«Свідки Путіна». Заради чого варто подивитися архівне кіно про першу передвиборчу кампанію другого президента Росії. Спойлери

Автор:
Катерина Коберник
Дата:
«Свідки Путіна». Заради чого варто подивитися архівне кіно про першу передвиборчу кампанію другого президента Росії. Спойлери

ArtDocFest

31 грудня телеканал «Настоящее время» — спільний проект «Радіо Свобода» та «Голосу Америки» — показав фільм «Свідки Путіна». В його основі — матеріали, зняті режисером Віталієм Манським про першу передвиборчу кампанію Володимира Путіна 1999—2000 років. На сайті фільм доступний лише два дні — сьогодні, 2 січня, останній шанс. Після цього його можна буде завантажити й подивитися за гроші. Нових фактів і сенсацій у картині немає, але є архівне відео, сцени та монологи, які через 19 років здаються абсурдними, пророчими або комічними. Якщо сумніваєтеся, дивитися чи ні, — наш топ епізодів з цього кіно.

1

Архівні кадри святкування Нового 2001 року в родині Бориса Єльцина та його безуспішні спроби додзвонитися Путіну, який переміг на виборах.

2

Зустріч Путіна з його шкільною вчителькою, яку він зворушив до сліз. Коли ще мало хто знає, хто такий Путін, вона вірить, що він врятує країну.

3

Запис старого нового гімну Росії під керівництвом автора його тексту — Сергія Михалкова та його сина Микити. Михалков-старший згадує, як колись у гімні йому вже довелося міняти слова і прибирати імʼя Сталіна.

4

Святкування перемоги Путіна на виборах у його штабі разом із дочкою Єльцина Тетяною, тодішнім міністром у справах друку Михайлом Лесіним і майбутніми помічником Владиславом Сурковим, опозиціонером Михайлом Касьяновим і президентом Дмитром Медведєвим. Більшість людей, які були з ним тоді поруч, пішли в опозицію, залишили команду, померли або були вбиті, як Лесін.

5

Одне слово Єльцина «червоненько» у відповідь на питання про те, що він думає про повернення старої музики гімну СРСР через рік після перемоги Путіна на виборах. Цей вираз обличчя варто побачити.

6

Довгий переконливий монолог Путіна про необхідність змінюваності влади та про його життя в Росії після того, як він залишить посаду президента.