Росія обстріляла та захопила українські катери в Азовському морі. Президент попросив Верховну Раду запровадити воєнний стан. Що відбувається?

Автори:
Євген Спірін, Сергій Пивоваров
Дата:
Росія обстріляла та захопила українські катери в Азовському морі. Президент попросив Верховну Раду запровадити воєнний стан. Що відбувається?

Mikhail Palinchak \ TASS via Getty Images

Зранку 25 листопада три українські військові судна вийшли з Одеси та повинні були пройти через Керченську протоку до Маріуполя. Спочатку Росія намагалася заблокувати прохід через Керченську протоку. Згодом прикордонні кораблі ФСБ РФ почали переслідували українські катери, потім здійснили таран, обстріляли та захопили їх. В Україні це назвали актом воєнної агресії і вимагають міжнародної реакції, заради чого скликали екстрене засідання Радбезу ООН. В ніч на 26 листопада Рада нацбезпеки і оборони України, яку очолює Петро Порошенко, запропонувала ввести правовий режим воєнного стану.

Що відбувалось біля Керченської протоки

У неділю, 25 листопада, близько 10 ранку українські артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу» переходили з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. За версією ВМС України, Росії повідомили про цей перехід. «Катер «Бердянськ» зв’язався з береговим постом ФСБ РФ, морськими портами «Керч» та «Кавказ» та повідомив про намір проходу Керченською протокою. Інформація була отримана, але відповіді не було. Прикордонні кораблі РФ супроводжували українські кораблі». За повідомленням прикордонного управління ФСБ у Криму, заявку на перехід Україна не подавала, а катери «не виконували законні вимоги російської влади».

Прикордонні кораблі РФ «Дон» і «Суздалець» та патрульні катери типів «Соболь» та «Мангуст» підійшли до українських. «Корабель «Дон» вчинив таран українського рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун судна, обшивку та леєрну огорожу, втрачено рятувальний плотик», — повідомили у ВМС України. Також, за повідомленням ВМС, біля Кримського мосту були помічені два російські ударні гелікоптери Ка-52.

Росія заблокувала протоку під мостом за допомогою цивільного судна — за різними джерелами, танкера чи суховантажа. За інформацією Керчтрафікконтролю, рух протокою перекрили, посадивши на мілину танкер перед мостом з боку Азовського моря, але російські судна проходили вільно. «О 13.50 за київським часом Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик ЧФ РФ «Адмірал Захарін» та 2 катери типу «Раптор» ПС ФСБ РФ. Цьому проходу не заважав танкер з вимкненою AIC, яким Росія блокує Керченську протоку», — написали в прес-службі ВМС України.

Близько 19:00 біля Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідувати українські судна: вони вимагали зупинитись і погрожували застосувати зброю. За повідомленням ВМС, на корабель «Дон» перекинули російський спецназ.

Близько 20.00 судна Прикордонної служби ФСБ відкрили вогонь в українські судна. У повідомленні прес-центру ВМС України від 20:33 йшлось про те, що «пошкоджено малий броньований артилерійський катер «Бердянськ». Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження». Зіткнення закінчилося тим, що Російські сили захопили три українські судна в районі Керченської протоки. Шестеро українських моряків поранено.

Що відбувалось у Києві

У ніч із 25 на 26 листопада президент Петро Порошенко скликав Військовий кабінет при Раді національної безпеки і оборони України. Кабінет запропонував провести засідання РНБО та вирішити — чи вводити правовий режим воєнного стану. РНБО зустрілася опівночі й запропонувала ввести воєнний стан на 60 діб.

Також Україна скликає екстрене засідання Ради Безпеки ООН у звʼязку з загостренням в Азовському морі.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що обстріл військових кораблів в Азовському морі кваліфікується як акт агресії. За його словами, військова прокуратура Південного регіону та частина прокуратури зони ООС підняті за тривогою, а ГПУ спільно з СБУ почали розслідування згідно зі ст. 437 (розвʼязання війни) Кримінального кодексу.

МВС України отримало доступ до відео тарана російським прикордонним кораблем «Дон» українського судна. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, це відео піде доказом у міжнародний суд.

Які повноваження отримує держава, якщо вводиться правовий режим воєнного стану

У всій країні або окремих її регіонах, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями можуть тимчасово обмежити конституційні права і свободи громадян.

Вони можуть ввести трудову повинність, комендантську годину і «сухий закон». Використовувати приватні і державні виробництва для потреб оборони, відчужувати власність — приватну, комунальну і державну. Можуть заборонити вʼїзд і виїзд із країни для громадян і негромадян, інтернувати громадян країни, яка напала на Україну.

Влада може заборонити мирні мітинги та демонстрації, закрити телеканал, радіостанцію або інтернет-видання. Вона отримує повноваження заборонити передачу даних в інтернеті, вилучати телекомунікаційне обладнання та компʼютери.