У США почали судити наркобарона Ель Чапо. Його вважають найнебезпечнішим злочинцем світу, а в Мексиці про нього складають пісні

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
У США почали судити наркобарона Ель Чапо. Його вважають найнебезпечнішим злочинцем світу, а в Мексиці про нього складають пісні

Daniel Cardenas / Anadolu Agency / Getty Images

П’ятого листопада в Нью-Йорку розпочався судовий процес над Хоакіном Гусманом Лоерою на прізвисько «Ель Чапо». Протягом 20 років він керував одним із наймогутніших мексиканських картелів — «Сіналоа», який, за найскромнішими підрахунками, переправив контрабандою до США близько 200 тисяч тонн кокаїну вартістю у 14 мільярдів доларів. Після вбивства Усами бін Ладена Ель Чапо став найнебезпечнішим злочинцем світу, якого розшукували. Влада США оголосила рекордну винагороду за його затримання — 5 мільйонів доларів. Лоера двічі тікав з мексиканських в’язниць, востаннє його затримали на початку 2016 року — це була спецоперація із залученням морських піхотинців. У 2017 році Ель Чапо екстрадували до США, де в очікуванні суду він перебував у одиночній камері під цілодобовою охороною. За пред’явленими звинуваченнями йому загрожує кілька довічних ув’язнень.

Хто такий Хоакін Гусман Лоера?

Зараз Лоері 61 рік, він народився в сім’ї фермерів. Підлітком він почав працювати на плантаціях марихуани й опійного маку. За маленький зріст — лише 168 см — отримав прізвисько «Ель Чапо», тобто коротун. Згодом він став одним з помічників Мігеля Гальярдо, засновника «Картелю Гвадалахари». А після його арешту наприкінці 1980-х Лоера заснував власний наркокартель — «Сіналоа», за назвою свого рідного штату.

Упродовж наступних 10 років він вів війну з іншими картелями. Ця війна забрала більше 100 тисяч життів у Мексиці, а понад 22 тисячі людей досі вважаються зниклими без вісті. У підсумку Ель Чапо збудував наркоімперію, на яку припадала чверть усього наркотрафіку до США через Мексику.

Арешти та втечі з в’язниць

Ель Чапо вперше заарештували в 1993 році та засудили до 20 років увʼязнення. Коли мексиканська влада вирішила видати його США, Лоера підкупив кількох охоронців і в січні 2001 року втік з вʼязниці, сховавшись у пральному фургоні. Удруге його затримали в лютому 2014 року — в місті Масатлан ​​на заході Мексики. У липні 2015 року йому вдалося втекти з в’язниці з посиленою охороною. В його камері знайшли проритий підземний хід довжиною в 1,5 кілометра, обладнаний освітленням, вентиляцією і сходинками.

Одразу в декількох штатах Мексики розгорнули широкомасштабну операцію з пошуку втікача. За інформацію про його місцезнаходження влада оголосила винагороду у 60 мільйонів песо — близько чотирьох мільйонів доларів. Лоеру знову заарештували 8 січня 2016 року, цього разу у місті Лос-Мочис, в його рідному штаті Сіналоа. До операції з його затримання залучили загін мексиканських морських піхотинців, які штурмували мотель, де переховувався Ель Чапо. Під час рейду вбили пʼятьох спільників наркобарона, шістьох заарештували. Сам Гусман спробував втекти через потаємний хід, але його знайшли та затримали. Арештованого наркобарона під посиленою охороною повернули до тієї ж самої в’язниці, звідки він втік за півроку до цього.

Екстрадиція до США та підготовка до суду

На початку 2017 року Хоакіна Гусмана Лоеру екстрадували з Мексики до США. З того часу прокурори підготували близько 300 тисяч сторінок кримінальної справи проти Ель Чапо. Обвинувальний акт складається з 17 пунктів, але, як пише El Universal, деякі звинувачення вирішили зняти для «оптимізації та прискорення судового процесу».

Ель Чапо прибув під вартою до США після екстрадиції з Мексики. 19 січня 2017 року.

Прес-служба Імміграційної та митної поліції США

У США суд над Ель Чапо називають «історичним» і «показовим», а ще — «найдорожчим». Витрати на заходи безпеки для 40 свідків обвинувачення, 12 анонімних присяжних та доставку самого Лоери до суду впродовж слухань можуть скласти 50 мільйонів доларів. Перші засідання розпочнуться у Брукліні в Нью-Йорку, але на Лоеру очікують суди ще у шістьох американських штатах.

Як пишуть журналісти InSightCrime, попри арешт Ель Чапо, картель «Сіналоа» продовжує свою діяльність. «Лоера створив надзвичайну кримінальну структуру, яка функціонує навіть за його відсутності. Це глобальна організація, що працює у більш ніж 40 країнах», — розповідає Майк Вігіл, колишній голова відділу міжнародних операцій Управління боротьби з наркотиками (DEA).

За даними The New York Post, зараз картель очолили двоє синів Ель Чапо. Про Лоеру в його рідному штаті Сіналоа складають легенди та пісні — narco corrido, а у США за мотивами його біографії вже зняли серіал — «Ель Чапо».