«Дуже прошу думати про армію та оборону цієї країни, вертайтеся в зал». Як Рада о 6 ранку ухвалила держбюджет на 2019 рік

Автор:
Євген Спірін
Дата:
«Дуже прошу думати про армію та оборону цієї країни, вертайтеся в зал». Як Рада о 6 ранку ухвалила держбюджет на 2019 рік

Sergii Kharchenko / Pacific Press / LightRocket via Getty Images

Верховна Рада о шостій ранку ухвалила в цілому законопроект «Про державний бюджет на 2019 рік». За проголосували 240 депутатів. Рішення не могли ухвалити протягом ночі, тому що не вистачало голосів для внесення змін у Податковий кодекс. Після перерви о четвертій ранку депутати повернулись у сесійний зал та ухвалили закон. Розповідаємо, як це відбувалось.

Як готувалися до прийняття

Проект бюджету збирались розглядати близько опівночі, але змін та правок у Податковий кодекс (закон 9260) було дуже багато, тому перерва затягнулася до першої години ночі. Близько першої Парламентський комітет з питань податкової та митної політики рекомендував Раді прийняти у другому читанні та в цілому «резервний» законопроект 9260 з «бюджетного пакету».

Після цього Рада розглядала поправки до Податкового кодексу. Жодну з поправок, які раніше ухвалив комітет, не підтримали. З другої до третьої години ночі в залі Ради було не більш ніж 130 депутатів, хоча зареєструвалося понад 300.

«Тут у залі такий перегар, що неясно, як ми будемо голосувати», — коментував прийняття однієї з поправок депутат від ВО «Свобода» Юрій Левченко.

Голосування за одну з поправок.

О третій ранку голова Ради Андрій Парубій запропонував повернутись до кількох поправок, які раніше відхилили, та проголосувати за повернення пакетом:

— Це ті правки, які пропонує переголосувати голова комітету Ніна Южаніна.

Проте в залі так і не знайшлося голосів. Після цього поправки ставили на голосування окремо. Але й так повернутися до них не вдалося.

— То як нам робити, Ніно Петрівно?

— А я тут до чого?

Зрештою депутати проголосували за повернення поправки, яка стосується електромобілів, але це не обʼєднало зал.

Як голосовуали за Податковий кодекс

О четвертій ранку премʼєр-міністр Володимир Гройсман попросив мікрофон на хвилину:

— Ми тут розглядаємо Податковий кодекс і бюджет на наступний рік. Поставте інтереси держави вище від поправок. Давайте ухвалимо рішення?

Парубій поставив його на голосування, але все одно за зміни в Податковий кодекс не проголосували.

— Щось у нас що з правками, що без правок.

Скільки б не ставив Парубій на голосування зміни до кодексу, голосів не було. О 4:20 ранку оголосили перерву.

«Я запрошую на 10 хвилин голів фракцій до себе в кабінет», — сказав Парубій і відправив депутатів на перерву.

Вони повернулись у сесійну залу о 4:40. Засідання почав Парубій:

— Якщо ми не ухвалимо зміни в Податковий кодекс, це буде мати дуже погані наслідки. Тому що ми не зможемо ухвалити бюджет.

Як поверталися до поправок

Перше голосування не вдалося.

— Нам у цій комбінації бракує ще 5—10 голосів.

Після перерахунку голосів у Раді за цей час вперше є 226 голосів. Парубій повертає поправки, під час голосування депутати Олег Ляшко та Ігор Мосійчук бігають залом та знімають депутатів на смартфон із вигуками: «Кнопкодави». Парубій з трибуни каже: «Я бачу, як ви бавитесь. Виймаєте картку, коли голосів вистачає. Це нечесно».

О пʼятій ранку, після двох десятків спроб, Рада прийняла зміни до Податкового кодексу.

Як приймали бюджет

Після виступу міністра фінансів слово надається представникам фракцій.

Фракція «Самопоміч»: «Цей бюджет не для українського народу, а для уряду, який хоче отримати кредит МВФ».

Фракція відмовилася голосувати, також не голосували за бюджет «Опозиційний блок» та «Радикальна партія». Проте Сергій Пашинський від «Народного фронту» зазначив, що «цей бюджет — важливий для оборони країни».

Парубій надав два заключних слова, останнє — за Гройсманом, а потім закликав депутатів до голосування:

— Дуже прошу думати про армію та оборону цієї країни, вертайтеся в зал.

За рішення проголосували 240 депутатів.

Що в бюджеті?

Остаточний варіант бюджету з усіма правками, які внесли при доопрацюванні, ще не оприлюднили. Хоча безліч поправок відхилили, базові показники залишились такими.

  • З 1 січня мінімальна зарплата складе 4 173 гривні. Прожитковий мінімум зростатиме тричі: з 1 січня він становитиме 1 853, з 1 липня — 1 936, з 1 грудня — 2 027 гривень.
  • Прогнозується, що ВВП наступного року зросте на 3% при інфляції 7,4%. За прогнозами Кабінету міністрів, до кінця року курс гривні становитиме 29,4 грн/$.
  • На медицину виділено 97,5 млрд гривень.
  • Додаткові видатки на зберігання військових складів — 1 млрд гривень.

Прийняття держбюджету-2019 — одна з попередніх вимог Міжнародного валютного фонду для відновлення кредитування країни. НБУ розраховує, що Україна до Нового року отримає перший транш кредиту МВФ у розмірі $1,5—1,9 млрд.

19 жовтня МВФ та Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики — Stand by (SBA), за якою Україна може отримати загалом до $3,9 млрд. Ще однією вимогою МВФ було підвищення ціни на газ. З 1 листопада ціни на газ для населення зросли на 23,5% — до 8 550 гривень за тисячу кубометрів.