131 день до виборів президента. Руслан Кошулинський став єдиним кандидатом від правих сил. Але не зовсім. Бліц theБабелю

Автори:
Тереза Лащук, Євген Спірін
Дата:
131 день до виборів президента. Руслан Кошулинський став єдиним кандидатом від правих сил. Але не зовсім. Бліц theБабелю

Сироткіна Анастасія / УНІАН

Колишній депутат ВО «Свобода» Руслан Кошулинський став єдиним кандидатом від націоналістів на президентських виборах 2019 року. Його підтримали «Правий Сектор», Організація українських націоналістів, Конгрес українських націоналістів, «С14», «ДІЯ» Дмитра Яроша. Партія Андрія Білецького «Національний корпус» виступила проти. theБабель поговорив із Кошулинським про його передвиборчий штаб, гроші на кампанію та про те, чому «Нацкорпус» його не підтримав.

Чому підтримали?

«Тягнибок публічно оголосив 14 жовтня, що знімає свою кандидатуру для того, щоб був єдиний кандидат від націоналістичних правих сил. Ось і вся мотивація, яка була у Тягнибока. І це підтримали також депутат Дмитро Ярош, Андрій Тарасенко [очільник політичної партії «Правий сектор», перший заступник керівника громадської організації «Тризуб імені Степана Бандери]; Степан Брацюнь [голова Конгресу українських націоналістів]».

Хто очолює штаб?

«Керівник штабу — Олексій Кайда».

Кайді 47 років. Він у 1999 році був помічником голови ВО «Собода» Олега Тягнибока. Працював помічником Львівської обласної ради, обирався її ж депутатом з 2006 по 2009 рік, народним депутатом від «Свободи» з 2012 по 2014 рік. Служив на Донбасі разом із Кошулинським.

Звідки гроші на кампанію?

«З партійного рахунку, все у відповідності до чинного законодавства. Є достатньо велика кількість українців, які можуть допомогти українцеві балотуватись на посаду президента».

Хто такий Кошулинський?

  1. Руслан Кошулинський розповідає, що виріс у спортивному інтернаті, працював кухарем на золотій копальні в Росії.

  2. Обіймав посаду голови фракції «Свобода» у Львівській міськраді, потім його обрали до Верховної ради, а у 2012 році він став віце-спікером парламенту.

  3. Після Майдану Кошулинський не пройшов до Ради, тому що «Свобода» не подолала необхідний бар'єр.

  4. У 2015 році Кошулинського мобілізували, служив він на Донбасі. У тому ж році балотувався в мери Львова, але програв Андрію Садовому.

Чому кандидатуру не підтримав «Нацкорпус»?

«Ми чекаємо та сподіваємося, що наші побратими також висловлять свою позицію. Це було завжди: були «бандерівці», були «мельниківці». У тому, щоб від націоналістичних сил був єдиний кандидат, ніхто не зацікавлений. Наші внутрішні конкуренти: ліберали, соціал-демократи та інші політичні сили, які сьогодні як при владі, так й не при владі».

  • У «Нацкорпусу» своя позиція щодо Кошулинського. Як каже речник Родіон Кудряшов: «Кошулинського просуває «Свобода». Нас навіть не запросили на зустріч, де це вирішувалось. «Свобода» висунула кандидата, який їм потрібен. Ми ж заявимо, хто йтиме у президенти від «Національного корпусу» та «Азовсьго руху» в цілому, на зʼїзді у грудні. Я думаю, що кандидатура Кошулинського — це не остаточне рішення націоналістичних сил. Упізнаваність Білецького чи того самого Тягнибока більша, ніж у Кошулинського».
  • А от у «С14» вважають Кошулинського єдиним кандидатом. «Азов» не висував Білецького, тож ми підтримали Кошулинського. «Азов» казав, що Білецький буде хорошим кандидатом, але ось такого, щоб «Азов» прийшов і сказав: «Наш кандидат — Андрій Білецький», вони не казали. Можливо, «Азов» взагалі нікого не висуватиме, а може це йдуть якісь переговори щодо подальшого формату парламентських виборів», — каже Євген Карась з «С14».
  • На думку Карася, «Кошулинський — та людина, яка покаже дуже цікаву політичну кампанію». Зараз, згідно з великим опитуванням, рейтинг єдиного кандидата від націоналістів складає 0,7% серед тих, хто визначився і буде голосувати. Це такі самі цифри, як і в Арсенія Яценюка.