У десяти областях України діє воєнний стан. Я боюся і нічого не розумію, поясніть — що робити?

Автор:
Євген Спірін
Дата:
У десяти областях України діє воєнний стан.  Я боюся і нічого не розумію, поясніть — що робити?

«Бабель»

Вчора Рада проголосувала за воєнний стан — його вводять на 30 днів. Він діє в Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії. Як це позначиться на мешканцях України і що взагалі все це означає? theБабель відповідає на 10 простих питань.

Чи правда, що через воєнний стан Україна не отримає кредит МВФ?

Поки всерйоз побоюватися цього не варто. Як заявила постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, «немає юридичних обмежень для продовження співпраці з Україною при воєнному стані». Про те, що воєнний стан не завадить Україні співпрацювати з МВФ, сказали міністр фінансів Оксана Маркарова і міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Долар одразу виросте? Він буде по 50 гривень? Може зняти готівку з карток?

За прогнозами Національного банку, курс долара може зрости, але незначно. 27 листопада Нацбанк підняв довідковий курс долара на 10 копійок. При цьому в банках долар подорожчав на 95, на чорному ринку — на 80 копійок. У понеділок, 26 листопада, правління Нацбанку зібрало керівників 40 найбільших банків країни і попросило забезпечити «безперебійне проведення платежів, інкасації та поповнення банкоматів». У разі необхідності НБУ готовий продавати валюту зі своїх резервів, щоб не допустити різких стрибків курсу, але поки що не бачить у цьому потреби.

Що відбуватиметься з бізнесом? Воєнний стан вплине на виконання контрактів?

Теоретично — може. Комерційні контракти зазвичай містять положення про «форс-мажор», тобто про подію, яка не залежить від волі сторін. У списку таких подій — і «надзвичайний стан» у країні. Іноді за договором одна зі сторін може розірвати його в односторонньому порядку, якщо форс-мажорні обставини тривають понад 60 днів (воєнний стан в Україні введено тільки на 30 днів).

На практиці, найпевніше, воєнний стан вплине на бізнес, тільки якщо держава блокуватиме банківські рахунки і перекази між ними. Міністерство економічного розвитку заявило, що указ про воєнний стан «не накладає обмеження на економічну діяльність» — принаймні, поки що.

Я зможу виїхати за кордон?

Так. Воєнний стан ввели на території десяти областей. Заборонити виїжджати за кордон, згідно з наказом, можуть лише в разі офіційного вторгнення російської армії на територію України. Поки Росія не оголосила війну, можна спокійно виїжджати за межі країни. Аеропорти працюють у штатному режимі. Курсують міжнародні поїзди, їздять автобуси.

У мене можуть відібрати житло?

Теоретично так. Але воєнний стан не означає, що ваше житло повинні забрати. На практиці це може трапитися, лише якщо почнеться повномасштабна війна і ваша квартира або будинок знадобиться армії, наприклад — під казарми. За законом про воєнний стан, «держава може примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності... для потреб держави... та видавати про це відповідні документи». Коли воєнний стан закінчиться, вам зобовʼязані повернути житло та компенсувати збитки.

Добре, а до Нацгвардії заберуть? На фронт відправлять?

Ні. Загальної мобілізації не буде, якщо тільки Росія не почне відкриту офіційну війну. А от резервістам першої черги потрібно бути готовими до навчань. Резервісти першої черги — це люди з досвідом участі в антитерористичній операції, які були призвані під час першої та другої хвиль мобілізації у 2014—2015 роках, а також ті, хто повернувся з 6 хвилі. Навчання — це репетиція розгортання військ у разі війни.

Влада зможе закрити будь-який ЗМІ?

Може, але не будь-який, а лише ЗМІ у тих областях, де діє режим воєнного стану, і тільки за особливих обставин. У разі відкритої війни з Росією держава має право «регулювати роботу підприємств телекомунікації, видавництв, телерадіоцентрів і використовувати засоби масової інформації і друкарні для військових потреб». Тобто з їх допомогою «проводити розʼяснювальну роботу серед населення».

Держава може заборонити передачу інформації в інтернеті, але тільки під час відкритої війни. Воєнний стан не дає права забороняти роботу ЗМІ та блокувати інтернет.

Навіщо взагалі ввели воєнний стан?

Війна в Україні триває із 2014 року. Проте Росія вперше відкрито атакувала українських військовослужбовців: обстріляла українські катери та взяла в полон українських моряків. Президент Порошенко заявив, що «нападом на українські військові катери вона перейшла до нового етапу агресії. Це відверта участь регулярних підрозділів Російської Федерації. Це якісно інша ситуація, якісно інша загроза».

Це зіграє на руку владі? Президенту?

Явно і прямо — ні. Спочатку були побоювання, що через воєнний стан відсунуть дату президентських виборів. Але відразу після голосування за введення воєнного стану Рада призначила дату президентських виборів. Як і планувалося, вони відбудуться 31 березня 2019.

Так, а що робити?

Нічого. Можете сходити у військкомат за місцем реєстрації і дізнатися про свій статус. Якщо переживаєте, можна скласти всі документи і речі першої необхідності в одну сумку, щоб вони були під рукою. Якщо ви резервіст — поїдете на навчання. Більшість громадян України навряд чи помітять, як промайнуть 30 днів воєнного стану, якщо не почнеться повномасштабна війна.