У співробітників Українського культурного центру в Криму проходять обшуки. У Російському центрі науки і культури відзначають день народження Діда Мороза

Автор:
Тома Балаєва
Дата:

Український культурний центр в анексованому Криму працює з 2015 року, але після обшуків і допитів у Центрі протидії екстремізму МВС РФ майже всі його співробітники виїхали з півострова. Російський центр науки і культури в Києві працює у звичайному режимі, хоча на нього регулярно нападають праві націоналісти. theБабель поговорив із співробітниками обох організацій і склав хронологію подій.

28 листопада в Сімферополі пройшов обшук у квартирі активістки Українського культурного центру в Криму Галини Балабан. Під час обшуку в неї вилучили техніку та цифрові носії, зокрема телефон і ноутбук. У Кримській правозахисній групі theБабелю пояснили, що обшук проводили у межах кримінальної справи про екстремізм.

Український культурний центр (УКЦ) у Криму відкрився в 2015 році. Заснували його приватний підприємець Вельдар Шукурджиєв і вчитель історії Леонід Кузьмін. Вже у 2016 році Шукурджиєва змусили виїхати з Криму, роком пізніше поїхав і Кузьмін — зараз він живе в Краматорську. «Через кілька днів після відкриття, 9 березня 2015 року, ми організували День памʼяті Шевченка. І проти нас одразу порушили адміністративну справу за те, що ми «порушили порядок проведення мітингу»: прийшли люди з українськими прапорами, і на одному з них було написано: «Крим — це Україна», — розповідає Леонід Кузьмін.

На наступний день його звільнили зі школи. У травні 2018 року його та ще трьох працівників УКЦ затримали під час акції до Дня вишиванки. Працівник центру Олександр Кравченко виїхав з Криму після того, як, за його словами, йому погрожували співробітники Центру з протидії екстремізму МВС («Центр Е»). Наступним був однофамілець Леоніда — Максим Кузьмін. Пізніше поїхали Андрій і Наталія Виноградови — проти них порушили кримінальну справу про розміщення екстремістських публікацій в інтернеті.

«УКЦ у Криму не мав жодних політичних цілей, — переконує Леонід Кузьмін. — У 2017 році ми відкрили мовні курси, збирали книги для бібліотеки, організовували заходи. На них приходили люди з ФСБ або «Центру Е», стежили за тим, що відбувається. Кілька разів ми помічали зовнішнє спостереження за нашим приміщенням».

Весь той час, що працює центр, його активістів викликали у правоохоронні органи на «профілактичні бесіди». У травні 2018 року центр перевіряли на відповідність нормам російського законодавства. За словами активіста Михайла Батрака, порушень не знайшли.

«[На УКЦ] постійно тиснули, викликали на допити та запитували, чи повʼязані активісти з Євромайданом», — розповідає про «бесіди» представниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова. Вона каже, що зараз роботу УКЦ практично паралізовано. Залишилися кілька людей, вони випускають газету «Кримський терен», не проводять акцій і побоюються розмовляти з українськими журналістами.

З 2007 року в Києві працює Російський центр науки і культури (РЦНК), яким керує російське федеральне агентство «Росспівробітництво». На сайті центру зазначено, що він діє «згідно з Угодою між Урядом РФ і Кабінетом Міністрів України».

Угоду уклали ще в 1998 році, вона досі чинна. У 2016 році депутати від Блоку Петра Порошенка внесли у Верховну Раду законопроект «Про денонсацію Угоди...»: він передбачав закриття Російського центру науки і культури. Але за три місяці законопроект відкликали.

Представники центру відмовилися говорити з theБабелем. Судячи з новин на сайті «Росспівробітництва», центр регулярно проводить заходи: 28 листопада був вечір «Легенди і казки Чингіза Айтматова», 18 листопада відзначили день народження Діда Мороза. У центрі проходять концерти, лекції про кіно, заходи до ювілеїв російських письменників, відкриті уроки. Є курси російської мови та освітні поїздки.

Одна з таких поїздок стала приводом для скандалу. У серпні 2017 року центр повіз дітей з України на освітню екскурсію в Санкт-Петербург за програмою «Здрастуй, Росіє!», яка діє з 2014 року. З цього приводу депутат від партії «Самопоміч» Наталя Веселова попросила СБУ, Міносвіти, МЗС і Мініформполітики перевірити роботу РЦНК. Веселова стверджувала, що центр веде «антиукраїнську діяльність». Прес-секретар головного офісу «Росспівробітництва» Сергій Шатунов тоді назвав скандал «штучно роздутим».

На Російський центр науки і культури регулярно нападають. У квітні 2017 року активісти «Національного корпусу» блокували будівлю центру і зірвали захід «Тотальний диктант». У січні 2018 року двері центру облили червоною фарбою, у лютому кілька десятків людей виламали двері будівлі, розписали стіни гаслом «Геть ФСБ», залили фарбою камери спостереження і спалили російський прапор. Керівник центру Костянтин Воробйов сказав, що це були представники «Правого сектора» і націоналістичної організації «С14».

9 травня 2018 року Воробйова облили зеленкою, він потрапив у базу даних сайту «Миротворець». Зараз на сайті Російського центру науки і культури зазначено, що обовʼязки керівника виконує перший секретар Посольства РФ в Україні Лідія Дяченко.