Ескалація в Азовському морі: шестеро військових ЗСУ поранені. Порошенко підтримав введення воєнного стану

Дата:
Ескалація в Азовському морі: шестеро військових ЗСУ поранені. Порошенко підтримав введення воєнного стану

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

На Азовському морі 25 листопада загострилася ситуація в Керченській протоці. Вранці російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом із ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеса в порт Маріуполь. В результаті тарана в українського буксира був пошкоджений головний двигун корабля, обшивка і леєрна огорожа, втрачений рятувальний пліт. У Генштабі Збройних сил заявили, що Росія перекрила прохід в Керченську протоку на кордоні Азовського і Чорного морів для цивільних суден після атаки.

theБабель стежив за розвитком подій, наразі текстовий онлайн завершено.

01:23 «Росія порушила принцип свободи судноплавства. Ми закликаємо з усією силою засудити агресивні дії Росії, а також закликаємо обидві сторони [Росію та Україну] до стриманості в ситуації, яка може поставити під загрозу стабільність європейської безпеки», — відзначили у МЗС Польщі.

01:05 Рада збереться на позачергове засідання, щоб обговорити можливе введення воєнного стану, о 16:00 26 листопада.

0:48. Під посольством Росії в Києві на Повітрофлотському проспекті збирається все більше людей.

Тереза Лащук / «Бабель»

00:23. Порошенко підтримав пропозицію Воєнного комітету винести на засідання РНБО обговорення введення воєнного стану. «Рішення не передбачає мобілізації, але буде проведена робота з резервом 1-ї черги», — додав президент.

За його словами, рішення про введення воєнного стану буде винесено на позачергове засідання Верховної Ради.

Голова НБУ Яків Смолій додав, що введення воєнного стану не вплине на роботу банків та фінансової системи. Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал запропонував перейти на посилений режим охорони кордону та обмежити вʼїзд в Україну окремих категорій російських громадян. За його словами, робота усіх пунктів пропуску відбуватиметься у звичному режимі.

Воєнний стан пропонується ввести на 60 днів.

00:17. На засіданні РНБО начальник Генштабу Віктор Муженко заявив, що у ході захоплення українських кораблів було поранено шістьох військових ВСУ, з них двоє — у важкому стані. «Звʼязку з затриманними нема», — додав Муженко.

23:52. У російське посольство в Києві полетіли димові шашки.

23:49. У мережі зʼявилися аудіозаписи переговорів українських і російських моряків. Російські військові вимагали від українських моряків в Азовському морі виходити на палуби кораблів з піднятими руками, інакше погрожували стріляти на ураження. У свою чергу, українці відповідають, що вийшли за 12-мильну зону, не вдаються до збройної агресії і не порушують кордон, а також україно-російські угоди про судноплавство в Азовському морі. Крім того, моряки українського судна повідомляють, що у них є поранені, і просять про допомогу.

23:41. theБабель вирішив уточнити в законі, що таке воєнний стан і де його можуть ввести. Воєнний стан не є війною. На місцях вводяться воєнні адміністрації. Режим допускає введення комендантської години, мобілізації, прискореного фінансування заходів щодо протистояння агресії, обмеження пересування, перевірку документів і речей, а також транспортних засобів.

Це можливість забороняти мирні збори, мітинги, марші та демонстрації. Це можливість ставити питання про заборону діяльності політичних партій, громадських обʼєднань, якщо вона спрямована на ліквідацію незалежності України.

Можливість регулювати роботу ЗМІ, поліграфічних підприємств, видавництв, а також використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб і проведення розʼяснювальної роботи серед військ і населення.

Воєнний стан також дозволяє забороняти роботу приймально-передавальних радіостанцій особистого і колективного користування та передачу інформації через компʼютерні мережі.

Воєнний стан дозволяє проводити евакуацію населення, якщо виникає загроза його життю або здоровʼю, а також матеріальних і культурних цінностей.

