Борис Тодуров переміг на виборах гендиректора Інституту серця. За день до виборів у Facebook злили відео «антикризового тренінгу» для персоналу — розповідає theБабель

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Борис Тодуров переміг на виборах гендиректора Інституту серця.  За день до виборів у Facebook злили відео «антикризового тренінгу» для персоналу — розповідає theБабель

Гонтар Володимир / УНІАН

Співробітники київського Інституту серця 18 грудня одноголосно проголосували за нинішнього главу інституту Бориса Тодурова. За кілька днів до виборів в установі відбувся конфлікт: представники націоналістичної організації зняли на відео закритий тренінг для персоналу «з протидії активістам і журналістам». За день до голосування відео виклали у Facebook. У ситуацію втрутилася в. о. міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун, яка має давній конфлікт з Тодуровим. theБабель розповідає, що коїлося в інституті перед виборами, хто проводив тренінг і які претензії «С14» висувають до його змісту, у чому суть конфлікту між Супрун і Тодуровим, а також як відбувалося голосування на виборах гендиректора Інституту серця.

Вибори гендиректора Інституту серця

У вересні Міністерство охорони здоровʼя оголосило конкурс на посаду генерального директора Інституту серця у звʼязку з тим, що контракт з його нинішнім директором Борисом Тодуровим закінчувався в листопаді. Оскільки інститут є держустановою, вибори його керівника регулюються постановою Кабміну. Переможця визначають серед кандидатів, поданих МОЗ, шляхом закритого голосування штатних наукових співробітників колективу. В Інституті серця 22 співробітники, які мають право голосу. З переможцем виборів МОЗ підписує контракт на пʼять років.

Претендентів на посаду гендиректора Інституту серця було четверо. Це нинішній очільник установи Борис Тодуров, його заступник Віталій Демʼянчук, а також завідувач відділення хірургічного лікування набутих вад серця Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Володимир Попов та провідний науковий співробітник Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Олександр Довгань.

Головним претендентом на посаду став Борис Тодуров, проти якого виступає керівництво МОЗ, зокрема в.о. міністра Уляна Супрун. Суть у тому, що на початку 2017 року Тодуров звинуватив Супрун та її команду в провалі держзакупівель ліків та обладнання, що за його словами поставило під загрозу життя людей.

У МОЗ назвали заяви Тодурова маніпуляціями, звинувативши у відповідь Інститут серця в халатності та неефективному використанні державних коштів.

Конфлікт перед виборами

За чотири дні до виборів, 14 грудня, в Інституті серця стався конфлікт з представниками націоналістичної організації «С14» у звʼязку з появою на закритому тренінгу дівчини, яка знімала все на відео. Персонал інституту змушував її видалити відео. В результаті чотирьох представників «С14» затримала поліція.

Ситуація з Крисіним в Інституті серця

  1. У лютому 2018 року активісти та журналісти виявили фігуранта справи про вбивство журналіста Веремія Юрія Крисіна в одній з палат дитячого відділення Інституту серця в Києві.

  2. У МОЗ назвали таку ситуацію «неприйнятною» і зажадали від гендиректора Тодурова пояснень.

  3. Тодуров заявив, що не був знайомий з Крисіним, не знав його біографії і не мав з ним попередніх домовленостей. За його словами, Крисін звернувся зі скаргами на болі в серці, а вільні місця в той час були тільки в дитячому відділенні.

Координатор «С14» Сергій Мазур заявив, що затримані «прийшли подивитися, як Тодуров проводить тренінги для медиків, як протидіяти активістам як в ситуації з [фігурантом справи про тортури, викрадення та вбивство журналіста під час Евромайдану Юрієм] Крисіним, коли рік тому вони його в себе незаконно ховали».

Очільник інституту Борис Тодуров заявляв, що це був «внутрішній непублічний тренінг. Сервіс, комунікації персоналу при перебуванні під агресією, захист прав пацієнтів». Після цього Тодуров назвав цю ситуацію провокацією перед виборами гендиректора Інституту серця. 16 грудня колектив інституту написав відкрите звернення до влади України та посла США, у якому звинуватив Супрун у публікації інформації, що принижує їх ділову репутацію.

У понеділок, 17 грудня, член комісії з відбору в Нацполіцію і співзасновник волонтерської групи «Народний тил» Роман Синіцин опублікував записи з цього тренінгу, зроблені представницею «С14».

Пізніше того ж дня засновник Revival Institute for Future Вадим Арістов, який і проводив цей тренінг в Інституті серця, опублікував відео з описом тренінгу і заявив, що він був присвячений «колективній безпеці» та «реагуванню на агресію».

А в МОЗ заявили, що направлять в Інститут серця свого представника, який «простежить, щоб вибори пройшли прозоро і з дотриманням усіх процедур».

Як відбувалися вибори

Вибори гендиректора Інституту серця тривали під охороною поліції. Також в медустанову прибули різні чиновники і політики. Серед них був міський голова Києва Віталій Кличко і його радник з питань медицини, президент клініки «Борис» Михайло Радуцький, а також депутати від БПП Ірина Луценко, Олег Барна, Костянтин Яриніч, заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоровʼя Олег Мусій та інші. За їхніми словами, вони прийшли «підтримати медичний персонал... і простежити, щоб вибори керівництва цієї установи не перетворювалися на політичні інсинуації».

Процедура голосування проходила в спокійній обстановці і тривала з 9:00 до 15:00, конфліктних ситуацій не виникало. За підсумками виборів зі стовідсотковим результатом переміг Борис Тодуров. Він отримав 22 голоси з 22 можливих.

Сам Тодуров після оголошення результатів заявив, що йому «приємно, що голосування було одностайним, оскільки я не найдобріший керівник».