Жінка-президент США, колонізація Марса у 2026 році та повстання роботів. Які з прогнозів «Сімпсонів» (поки що) не справдилися

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Жінка-президент США, колонізація Марса у 2026 році та повстання роботів. Які з прогнозів «Сімпсонів» (поки що) не справдилися

Fox

Тридцять років тому, 17 грудня 1989 року, на американському каналі Fox вийшла перша серія мультсеріалу «Сімпсони». За цей час випущений 31 сезон. «Сімпсони» завжди славилися своїми передбаченнями: президентство Трампа, поява різних гаджетів на зразок смарт-годинника Apple Watch та гри Guitar Hero, економічна криза в Греції, імена Нобелівських лауреатів тощо. theБабель зібрав передбачення з мультсеріалу, які ще не справдилися, але мають шанси стати реальністю.

Президент США — жінка

У серії «Барт у майбутньому», що вийшла в 2000 році, Ліза Сімпсон стає першою жінкою-президентом США. У цьому епізоді є одне пророцтво, яке вже справдилося, оскільки Ліза змінює на цій посаді Дональда Трампа.

А в повнометражці «Сімпсони в кіно» наступним президентом після Трампа стає американський актор і екс-губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер.

Fox

Колонізація Марса

В одному з епізодів, що вийшов у 2016 році, розповідається про компанію Exploration Incorporated, яка планує побудувати колонію на Марсі до 2026 року. А на початку вересня 2018 року в компанії Ілона Маска SpaceX заявили про підготовку місії на Марс, запланованої на 2022 рік.

Масова автоматизація праці

Ще одне пророцтво, що цілком може стати реальністю в найближчому майбутньому. В епізоді 2012 року весь персонал атомної електростанції в Спрингфілді (місто, де живуть головні герої серіалу та відбуваються основні події) замінили роботами. Утім, ще в одній із серій 1995 року зображувалося альтернативне майбутнє — з роботами-фермерами та роботами-бібліотекарями.

Fox

Катастрофи та війни

Творці «Сімпсонів» неодноразово пророкують екологічні катастрофи різних масштабів. Від локальної — коли Спрингфілд через неї накривають гігантським куполом, до всесвітньої — коли дерева зникнуть, а замість них на вулицях будуть стояти голографічні проекції з написом: «На згадку про це дерево».

Ще одне пророцтво «Сімпсонів» стосується масової автоматизації та попереджає про «повстання роботів», наділених штучним інтелектом.

Не оминули «Сімпсони» і прогнози щодо Третьої світової війни. У серії «Весілля Лізи» 1995 року відбувається такий діалог між американцем і англійцем:

— Англієць, так? Ми врятували вас під час Другої світової.

— Так, а ми врятували вас під час Третьої.

Електронний циферблат Біг-Бена

У цій же серії 1995 року, присвяченій альтернативному майбутньому, стрілки на годиннику Біг-Бена в Лондоні замінили електронним циферблатом. У серпні 2017-го Біг-Бен закрили на тривалу реставрацію — до 2021 року. За цей час всі чотири годинники башти розберуть на складники.

Fox

Футбольний фінал Мексика — Португалія

У серіалі успішно завбачають не тільки президентів, але і переможців спортивних змагань. Щоправда, одне з таких передбачень поки що не втілилося в життя. В епізоді 1997 року фіналістами Чемпіонату світу з футболу стали збірні Мексики та Португалії. У серії не вказано рік проведення чемпіонату, отже наступний шанс для здійснення цього прогнозу випаде під час Чемпіонату світу 2022 року.

Крах російської економіки

У 1999 році вийшла серія «Сімпсонів», у якій в Росії стрімко зростає курс валют — до 1000 рублів за 1 долар.

Тоді це здавалося іронічним жартом. Але зараз, зважаючи на різноманітні економічні санкціі, накладені на Росію після 2014 року, прогнози щодо стабільності російської валюти виглядають набагато менш оптимістичними.