The Associated Press: Дітей в Україні вчать убивати в націоналістичному таборі

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
The Associated Press: Дітей в Україні вчать убивати в націоналістичному таборі

Boris SV / Getty Images

У літньому таборі націоналістичної організації «Сокіл» на заході України підлітків вчать тримати автомати і будять вночі вибухами гранат. На лекціях їм розповідають про занепад моралі в Європі. theБабель переказує матеріал агентства The Associated Press та розповідає, що таке «Сокіл».

Агентство The Associated Press побувало в літньому таборі для дітей, організованому націоналістичною організацією «Сокіл». У репортажі «Як дітей вчать вбивати в українському націоналістичному таборі» агентство пише, що у розташованого в лісі на заході України табору дві мети: навчити дітей захищати свою країну від росіян і поширювати націоналістичну ідеологію.

Більшість дітей тут — підлітки, але є й ті, кому ще не виповнилося восьми років. «Ми ніколи не піднімаємо зброю на людей. Але ми не вважаємо людьми сепаратистів, «зелених чоловічків» і окупантів із Москви. Тому в них цілитися можна і потрібно», — говорить дітям інструктор і голова «Сокола» Юрій «Чорнота» Черкашин. За його словами, важливо виховувати в молодих людях націоналістичне мислення, щоб у майбутньому вони змогли боротися з Росією Путіна і приймати «виклики, які можуть знищити» європейську цивілізацію. Інструктор і колишній голова «Сокола» Руслан Андрійко як приклад занепаду моралі в Європі наводить захист прав ЛГБТ.

Facebook / ВГО "Сокіл"

Деякі підлітки нудьгують на лекціях, інші уважно слухають. Під час перерви один зі школярів дістає гітару з наліпкою із зображенням бомб, що летять у мечеть, і написом: «Біла Європа — наша мета».

У дітей в таборі суворі умови. Уночі їх може розбудити «вибух» гранати, а на тренуваннях вони вчаться тримати автомати АК-47.

Українських націоналістів, як пише AP, звинувачують у насильстві та расизмі, але саме вони стали основною волонтерської силою в конфлікті України з Росією. І вони підтримують звʼязки з владою. У цьому році Міністерство молоді і спорту виділило 4 мільйони гривень (близько $150 тисяч) на фінансування деяких організованих націоналістами молодіжних таборів. Офіційна мета — «національно-патріотичне виховання». За словами речниці міністерства Наталії Вернигори, гроші розподіляються колегіальним органом, який шукає «ознаки ксенофобії та дискримінації, але не аналізує діяльність конкретних груп».

Facebook / ВГО "Сокіл"

Що таке «Сокіл»

«Сокіл» позиціонує себе як молодіжна військово-спортивна організація. На її сайті написано, що вона існує з 1894 року, в кінці 30-х її заборонили більшовики, а у 2006-му відродила «права молодь Львова, лояльна до «Свободи». «Свобода» вважається головним партнером «Сокола».

Зараз осередки «Сокола» є в усіх областях країни. Організація «стала на позиції сучасного українського соціал-націоналізму, заснованого на традиціях боротьби націоналістичного руху минулих століть». Головний напрям діяльності «Сокола» — національно-патріотичне виховання молоді. Організація проводить 16 спортивно-виховних таборів для дітей в різних областях, її активісти читають патріотичні лекції у школах.

Двоє активістів «Сокола» — колишній голова камʼянець-подільського осередку та доброволець батальйону «Січ» Ігор Гуменюк і його друг Сергій Крайняк — зараз перебувають під судом за звинуваченням у теракті під будівлею Верховної Ради 31 серпня 2015 року. Тоді через вибух гранати під час мітингу загинули четверо нацгвардійців, ще 142 особи отримали поранення.

Юрій «Чорнота» Черкашин очолює «Сокіл» з 2014 року. З червня того ж року Черкашин перебував в АТО у складі батальйону МВС «Січ», сформованого з членів «Свободи». У 2015 році був поранений біля Донецького аеропорту, брав участь в обороні села Піски.