На мітингу студентів КПІ проти ректора учасникам (можливо) роздавали гроші. Організатори мітингу вважають, що так адміністрація КПІ намагалась їх дискредитувати

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
На мітингу студентів КПІ проти ректора учасникам (можливо) роздавали гроші. Організатори мітингу вважають, що так адміністрація КПІ намагалась їх дискредитувати

KPI TV

Минулого тижня студенти Київського політехнічного інституту вийшли на мітинг проти ректора Михайла Згуровського та його заступника Петра Ковальова. Вони вимагали розслідувати витрати вишу і відремонтувати гуртожитки та навчальні корпуси. Наступного дня в соцмережах з’явились публікації про те, що деякі з мітингувальників отримали гроші за участь в акції, а самі студенти навіть не були її організаторами. Публікації поширили офіційні сторінки КПІ та його прес-служба. Також в медіа розповсюдилась стаття «Деловой столицы» з ознаками замовної, в якій протест студентів подавався як організований ззовні «псевдопікет», який «загрожує національній безпеці». Організатори акції Олексій Ярильченко, Іван Ніколенко та Олександр Рак вважають, що адміністрація КПІ намагається дискредитувати протест, а у виші відмовляються від коментарів і говорять про «погрози».

Мітинг студентів Київського політехнічного інституту відбувся 25 жовтня, після виходу двох випусків програми «Центр розслідувань України» щодо прихованих статків ректора Михайла Згуровського та конфлікту інтересів проректора з адміністративно-господарської роботи Петра Ковальова із будівельними фірмами, які отримали від вишу підряди на мільйони гривень. Організатори вимагали відставки Згуровського та Ковальова, а також розслідування щодо витрачених коштів.

Організували мітинг біля головного корпусу КПІ Іван Ніколенко — екс-голова Студради, випускник 2018 року, Олексій Ярильченко — екс-заступник голови Студради, випускник 2017 року, Олександр Рак — студент магістратури КПІ. Вони є співзасновниками громадської організації StudWatch, активісти якої спільно із журналістами збирали матеріали для розслідування щодо ректора Згуровського та проректора Ковальова. На мітинг прийшли представники ВО «Свобода»: депутат Київради Володимир Назаренко та депутат Верховної Ради Юрій Левченко.

За день до цього, 24 жовтня, конфліктна ситуація між студентами та адміністрацією виникла і в київському Національному авіаційному університеті. Вона продовжилась наступного дня і була пов’язана зі зривом фестивалю «Кубок ректора з КВН».

На наступний день після мітингу у КПІ, 26 жовтня, у Facebook було створено спільноту «Правда KPI». У першому пості вказувалось, що «йде спланована атака на виш».

В одному з наступних постів цієї спільноти були розміщені фото людей похилого віку з підписами із натяком на те, що вони нібито отримували гроші за участь у мітингу біля першого корпусу КПІ, а також депутатів «Свободи» і двох організаторів мітингу — Івана Ніколенка та Олексія Ярильченка.

Приблизно за півгодини цей допис був поширений на офіційних сторінках КПІ ім. Ігоря Сікорського та прес-служби КПІ.

26 жовтня сторінка «Правда KPI» поширила статтю без авторства видання «Деловая столица» під назвою «Дестабілізація університетських середовищ. Хто стоїть за пікетами в КПІ і НАУ» (зараз матеріал видалено з сайту видання). Згодом цитати з неї передрукували інші медіа.

Скріншот публікації в «Деловой столице».

У матеріалі мітинг в КПІ назвали «псевдопікетом», для якого «провокатори використали студентів». Також вказується, що «на фото зафіксовані дідусі та бабусі у якості студентів». А зв’язок із конфліктом в Національному авіаційному університеті пояснюється тим, що в обох випадках нібито були «куратори ззовні», які «намагаються дестабілізувати ситуацію в університетській спільноті», і це «загрожує національній безпеці».

Що кажуть організатори мітингу?

Організатори протесту в КПІ вважають, що за допомогою «Деловой столицы» та сторінки «Правда KPI» адміністрація намагалась дискредитувати мітинг. «Ми одразу звернулись до редакцій за спростуванням і з проханням подати нашу позицію. В «Деловой столице» нам сказали, що над статтею працював позаштатний кореспондент, і вони зараз розбираються. Після чого просто видалили матеріал», — розказав theБабелю Олексій Ярильченко. Деякі ресурси опублікували позицію організаторів мітингу, інші просто видалили попередній матеріал.

Заступниця головного редактора «Деловой столицы» Ольга Сантарович у коментарі «Детектору медіа» сказала, що матеріал був опублікований без узгодження з керівництвом видання: «Ми його з сайту зняли, з редактором рубрики провели роботу щодо неприпустимості подачі інформації в такому форматі». Хто був автором цього матеріалу в «Деловой столице» — так і не повідомили.

Щодо сторінки «Правда KPI», то Ярильченко припускає, що її могли створити представники Медіацентру КПІ — єдиної координаційної освітньої медіаплатформи, організованої за наказом ректора на початку жовтня цього року.

«Ми знайшли цю сторінку ще навіть до репостів прес-служби КПІ та інших. На той момент там було чотири лайки: глави медіавідділу, глави прес-служби і співробітника прес-служби, ще один лайк — від сторонньої людини. Тобто три з чотирьох — це співробітники КПІ», — сказав Ярильченко.

За його словами, «пенсіонери», які з’явились на відео, сказали організаторам, що вони випускники та працівники КПІ. Організатори виявили людину, яка на фото у пабліку «Правда KPI» нібито роздає гроші, і зараз намагаються встановити її особу.

Щодо участі мітингу депутатів «Свободи», Ярильченко стверджує, що це була особиста ініціатива політиків. «Ми попередили, що це не політична акція, і попросили, щоб під час протесту не використовувалися якісь політичні гасла чи прапори».

Що кажуть в адміністрації КПІ?

Помічниця ректора КПІ Ірина Колесник відмовилась коментувати події останніх днів і не змогла сказати, чи є в адміністрації підстави вважати, що мітинг студентів був організований кимось ззовні. «Почався такий негатив і погрози йдуть», — сказала вона. На момент публікації theБабель не отримав відповіді на письмовий запит.

Утім, після мітингу в адміністрації КПІ відреагували на звинувачення на адресу ректора Згуровського та проректора Ковальова. За чотири дні після студентського протесту Ковальова за його проханням відсторонили від обов’язків на час проведення перевірки, а також усунули від керівництва тендерним комітетом. 31 жовтня відбулась «зустріч деканів факультетів і директорів інститутів із студентським активом» щодо умов проживання та навчання студентів, а ректор видав наказ «про заходи з підтримання належного температурного режиму в навчальних аудиторіях у період опалювального сезону».