У 2014 році Росія захопила «вишки Бойка». Чим це зараз загрожує Україні в Чорному морі — пояснює головред BlackSeaNews Андрій Клименко

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

У будь-який момент Росія може почати затримувати в Чорному морі судна, що йдуть до Одеси або з неї. Тобто діяти за такою ж схемою, як і в Азовському морі. Неподалік одеського узбережжя розташовані захоплені росіянами бурові платформи, тепер перетворені на військові об’єкти. Їх охороняють бойові кораблі флоту РФ, там цілодобово чергує спецназ. За чотири роки окупації Росія сконцентрувала у Криму таке ж озброєння, яке вже використовує для війни в Сирії. Це може бути небезпечним не лише для України, але й для всієї Європи. theБабель публікує головні тези щодо потенційних загроз з боку Росії в Чорному морі з виступу голови наглядової ради Фонду «Майдан Закордонних Справ» і головного редактора інтернет-видання BlackSeaNews Андрія Клименка на Міжнародній конференції з морської безпеки у Києві 29 листопада 2018 року.

Основний морський шлях України іде з Одеси до Босфору, повз бурові платформи Одеського родовища — так звані «вишки Бойка» [української державної компанії «Чорноморнафтогаз»]. Росія захопила їх ще в лютому 2014 року. З цього родовища вони вже відібрали вісім мільярдів кубометрів газу. Вишки розташовані приблизно за сто кілометрів від узбережжя Одеської області. На кожній платформі розміщений російський спецназ, у них є радари — підводні, надводні та повітряні.

Приблизно з 1 червня 2018 року ці вишки охороняє 41-ша бригада малих ракетних кораблів Чорноморського флоту РФ. Протичовнові кораблі та ракетні катери чергують цілодобово, ротація проводиться кожні два тижні.

Припустимо, завтра росіяни скажуть, що у них є інформація, що на якомусь судні [що йде до або з Одеси], наприклад під ліберійським прапором, знаходиться вибухівка та диверсійна група, яка хоче знищити або захопити «вишки Бойка». Вони затримають таке судно для огляду. Якщо вони так вчинятимуть, то це може призвести до суттєвого зменшення морського трафіку в цьому районі.

Можливі десантні операції [Росії на Азовському та Чорноморському узбережжі] — це реальна загроза. Я бачу, що наші військові на суходолі та в морі готуються до цього.

Щодо наших партнерів у НАТО. Присутність кораблів НАТО [у Чорному морі] зменшується щороку, починаючи з 2014-го. Двадцять суден було в минулому році, у цьому — 18, і більше вже не буде. Чому так? Тому що Путін імітує загрозу на Балтиці, у Північному морі, але там він нападати не буде. Є одна мета — відтягнути на північ сили 6-го флоту США та морського командування НАТО, відповідальні за Середземне і Чорне моря.

Окупований Крим став загрозою. І не лише для України, але й для всієї Європи і не тільки. Дев’ять корветів з ракетами «Калібр» будуються на захоплених заводах у Криму: три — в цьому році, два — в наступному, решта — в 2020-му. І я дуже підтримую [командувача ВМС ЗСУ Ігоря] Воронченка [який казав, що Україна проситиме закрити Босфор для кораблів РФ].

Вже чотири роки з Криму до Сирії постачають військову техніку. Росія сто разів стріляла з кораблів і підводних човнів по цілях у Сирії, з них — 56 разів стріляли кораблі Чорноморського флоту РФ, які базуються в Севастополі. Вони вже перейшли психологічний бар’єр і не вагатимуться, коли отримають команду застосувати [крилату] ракету «Калібр», наприклад, по Молдові чи по Україні, або по ще будь-кому. Ракета «Калібр» долітає навіть до Лондона [дальність стрільби «Калібру» — до 2 600 кілометрів].

Крим став надпотужною військовою базою. Треба виробляти стратегію протидії, бо війна вже на порозі. Ми можемо воювати, і тоді Україна загине в цій війні, але наступною ціллю буде Європа. Єдиний інший варіант — зупинити агресора суттєвими санкціями.