Поліція приїхала у сквот на Рейтарській, 8Б у Києві, де розташований офіс ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?». Що відбувається?

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Поліція приїхала у сквот на Рейтарській, 8Б у Києві, де розташований офіс ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?». Що відбувається?

Увечері 12 листопада в будівлю на вулиці Рейтарській, 8Б, яку з четвертого серпня сквотують активісти руху «Речовий доказ», приїхали працівники поліції. Правоохоронці виявили та конфіскували в галереї алкоголь, який нібито продавали без дозволу. Активісти натомість заявили про спробу рейдерського захоплення будівлі. На їх думку, таким чином власник будівлі — ТОВ «Георгієвський Резиденс» — намагається їх виселити. Про тиск повідомили і члени ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», які використовують приміщення сквоту як офіс. Співвласниця будинку на Рейтарській, 8Б Оксана Гуляєва вважає ситуацію внутрішнім конфліктом працівників арт-кластера.

Хто і для чого сквотує будівлю?

Будинок на Рейтарській, 8Б — своєрідний арт-кластер. Офіційним орендарем будівлі до 31 грудня цього року є галерея «Дукат». Окремі частини приміщення у «Дукату» орендують мистецький центр «Локація» та кілька інших творчих ініціатив.

Власник самої будівлі — ТОВ «Георгієвський Резиденс». Статутний капітал цієї компанії поділений між двома власниками: сестрою народного депутата Олеся Довгого Оксаною Гуляєвою та тестем екс-голови ДФС Романа Насірова Олександром Глімбовським.

Як стверджує учасник руху «Речовий доказ» Назар Кравченко, активісти та художники почали сквотувати будівлю влітку цього року, оскільки власники будинку начебто намагалися виселити з приміщення галерею «Дукат».

Натомість Оксана Гуляєва стверджує, що лише хотіла домовитись із власниками галереї про збільшення орендної плати. «Цього року питання відновлення фасаду [будинку на Рейтарській, 8Б] стало критичним... Орендна плата з некомерційних проектів, які займають майже 1/2 будівлі, не покриває навіть утримання будинку. Тому я запропонувала орендарям визначитись, як бути далі. Спочатку всі погодились, що ситуація є обʼєктивною. Але несподівано я дізнаюсь, що приміщення захоплені, у будівлі хазяйнують якісь хлопці з радикальних угруповань», — пояснювала вона на своїй сторінці у Facebook.

Але Кравченко переконує, що будівля сквоту була відчужена з власності Києва незаконно і куплена фірмою «Георгієвський Резиденс» за заниженою ціною. За його словами, тепер активісти «Речового доказу» намагаються повернути будівлю у власність міста.

Хто викликав поліцію у понеділок?

Кураторка мистецького центру «Локація» Оксана Білоус розповіла theБабелю, що поліція приїхала за викликом колишніх працівників арт-кластера Марії Харпатіної та Артема Клобуцького. Близько року вони працювали в кав’ярні при галереї «Дукат».

Напередодні між працівниками арт-кластеру та Харпатіною і Клобуцьким виник конфлікт.

Харпатіна, за словами Білоус, заявила, що вони з Клобуцьким уклали договір на оренду частини приміщення галереї з фірмою «Георгієвський Резиденс», і тепер це приміщення «їхнє». «Ми зрозуміли, що вона [Харпатіна] була засланим солдатиком. Я підозрюю, що за нею може стояти Оксана Гуляєва», — пояснює Білоус. Проте Артем Клобуцький заявив у коментарі TheБабелю, що жодних договорів із ТОВ «Георгієвський Резиденс» ані він, ані Харпатіна не підписували.

У понеділок Харпатіну, за словами Білоус, попросили залишити приміщення галереї, але натомість вона забарикадувалася в холі і викликала поліцію.

Що кажуть сторони конфлікту

Як розповіла theБабелю Оксана Гуляєва, у понеділок їй зателефонував Артем Клобуцький і заявив, що активіст руху «Речовий доказ» Назар Кравченко нібито погрожував йому і намагався вигнати з галереї. Він також сказав, що Кравченко начебто замінив замки у її дверях.

Гуляєва стверджує, що жодних договорів з нею Клобуцький та Харпатіна не підписували. За її словами, усе, що сталося в понеділок, — внутрішній конфлікт працівників галереї.

«До 31 грудня у нас є чинний договір з галереєю «Дукат». Оскільки Артем [Клобуцький] побачив з нашої позиції, що ми нікого не виселяємо, він мене запитав, чи можуть вони [Марія Харпатіна та Артем Клобуцький] легалізувати там свій статус. Ми домовились, що як тільки закінчиться договір оренди з «Дукатом», ми підпишемо з ними договір як з окремим проектом, але на сьогодні ми остаточної згоди не дали», — сказала Гуляєва.

Коли працівники поліції приїхали на місце, вони знайшли в кав’ярні при галереї алкоголь. Його правоохоронці конфіскували, оскільки дозволу на продаж спиртного не було. Оксана Білоус стверджує, що вона не знала про торгівлю алкоголем у галереї. За її словами, це могла таємно робити Марія Харпатіна.

Артем Клобуцький же сказав TheБабелю, що алкоголь у кав’ярні ніколи не продавали, а його начебто могли підкинути активісти «Речового доказу».

«Є підозра, що це просто провокація. У якийсь момент вони могли принести алкоголь. Тобто це може бути просто добре спланованою акцією», — заявив він.

Активіст руху «Речовий доказ» Назар Кравченко натомість заявив, що вчора відбулась спроба рейдерського захоплення приміщення із залученням поліції, адвокатів та «кишенькових журналістів». Таким чином, на його думку, власники ТОВ «Георгієвський Резиденс» намагаються виселити активістів руху з приміщення.

До чого тут Гандзюк?

У понеділок активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» повідомили, що використовують сквот на Рейтарській як офіс для вирішення власних організаційних питань. Тому вони вважають приїзд поліції тиском: «Ми повʼязуємо затримання [екс-помічника народного депутата Миколи Паламарчука Ігоря] Павловського й атаку поліції на сквот, який слугував за організаційний простір для нашої ініціативи. Ми не вважаємо це збігом і розцінюємо як спробу тиску на ініціативу і свідоме створення складнощів у нашій роботі».