Воєнний стан дозволяє усувати з посад керівників підприємств, установ і організацій за неналежне виконання ними обовʼязків в умовах воєнного стану.

Указ про введення воєнного стану має підписати президент. У ньому він повинен вказати конкретні території та термін дії воєнного стану, перелік прав громадян і юридичних осіб, які мають бути обмежені. Указ повинен затвердити парламент протягом двох днів простою більшістю — 226 голосів.

23:27. Народний депутат Андрій Тетерук («Народний фронт») нагадав, що, у разі схвалення РНБО воєнного стану, Рада повинна прийняти рішення протягом 48 годин.

23:22. У Росії заявили, що три кораблі ВМС — два бронекатери і буксир — затримані, передає ТАСС. «Всі три судна ВМС України, які порушили російський кордон, затримали в Чорному морі, для їх примусової зупинки застосовувалася зброя», — йдеться в повідомленні ФСБ.

23:21. Європейський Союз закликав Росію розблокувати прохід у Керченській протоці на кордоні Азовського і Чорного морів. Про це йдеться в заяві представництва ЄС в Україні на його сторінці в Facebook.

23:15. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що засідання Радбезу розпочнеться опівночі. На ньому можуть оголосити правовий режим воєнного стану.

22:59. Під посольство Росії в Києві почали приносити шини та паперові кораблики. До дипустанови підтяглися пожежники і бійці Нацгвардії.

Facebook / Олександр Рудоманов

Facebook / Олександр Рудоманов

22:36. За оновленими даними ВСУ, при захопленні спецназом РФ українських катерів були поранені шестеро бійців ВСУ.

22:33. У НАТО заявили, що підтримують права України в територіальних водах. Про це написав у Twitter журналіст «Радіо Свобода» Рікард Юзвяк. НАТО закликає Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі відповідно до міжнародного права.

22:28. У Порошенка прокоментували ситуацію в Керченській протоці. «Агресивні дії РФ вимагають рішучого засудження і жорсткої відповіді з боку міжнародного співтовариства, включаючи санкції. З цією метою президент знаходиться в безпосередньому контакті з керівництвом ЄС і НАТО», — йдеться в повідомленні.

22:09. У Росії заявили, що три кораблі ВМС України лягли на зворотний курс. Про це пише ТАСС з посиланням на Центр громадських звʼязків ФСБ Росії. «Три судна ВМС України, які раніше вийшли з Бердянська в бік Керченської протоки, лягли на зворотний курс і повертаються в Бердянськ», — йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що йдеться не про захоплені кораблі, а про ті, які вийшли на допомогу двом катерам і буксиру. Вони прямували з порту Бердянськ в Азовському морі в Керченську протоку.

22:00. Активісти в соцмережах закликають виходити з пікетом до російського посольства в Києві на Повітрофлотському проспекті.

21:46. Генеральний прокурор Юрій Луценко назвав міжнародну класифікацію нападів на українські кораблі в Керченській протоці — акт агресії.

21:40. Україна терміново скликає екстрене засідання Ради Безпеки ООН у звʼязку із загостренням в Азовському морі. Про це повідомила посол України в Естонії, колишній спікер МЗС Марʼяна Беца.

21:15. Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет при Раді національної безпеки і оборони України.

21:25. МВС України отримало доступ до відео провокації-тарана російським прикордонним кораблем «Дон» українського судна. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, це відео піде доказом у міжнародний суд.

Увага! На записі присутня ненормативна лексика.

21:30. За оперативною інформацією, малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь» вражені вогнем противника і втратили хід, повідомляє ВМС України. Рейдовий буксир «Яни Капу» також примушений до зупинки. Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків.

20:30. Російські судна відкрили вогонь по українських кораблях під час виходу з Керченської протоки, повідомила прес-служба Військово-морських сил України.

«Катери ПС [Прикордонної служби] ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України. Пошкоджено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження», — йдеться в повідомленні.

19:00. Після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України, Керченської протоки російські кораблі і катери почали переслідування і в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї.