Розгадати історію Всесвіту і виростити картоплю в космосі. Навіщо Китай першим посадив зонд на зворотному боці Місяця

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Розгадати історію Всесвіту і виростити картоплю в космосі. Навіщо Китай першим посадив зонд на зворотному боці Місяця

Apollo 16 crew / NASA

Китайський зонд Changʼe-4 — перший космічний апарат, який сів на зворотному боці Місяця. Науковці всього світу назвали цю подію «історичним кроком» у дослідженні єдиного супутника нашої планети. Мета місії — провести радіоастрономічні спостереження та експерименти з вирощування рослин, дослідити структуру і склад місячної поверхні. theБабель коротко переказує матеріал The New York Times про те, як місія Changʼe-4 може вплинути на вивчення ранньої історії Сонячної системи і на підготовку до довгострокових польотів людей за межі Землі.

Два боки Місяця

З Землі видно тільки один бік Місяця — астрономи називають його «ближній». А другий бік — «дальній» або «зворотний» — ніколи не видно, тому що Місяць обертається навколо своєї осі приблизно з тією ж швидкістю, що і навколо Землі. З цим також повʼязані й припливи на нашій планеті.

Коли в 1959 році радянський космічний корабель «Луна-3» надіслав перші знімки зворотного боку Місяця, зʼясувалося, що його поверхня значно відрізняється від ближнього. Річ у тім, що коли давні астероїди вдарялися об поверхню ближнього боку, то з кратерів зʼявлялася лава, що згладжувала рельєф і «стирала записи» про попередні удари. Але на зворотному боці лави не було, і після зіткнень з астероїдами там залишилися просто кратери.

Астрономи припускають, що кора Місяця на ближньому боці набагато тонша, ніж на зворотному. Проте чому товщина кори так сильно змінюється від однієї півкулі до іншої — досі загадка. Планетолог з американського університету Пердью доктор Брайоні Хорган сподівається, що Changʼe-4 допоможе її розгадати.

Знімок проходження Місяця навколо Землі.

Deep Space Climate Observatory / NASA

Новий погляд на історію Всесвіту

Доктор Хорган також вважає, що «найбільш рання історія Сонячної системи закарбована в скелях на протилежному боці [Місяця]». Саме кратери, що збереглись там, і є своєрідним «записом про його молодість».

Астрономи давно мріяли побудувати радіотелескоп на дальньому боці Місяця, щоб дослідити етапи раннього розвитку Всесвіту. Вони вважають, що це місце найбільш захищене від земних радіоперешкод, що надходять від мобільних телефонів, телевеж, ліній електропередач, супутників GPS, автомобілів, Wi-Fi і, власне, радіоприймачів. І Changʼe-4 стане першою місією, яка перевірить цю теорію.

«Ми зможемо послухати віддалене відлуння Великого вибуху і побачити, яким був Всесвіт до того, як сформувалися перші зірки», — говорить Хейно Фальке, радіоастроном з університету Радбауда в Нідерландах.

Перше фото китайського зонда Сhang'e-4 після успішної посадки на зворотному боці Місяця.

CNSA

Картопля на Місяці

Одна з цілей місії Changʼe-4 — експеримент з вирощування на Місяці рослин, зокрема картоплі та арабідопсису [бурʼяниста рослина, родич гірчиці та капусти, один з популярних модельних організмів у молекулярній біології та генетиці]. Для цього на борту апарата обладнана міні-теплиця.

Спеціаліст із садівництва Флоридського університету Анна-Ліза Пол вважає цей невеликий експеримент «значним кроком у підготовці людей до повернення на Місяць на довше, ніж просто короткий візит».