Серіали січня: повернення «Справжнього детектива», комедія Netflix про сексуальне виховання і другий сезон «Карателя» за мотивами коміксів Marvel

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:

Netflix

«Сексуальне виховання», 1 сезон — 11 січня

Новий серіал Netflix, який знімала британська студія Eleven Film. Головні герої — сексолог Джин Томсон (Джилліан Андерсон із «Секретних матеріалів») та її син-підліток Отіс (Ейса Баттерфілд, який зіграв головну роль у «Володарі часу» Мартіна Скорсезе). Обоє батьків — сексологи, а мати завжди намагалася говорити з сином про секс відкрито та відверто. Отіс — типовий незграбний хлопець, який багато знає про секс в теорії, але поки не розуміє, як застосовувати це на практиці.

В якийсь момент він розуміє, що «знання» про секс допоможуть йому підвищити свій статус серед шкільних друзів і що годі бути скромним. Разом із новою подругою — розумною, але жвавою типовою поганою дівчинкою Мейв — вони відкривають клініку, куди починають ходити їхні шкільні приятелі, щоб ділитися своїми інтимними проблемами.

В процесі Отіс розуміє, що у нього самого все зовсім не в порядку. Уся школа вважає Отіса та Мейв гуру сексуальної освіти, але у них за плечима багаж невирішених проблем у стосунках.

HBO

«Справжній детектив», 3 сезон — 13 січня

Після трирічної перерви HBO випускає 3 сезон серіалу «Справжній детектив». Автором ідеї та виконавчим продюсером всіх трьох частин був і залишається Нік Піццолатто. Дія третього сезону розгортається на півночі штату Арканзас, де до речі навчався сам Піццолатто. У новому сезоні він став не тільки виконавчим продюсером і сценаристом, але й режисером. Спочатку знімати весь сезон мав Джеремі Солньє («Зелена кімната», «Катастрофа»). Але під час зйомок, які почалися в лютому 2018 року, Піццолатто з ним посварився. За однією з версій, між ними виникли творчі розбіжності. Пізніше стало зрозуміло, що зйомки затягуються і займуть більше часу, ніж планувалося спочатку, а це не входило у плани Солньє. Зрештою Нік Піццолатто замінив його Деніелом Сакхеймом, який знімає серіали майже 30 років. Серед його робіт — «Секретні матеріали», «Доктор Хаус», «Теорія брехні» і «Гра престолів». Солньє встиг зняти лише два епізоди, перш ніж піти з серіалу, інші шість розділили між собою Сакхейм і Піццолатто.

Перший сезон серіалу вважається одним з найуспішніших в історії американського телебачення. Він має рейтинг 87% на сайті Metacritic, а глядацький рейтинг складає 9,2 з 10. Кері Фукунага (знімав перший сезон) здобув «Еммі» як кращий режисер драматичного серіалу. Другий сезон, за оцінками глядачів, виявився трохи слабшим: рейтинг критиків впав до 61 балу, а глядацький до 6,5 з 10.

У новому сезоні, як і в минулих, сюжет розгортається відразу в трьох часових вимірах. У 1980, 1990 та 2015 роках. 1980 рік, у штаті Арканзас за загадкових обставин зникають діти — 12-річний Вілл Парсел і його 10-річна сестра Джулі. Розслідування веде ветеран вʼєтнамської війни, а нині поліцейський Вейн Гейс (його грає лауреат «Оскара» Алі Махершала) разом із напарником Роландом Вестом (Стівен Дорфф). Вони не схожі на старанних американських офіцерів поліції, а на зміні можуть спокійно пити пиво чи стріляти в щурів заради забави. Потім події перекидають глядача вже в 1990 рік, коли Гейса разом з напарником після десятирічної перерви викликають до суду у цій справі. Далі дія розгортається в 2015 році, коли головний герой вже страждає на хворобу Альцгеймера, але з допомогою свого сина Генрі не втрачає надії розгадати таємницю зникнення дітей, яка мучить його всі 35 років.

CBS

«Зоряний шлях: Діскавері», 2 сезон — 17 січня

Серіал вийшов у 2017 році на каналі CBS, а світова премʼєра відбулася 24 вересня на платформі Netflix. В основі сюжету — вигаданий всесвіт «Зоряного шляху», а новий сезон став пріквелом оригінального, першого серіалу режисера Джина Родденбері 1966 року. Усі події відбуваються в 2256 році — за десять років до періоду, який був показаний в оригінальній версії.

Сюжет заснований на протистоянні Федерації планет і Клінгонської Імперії. Клінгони — представники войовничої раси, яка збирається повернути собі колишню велич.

Космічний корабель «Діскавері NCC-1031» вирушає досліджувати космос у пошуках нових цивілізацій. Фінальний епізод першого сезону закінчується на битві між космічним флотом Федерації планет і клінгонами.

