Поранення, евакуація, легенда. Усе, чого ми не розуміємо у справі призера «Ігор нескорених» Олександра Бєлобокова

Автор:
Гліб Гусєв
Дата:
Поранення, евакуація, легенда.  Усе, чого ми не розуміємо у справі призера «Ігор нескорених» Олександра Бєлобокова

InvictusGamesTeamUkraine / Flickr

У понеділок, 5 листопада, відбулася прес-конференція щодо справи Олександра Бєлобокова. Її проводила ГО StratCom Ukraine — один з організаторів «Ігор нескорених». На прямий звʼязок по скайпу вийшов і сам Олександр Бєлобоков. Нової суттєвої інформації на прес-конференції не прозвучало, а закінчилася вона суперечкою між організаторами та ветеранами, які прийшли поставити питання Бєлобокову. theБабель коротко формулює дві версії поранення Бєлобокова — офіційну та неофіційну — і перераховує всі сумнівні моменти в його справі.

Ось як звучить неофіційна версія. 25 травня 2014 року Олександр Бєлобоков відпочивав під Маріуполем на пляжі «Піщанка», з дружиною Тетяною і дитиною. Він пішов купатися, поруч із ним пропливав катер, який тягнув за собою мотопараплан. Бєлобоков травмував передпліччя гвинтом мотопараплана. Чоловіка відвезли в Міську лікарню N9, де його прооперував ортопед-травматолог Олександр Савіч.

Чим підтверджують цю версію. Характером травми, описаної в медичній карті та виписці. Є два безпосередніх свідки події: Євгенія Кацаран і її бойфренд Костянтин Мироненко, який дружив із Бєлобоковим. (У theБабеля є свідчення Євгенії Кацаран. Костянтин Мироненко відмовився від коментаря).

Ось як звучить офіційна версія. Командир секретного підрозділу Головного управління розвідки завербував Олександра Бєлобокова навесні 2014 року. Бєлобокова готували на конспіративній квартирі в Маріуполі. 25 травня 2014 року на «навчально-тренувальному завданні» Олександр Бєлобоков мінував танконебезпечний напрямок за допомогою «набору сліпого мінування», куди входить граната РГД-5. Отримав травму. Після цього його морем евакуювали в район селища Ялта, де віддали дружині — Тетяні Бєлобоковій. Тетяна відвезла пораненого до Міської лікарні N9. Історія про травму на відпочинку була вигадана для прикриття.

Чим підтверджують цю версію. За словами представників StratCom Ukraine, у них є свідчення двох безпосередніх свідків, чиї імена вони не можуть назвати з міркувань секретності. Це командир підрозділу Олександра Бєлобокова (за даними theБабеля, його звуть Сергій Ахбаш) і член підрозділу, який евакуював пораненого Бєлобокова. Є й непрямі свідки: Тетяна Бєлобокова (дружина Олександра Бєлобокова) і волонтер ГО «Новий Маріуполь» Марія Подибайло, яка, за її ж словами, співпрацювала з підрозділом Бєлобокова і знайома з його командиром.

Ось сумнівні деталі двох версій, названі учасниками конфлікту. Ми не зараховуємо до них ті, які можна списати на погану памʼять свідків про події чотирирічної давнини.

1. Свідок Євгенія Кацаран — племінниця дружини Руслана Пустовойтова, командира взводу 54 окремого батальйону розвідки. Руслан Пустовойтов упевнений в тому, що Олександр Бєлобоков не є ветераном і не брав участі в розвідувальних операціях. Він публічно виступає за неофіційну версію подій.

2. Улітку 2014 року, вже отримавши травму, Олександр Бєлобоков їздив на операцію та перевʼязки в Донецьк. На той час місто вже контролювали сили «ДНР». Для працівника секретного підрозділу це був би необачний, якщо не згубний крок.

3. Головне управління розвідки вважається одним із найбільш професійних силових органів, куди беруть підготовлених співробітників. Олександр Бєлобоков не памʼятає, як виглядає граната РГД-5.

4. Прихильники офіційної версії розходяться в тому, коли була придумана «історія прикриття» — про травму гвинтом катера. За словами дружини, цю легенду вигадала вона, коли привезла чоловіка до лікарні N9. За словами Марії Подибайло, легенду придумала вона з товаришами по службі Бєлобокова.

5. Якщо вірити спортсмену Олександру Лашину, який розмовляв із лікарем Олександром Савічем, Бєлобокова доставили в лікарню в плавках, у рані були водорості, бензин та машинне масло. (theБабель додзвонився до Олександра Савіча, але той відмовився від коментаря.)