Як перейменувати УПЦ МП на «Російську православну церкву»? Пояснює голова комітету Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Як перейменувати УПЦ МП на «Російську православну церкву»? Пояснює голова комітету Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький

Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images

Київський патріархат проситиме Верховну Раду ухвалити закон, за яким Українська православна церква Московського патріархату має офіційно бути перейменована у Російську православну церкву. Цей законопроект перебуває в парламенті ще з жовтня 2016 року. Кореспондент theБабеля попросив голову комітету Ради з питань культури і духовності Миколу Княжицького роз’яснити, чи справді цей законопроект підходить для такого випадку і чи існують законодавчі альтернативи для юридичного врегулювання цього питання.

Суть законопроекту №5309 [про який згадують у Київському патріархаті] полягала в тому, що церкви, які мають центри у країні-агресорі, повинні інформувати громадян про це. Пропонувалось, щоб така церква називалась не Українською православною церквою Московського патріархату, а — щоб було зрозуміло, що це — Російською православною церквою.

Наш комітет підтримав цей законопроект. Але, вочевидь, проти були [депутат партії «Опозиційний блок» Вадим] Новинський і представники українських церков Московського патріархату, які приходили на засідання і теж протестували проти прийняття цього закону. Зрештою цей законопроект на розгляд парламенту не виносився.

Цей законопроект підходить до ситуації [з перейменуванням УПЦ МП], яка склалася. Хоча він писався ще до того, коли почалися навіть розмови про можливість надання Томосу і визнання української автокефалії.

Альтернативних законопроектів для перейменування УПЦ МП поки що немає. Але є інші способи врегулювати ці питання. Наприклад, через реєстрацію відповідних громад [з коректною назвою] і через погодження чи непогодження такої реєстрації. Врешті-решт — через захист авторського права на назви, через використання в назвах національних символів. Тобто достатньо інших законів, які це регулюють.

Вже після надання Томосу, я думаю, навіть чинного законодавчого поля буде достатньо, щоб не було у нас двох українських церков з однаковими назвами. Коли відбудеться об’єднавчий собор і українській церкві буде надано Томос, то ця церква може запропонувати політикам підготувати законопроект, який буде враховувати актуальну ситуацію.

Якщо такого звернення не буде, то є розглянутий і підтриманий комітетом законопроект №5309 — його прийняття теж може вирішити цю ситуацію.