Крокуючі авто, літаючі таксі та новинки від українського стартапу Petcube. У Лас-Вегасі стартувала виставка технологій CES 2019

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Крокуючі авто, літаючі таксі та новинки від українського стартапу Petcube. У Лас-Вегасі стартувала виставка технологій CES 2019

Hyundai

У Лас-Вегасі стартувала найбільша технологічна виставка — Consumer Electronic Show (CES). Щороку сотні компаній презентують на ній новинки електроніки, «розумних» гаджетів і передових технологій. Цього разу відвідувачі побачили крокуюче авто, літаюче таксі, електромотоцикл Harley-Davidson, телевізор, що згортається, і нове покоління «розумних» камер для домашніх тварин від українського стартапу Petcube. За підсумками першого дня CES 2019 theБабель зробив короткий огляд найбільш незвичайних гаджетів і головних тенденцій в електронній індустрії.

Однією з найбільш незвичайних новинок серед представлених на виставці транспортних засобів став крокуючий автомобіль — Elevate від південнокорейської компанії Hyundai. Він оснащений чотирма механічними «ногами» з колесами на них, що дозволяє автомобілю долати перешкоди заввишки до півтора метра. У Hyundai розраховують, що їхня розробка стане корисною для пошуково-рятувальних операцій під час стихійних лих.

Ще одну транспортну новинку представила компанія Bell. Це концепція «повітряного» таксі Nexus із гібридним електродвигуном і шістьма пропелерами, які забезпечують вертикальний зліт і посадку. Nexus може літати зі швидкістю близько 240 км/год і перевозити пʼять пасажирів. Анонсується, що таке таксі буде доступним через сервіс Uber вже до середини 2020-х.

Компанія Harley-Davidson презентувала на виставці свій перший електромотоцикл — LiveWire. У продаж він надійде в серпні цього року, коштуватиме близько 30 тисяч доларів — втричі дорожче, ніж базова модель електромотоцикла Tesla. У Harley-Davidson обіцяють, що LiveWire зможе проїхати без підзарядки близько 177 кілометрів і розігнатися до 100 км/год менш ніж за 3,5 секунди. Але головне — для поціновувачів ревіння мотора у LiveWire буде «новий фірмовий звук Harley-Davidson».

Harley-Davidson

Цього року на CES, крім літальних безпілотників, представили новий підводний дрон — Navitics. Невеликі габарити дозволяють перевозити його в ручній поклажі. А для якісної підводної зйомки він оснащений 4K-камерою і вдосконаленою системою стабілізації.

Компанія Intel розробляє набір специфікацій для «нового класу просунутих ноутбуків» за проектом Project Athena. Поки відомо, що головні пріоритети — впровадження технології 5G і підтримка штучного інтелекту. До проекту вже приєдналися низка виробників, як-от Acer, Asus, Dell, Google, HP, Innolux, Lenovo, Microsoft, Samsung і Sharp. Попередньо вихід пристроїв Project Athena на ринок заплановано на другу половину 2019 року.

Напередодні глобального поширення технології мобільного звʼязку пʼятого покоління компанія D-Link презентувала новий домашній маршрутизатор. Замість підʼєднання до традиційного кабельного розʼєму або модему новий D-Link 5G NR для забезпечення Wi-Fi використовуватиме мобільний широкосмуговий доступ 5G, а швидкість передачі даних зросте в десятки разів.

У сфері технологій віртуальної та доповненої реальності Audi і Disney представили на виставці спільний проект Holoride — віртуальну розважальну платформу для пасажирів авто, наприклад, таксі. Її суть у тому, що за допомогою стандартної VR-гарнітури можна збавити час у поїздці за віртуальною грою або переглядом відео, сюжет яких привʼязується до маршруту та швидкості руху авто.

Компанія HTC анонсувала кілька VR-новинок. Це Vive Pro Eye із вбудованим датчиком відстеження очей, що дозволить зробити гру більш точною. І VR-гарнітура Vive Cosmos із можливістю підʼєднаня до компʼютера.

Vuzix випустила оновлену версію своїх «розумних» окулярів доповненої реальності Blade, призначення яких — допомагати працівникам різних корпорацій у повсякденній роботі. Дизайн гаджета нагадує стандартні окуляри, однак Vuzix Blade має камеру для визначення місця розташування і прозорий дисплей, на який можна виводити робочі інструкції або будь-яку іншу інформацію.

Традиційно різні виробники презентували на виставці нові моделі телевізорів і моніторів із технологією штучного інтелекту, який дозволяє покращувати якість звуку і картинки у низькій роздільній здатності до 4К і навіть до 8К. Компанія LG показала 65-дюймовий OLED-телевізор, що згортається як гігантська газета. А Samsung представила 219-дюймовий модульний телевізор The Wall з технологією Micro LED.

Серед новинок Samsung була і чергова модель «розумного» холодильника — Family Hub 4.0, який через додаток зможе повідомляти, якщо ви забудете його зачинити.

Серед інших цікавих гаджетів, презентованих на CES 2019, варто згадати Obsbot Tail — компактну 4К-камеру з функцією автоматичного відстеження руху. Вона ідеально підходить, наприклад, для зйомок трюків на скейтборді.

Український стартап Petcube презентував на виставці камери Petcube Bites і Play другого покоління, які дозволяють дистанційно розважати та годувати домашніх улюбленців. Новинки оснащені двома камерами з ширококутними обʼєктивами з кутом огляду 180 градусів, роздільною здатністю 1080 p, 4-кратним цифровим зумом і функцією нічного бачення. Серед інших оновлень — чотири мікрофони і вбудована підтримка віртуального помічника Amazon Alexa.

Petcube

Компанія Apple традиційно не бере участі в виставках CES, але це не завадило їй побічно використати цей захід для реклами власної марки. За кілька днів до початку виставки поблизу конференц-центру, де проходить CES 2019, зʼявився величезний рекламний плакат про конфіденційність на пристроях Apple з написом: «Що відбувається у вашому iPhone, залишається у вашому iPhone».

Так компанія обіграла фразу «що відбувається в Лас-Вегасі, залишається у Лас-Вегасі» з фільму «Похмілля у Вегасі».