Нобелівського лауреата позбавили почесних звань — він заявив, що білі розумніші за чорних. theБабель розповідає його історію

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Нобелівського лауреата позбавили почесних звань — він заявив, що білі розумніші за чорних. theБабель розповідає його історію

Express / Getty Images

За расистські висловлювання лабораторія ColdSpringHarbor (Нью-Йорк) позбавила біолога Джеймса Уотсона звання почесного канцлера, професора і піклувальника. Останню заяву про те, що «білі люди, безумовно, розумніші за чорних», Уотсон зробив зовсім недавно. Але він періодично висловлювався в такому ж тоні протягом останніх 20 років. theБабель розповідає історію вченого, який відкрив структуру молекули ДНК, отримав за це Нобелівську премію, а потім продав свою медаль через звинувачення в расизмі.

2 січня 2019 року на каналі PBS вийшов документальний фільм «Американські майстри: розшифровка Уотсона». У ньому американський біолог Джеймс Уотсон, який отримав Нобелівську премію за відкриття структури ДНК, заявив, що інтелектуальні здібності представників різних рас не є рівними. На думку Уотсона, гени впливають на відмінність між середнім IQ представників європеоїдної та негроїдної рас. Не на користь останньої.

Після цього лабораторія ColdSpringHarbor, яку Уотсон очолював до 2007 року, позбавила його своїх почесних звань. 11 січня адміністрація лабораторії випустила офіційну заяву, де назвала висловлювання Уотсона «негожими, не підкріпленими наукою і такими, що жодним чином не відображають погляди лабораторії ColdSpringHarbor».

Нобелівська премія і дослідження геному

Джеймсу Уотсону 90 років. У 1952 році він і фізик Френсіс Крік вивели структуру подвійної спіралі ДНК. У своєму відкритті вони ґрунтувалися на експериментальних даних, отриманих у Королівському коледжі Лондона вченими Розаліндою Франклін і Морісом Уїлкінсом. У 1962 році Уотсону, Кріку і Уїлкінсу вручили Нобелівську премію з фізіології і медицини за дослідження структури нуклеїнових кислот. Розалінда Франклін померла в 1958 році, тому не отримала премію.

У 1968 році Уотсон опублікував книгу «Подвійна спіраль: особистий звіт про відкриття структури ДНК». У тому ж році Уотсон став директором лабораторії ColdSpringHarbor у Нью-Йорку і перетворив її на глобальний центр досліджень у галузі молекулярної біології. У 1994 році Уотсон став президентом лабораторії, в 2004 — канцлером.

З 1988 по 1992 рік Уотсон брав участь у створенні та управлінні проектом «Геном людини» в Національних інститутах охорони здоровʼя США. Його власний геном був визначений у 2007 році. Уотсон став другою людиною у світі, яка опублікувала цю інформацію в інтернеті. «Я оприлюдню свою послідовність геному, щоб стимулювати розвиток епохи персоналізованої медицини. Інформація, що міститься в наших геномах, може бути використана для виявлення і запобігання захворюванням, а також для створення індивідуальної медичної терапії», — заявив тоді науковець.

Bettmann / Getty Images

Скандальні заяви

Крім наукових досягнень, Уотсон відомий завдяки своїм публічним суперечливим висловлюванням. В інтервʼю в 2007 році вчений повідомив, що не вірить у перспективи Африки, тому що «вся наша соціальна політика ґрунтується на тому факті, що їхній інтелект такий самий, як у нас, але дані всіх досліджень показують, що це не так». Пізніше він вибачився, але заява викликала скандал, і Уотсона виключили зі складу директорів лабораторії ColdSpringHarbor. Він залишився почесним канцлером, професором, піклувальником лабораторії та керував проектною роботою.

Суперечливі твердження Уотсон транслював і раніше. Наприклад, у 2000 році на лекції в Каліфорнійському університеті вчений припустив, що існує звʼязок між кольором шкіри і сексуальним потягом. «Ви ніколи не чули про англійського коханця. Тільки англійський пацієнт», — сказав Уотсон. Тоді ж вчений висловився про повних людей: «Щоразу, коли ви проводите співбесіду з повними людьми, ви почуваєтесь погано, тому що знаєте, що не збираєтеся їх наймати».

Крім того, у різний час Уотсон робив скандальні заяви про можливість використання генної інженерії для створення гарних дівчат, про те, що дурість — це хвороба, а найдурніших людей (10% від загальної кількості) потрібно лікувати. У 1997 році в інтервʼю The Sunday Telegraph Уотсон сказав: «Якщо б можна було знайти ген, що відповідає за сексуальну орієнтацію, і якась жінка вирішила б, що не хоче мати гомосексуальну дитину, — що ж, ну й нехай».

Cold Spring Harbor Laboratory / Wikimedia Commons

Історія медалі

У грудні 2014 року Уотсон виставив на аукціон Christieʼs свою Нобелівську медаль. Учений заявив, що пішов на це через цькування в науковому співтоваристві після його висловлювань про відмінності в інтелектуальному та фізичному розвитку різних рас. Медаль продали за 4,1 мільйона доларів, які частково повинні були піти на благодійність і підтримку наукових досліджень. Медаль купив російський мільярдер Алішер Усманов. У червні 2015 року, під час візиту Уотсона до Москви, Усманов повернув йому медаль.

За словами сина вченого Руфуса Уотсона, зараз його батько перебуває в будинку для літніх людей. Він відновлюється після автомобільної аварії, що сталася в жовтні, і мало розуміє, що відбувається навколо. Інтервʼю PBS зняли минулого літа.