Президент звільнив свого представника в Криму, депутати повʼязують це зі справою Гандзюк. Що відбувається?

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Президент звільнив свого представника в Криму, депутати повʼязують це зі справою Гандзюк. Що відбувається?

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

3 грудня президент Петро Порошенко звільнив з посади свого представника в Криму Бориса Бабіна. Голова Тимчасової слідчої комісії (ТСК) у справі Катерини Гандзюк депутат Борислав Береза і депутат від фракції «БПП» Мустафа Джемілєв пов’язують звільнення Бабіна з його нещодавнім звітом на засіданні ТСК, де він розповідав про корупцію в Херсонській області — з фактами та прізвищами. Сам Бабін ситуацію майже не коментує. Він говорить, що заяву на звільнення написав сам, чому — обіцяє детальніше розповісти пізніше. В Адміністрації президента з приводу його звільнення мовчать. theБабель розповідає про те, хто такий Борис Бабін та про ймовірні причини його усунення з посади.

Президент призначив Бориса Бабіна своїм представником у Криму в серпні 2017 року. До цього Бабін працював завідувачем сектору Інституту законодавства Верховної Ради. У минулому був також урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини.

Представництво президента в Криму у зв’язку з анексією півострова поки розташоване в Херсоні. До 2014 року в представництві моніторили, як місцеві органи в Криму виконують закони України, укази та розпорядження президента. Як розповідав Бабін виданню LB.ua, зараз представництво координує роботу прокуратури АРК, Головного управління Нацполіції АРК та Севастополя, Головного управління СБУ в АРК та інших підрозділів державних органів, які займаються питаннями Криму. Представництво налагоджує їх співпрацю з Меджлісом кримськотатарського народу та громадськими структурами, які представляють кримчан. У представництві також готують аналітичні звіти про ситуацію на півострові для президента та розробляють стратегію деокупації Криму.

Президент звільнив Бориса Бабіна з посади 3 грудня, за його ж заявою. Проте 4 грудня депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Джемілєв розповів на прес-конференції, що 3—4 місяці тому президент висловлював йому своє невдоволення роботою Бабіна. Депутат припустив, що у звільненні Бабіна зіграв роль його звіт на останніх засіданнях Тимчасової слідчої комісії ВР у справі Катерини Гандзюк, що відбулися 29 та 30 листопада.

Голова ТСК у справі Гандзюк Борислав Береза розповів theБабелю, що на засіданні Бабін назвав прізвища чиновників Херсонської області, які разом з криміналітетом «займаються різними схемами». За його словами, Бабін стверджував, що надав цю інформацію правоохоронним органам, але ніхто на неї не реагував. Поки Береза не може розповісти, про кого конкретно говорив Бабін, але пообіцяв, що інформацію озвучить, коли буде звітувати в лютому.

Сам Борис Бабін на питання theБабеля, чи пов’язане його звільнення зі звітом на ТСК, сказав: «Навряд чи це єдина причина. На ТСК я просто сказав, що знав. Так само я це в ефірах на телебаченні розповідав».

— Тобто це зовсім не пов’язано, і на вас ніхто не тиснув? — запитав кореспондент theБабеля.
— Це вже ваше бачення, не моє, — відповів Борис Бабін.

Після звільнення Бабіна на сторінці голови Генічеської РДА Олександра Воробйова у Facebook з’явився дивний пост. Олександр Воробйов прикріпив повідомлення про звільнення Бабіна з посади та написав: «Рішення мудрого президента. Собаці — політична смерть!» Зараз пост видалено, але депутат Береза зберіг його скріншот.

«Коли пан Воробйов, який є головою Генічеської РДА, на звільнення Бабіна пише: «Собаці — політична смерть», і це лайкає керівник апарату Херсонської ОДА, то я розумію, що або у них із політичною культурою погано, або ця людина [Борис Бабін] заважала проводити махінації», — говорить Береза.

Голова парламентського комітету з закордонних справ Ганна Гопко характеризує Бабіна як людину з жорсткою позицією. «Борис Бабін піднімав питання заводу [бізнесмена Дмитра] Фірташа «Титан», який далі функціонує, — каже вона. — Перешкоджав крадіжці окупантами, за потурання місцевої влади, українських ресурсів для содового та бромного заводів у Красноперекопську. Говорив про колишніх депутатів і голів адміністрацій, які повтікали у Крим, але з Криму далі продовжують керувати районами. Він наполягав, що треба скасувати Закон «Про вільну економічну зону Крим», говорив про сепаратистські настрої місцевої влади в Генічеську».

І Гопко, і Береза кажуть, що Бабін часто скаржився, що в Адміністрації президента, МЗС та правоохоронних органах його не чують. «Часто на нашому комітеті [Верховної Ради з питань закордонних справ] ми з’ясовували, чому на конференцію з деокупації Криму представник президента в Криму не запрошений», — говорить Гопко.

theБабелю не вдалося отримати офіційний коментар з Адміністрації президента з приводу конфлікту, але наш співрозмовник в АП, який побажав залишитись анонімним, заявив, що «Бабін виявився не на своєму місці, і він не зовсім врівноважена людина».