зі слідством. Генеральний прокурор Юрій Луценко говорив кільком народним депутатам, що Новинський повинен дати свідчення щодо Віктора Януковича.

3. «Опозиційний блок» веде переговори з потенційними партнерами та партією «За життя» про те, щоб створити коаліцію та підтримати єдиного кандидата на виборах президента (подробиці переговорів є в матеріалі theБабеля). Хто стане єдиним кандидатом від «Опозиційного блоку» — вирішить партійний зʼїзд, який відбудеться в листопаді або грудні.

4. З причин, які Новинський не називає, Рінат Ахметов дистанціювався від партії «Опозиційний блок» і не бере участі в ухваленні рішень.

5. «Партія миру», яку створив Новинський, — це громадський рух. Структура не братиме участі в президентських виборах.

6. Віктор Медведчук — розумна, гідна та мужня людина. Він хоче миру в країні і «тільки додає переговорному процесу» між «Опозиційним блоком» і партією «За життя».

7. Створювати нову помісну церкву — неправильно. Цей процес почався, коли технологи Порошенка вирішили, що питання релігії може бути одним з елементів його передвиборчої кампанії. Тому Новинський називає нову церкву «УПЦ Порошенківського патріархату».