Головним сценаристом і виконавчим продюсером першого сезону став Брайан Фуллер. CBS кілька разів переносив премʼєру серіалу, як вважають на каналі, з вини Фуллера, який паралельно знімав серіал «Американські боги». У підсумку CBS навіть відмовився від кількох сюжетних ліній, запропонованих Фуллером. Над другим сезоном працювала нова команда на чолі з Алексом Куртцманом (сценарист і продюсер фільмів «Зоряний шлях», «Зоряний шлях: Відплата» і «Трансформери»).

Другий сезон зосереджений на конфлікті між наукою і вірою. За словами виконавчого продюсера серіалу Алекса Куртцмана, у другому сезоні вирішили приділити менше уваги ворожнечі між Федерацією і клінгонами, але цілком відмовитися від цієї сюжетної лінії не змогли. Герої отримують дивні сигнали і весь час бачать видіння із загадковим червоним янголом.

Головні персонажі першого сезону залишилися і в новому: вчену Майкл Бернем зіграла Сонікуа Мартін Грін («Ходячі мерці»), офіцера Зоряного флоту Сару — Даг Джонс («Форма води»), клінгонського воїна Вока — Шазад Латіф («Чорне дзеркало»). Але зʼявилися і нові герої — наприклад, капітан Крістофер Пайк, який візьме на себе керування космічним кораблем у кризовій ситуації. Його зіграв Енсон Маунт (Чорний грім з серіалу «Надлюди»).

Netflix

«Каратель», 2 сезон — 18 січня

Премʼєра першого сезону серіалу відбулася на платформі Netflix 17 грудня 2017 року. Каратель — персонаж коміксів Marvel, який вперше зʼявився в коміксі про Людину-павука ще у 1974 році. За версією сайту Rotten Tomatoes, перший сезон «Карателя» вподобали 93% аудиторії. У ньому головний герой на імʼя Френк Касл мстився мафії за смерть своєї родини. Касл повинен протистояти одночасно і вбивцям, і поліції, яка вважає його причетним до загибелі близьких. У новому сезоні, який складається з 13 серій, понівечений Френком Каслом лиходій Біллі Руссо, або Джігсо, приходить до тями і розуміє, що повинен вбити свого кривдника за всяку ціну. Карателя грає актор Джон Бернтал («Ходячі мерці», «Вовк з Уолл-стріт»). Спочатку він був одним з епізодичних персонажів в іншому серіалі Netflix про супергероїв — «Шибайголова», але настільки сподобався глядачам, що продюсери взялися за спін-оф. Роль лиходія Джигсо дісталася Бену Барнсу («Світ Дикого Заходу»).

Виконавчим продюсером серіалу виступив Стівен Лайтфут, який раніше працював над «Нарко» і «Ганнібалом». Netflix вирішив продовжити серіал на другий сезон через місяць після премʼєри, а всі серії другого сезону вийдуть на Netflix 18 січня.

Showtime

«Чорний понеділок», 1 сезон — 20 січня

«Чорний понеділок» — серіал виробництва Showtime, зйомки якого почалися ще у 2013 році. Спочатку серіал називався Street Ball, за аналогією з місцем дії — Уолл-стріт. Згодом проект заморозили аж до 2016 року.

Перший кадр першої серії — 19 жовтня 1987 року, чорний день для американської біржі і найбільший обвал фондового ринку за всю його історію. Далі дія переноситься на рік назад, і поступово глядач розуміє, які події та вчинки спровокували «чорний понеділок», після якого американські компанії разом втратили трильйон доларів.

Головний герой Моріс Монро, якого всі називають Мо, — трейдер, який розбагатів і їздить на чудернацькому червоному лімузині Lamborghini. Він купив його тільки тому, що це статусна річ, хоча і незручна. Мати народила його в туалеті і залишила на сходах, що не завадило йому стати багатою та успішною за мірками Нью-Йорка людиною. Трейдинг для нього не стільки спосіб заробити, скільки довести своє панування. Мо і кілька його компаньйонів вирішують взяти Уолл-стріт до своїх рук і змінити розстановку сил, але їх спроби та некеровані дії призведуть до того, що за рік фондовий ринок обвалиться. Мо звик діяти і приймати рішення швидко. Наприклад, спочатку він за кілька хвилин руйнує карʼєру випускника MBA та перспективного трейдера Блера Пфаффа, а потім бере його на работу і робить своїм напарником з меркантильних міркувань.

Головні ролі зіграли відомий за фільмами «Месники» і «Залізна людина» Дон Чідл і Ендрю Реннеллс ( Елайджа в серіалі «Дівчата»). Перший епізод серіалу Showtime виклав у відкритий доступ 28 грудня, а решта серій виходитимуть з 20 січня. У кадрі панує атмосфера 80-х: різкі жарти про політиків, геїв, темношкірих, надмірно розмальовані графіті вагони метро, костюми і дикуваті зачіски.