Харківський «Металіст» досяг успіху за Ярославського і розвалився за Курченка. Чи є надія, що він відродиться?

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

Чотирнадцять років тому, в січні 2005 року, бізнесмен Олександр Ярославський став власником харківського футбольного клубу «Металіст». Під його керівництвом команда досягла свого розквіту: стабільно виступала в єврокубках і була у трійці лідерів чемпіонату України. Але після вимушеного продажу клубу Сергію Курченку наприкінці 2012-го для «Металіста» настала чорна смуга. З 2014 року команда стрімко втрачала позиції в чемпіонаті, а в 2016-му взагалі де-факто припинила існування через мільйонні борги. theБабель згадує історію зльоту та падіння «Металіста», розповідає про спроби реанімації харківського футболу уболівальниками, екс-тренером і колишніми гравцями клубу, які створили нову команду — «Металіст 1925», і про те, чи є шанси на повернення Ярославського і відродження «Металіста».

Прихід Ярославського

У січні 2005 року бізнесмен Олександр Ярославський купив харківський футбольний клуб «Металіст» у депутата Олександра Фельдмана за півтора мільйона доларів. Ярославський розповідав, що на це рішення вплинув олігарх і президент донецького «Шахтаря» Рінат Ахметов: «Він умовляв мене до того часу десь рік, тиснув на такі точки. Я навіть сам не помітив, як опинився всередині футболу». Ахметов розумів, що для успіхів його клубу в європейських турнірах потрібно більше сильних суперників у внутрішньому чемпіонаті. А їх, окрім київського «Динамо», на той час не було.

Олександр Ярославський (праворуч) і Рінат Ахметов (ліворуч).

Фото УНІАН

Основні футбольні турніри України

  1. Чемпіонат України з футболу

    Проводиться в чотирьох лігах: у трьох грають професійні клуби і четверта — аматорський чемпіонат. Прем'єр-ліга (з 1992 по 2008-й Вища ліга) — перша за рангом в чемпіонаті, грають 12 клубів. Перша ліга друга за рангом, грають 16 клубів. Друга ліга — третя за рангом, складається з групи А і групи Б, по 10 клубів у кожній.

    Ротація команд в Прем'єр-лізі

    Команда, що посіла останнє, 12-е, місце в турнірній таблиці Прем'єр-ліги, вибуває у Першу лігу. Команда, що посіла 11-е місце, грає 2 матчі плей-офф з клубом, який посів 2-е місце в Першій лізі. А команда, що посіла 10-е місце, грає з клубом, що посів 3-е місце в Першій лізі.

  2. Кубок України

    Другий за значенням футбольний турнір, що проводиться паралельно з чемпіонатом України. Беруть участь 48 клубів з трьох професійних ліг і 2 фіналісти Кубка України серед аматорів минулого сезону. Змагання проходить у 7 турів. Суперники в кожному турі визначаються сліпим жеребкуванням (без урахування рангів футбольних ліг) і проводять один матч, переможець якого виходить до наступного туру. Клуби Прем'єр-ліги розпочинають грати в турнірі на стадії 1/16 фіналу (3-й тур).

До цього «Металіст» не міг похвалитися особливими успіхами в українському чемпіонаті. У Вищій лізі клуб не піднімався вище за 5-те місце та кілька разів вилітав до Першої ліги. Найкраще досягнення — фінал Кубка України ще в 1992 році, де харківʼяни програли в додатковий час одеському «Чорноморцю».

За порадою Ахметова Ярославський спершу взявся відбудовувати інфраструктуру клубу, запросив нового тренера і спортивного директора, який мав шукати гравців для команди. Вже влітку 2005 року новим наставником «Металіста» став Мирон Маркевич, а спортивним директором — Євген Красніков. «Ми довго не розмовляли. Домовилися одразу. Він запропонував мені контракт на три роки і попросив, щоб я створив боєздатну команду», — згадує Маркевич.

Головний тренер ФК «Металіст» Мирон Маркевич під час матчу проти «Дніпра» у 29-му турі Чемпіонату України в Харкові, який «Металіст» виграв із рахунком 2:1. 19 травня 2013 року.

Марієнко Андрій / УНІАН

Уже в першому сезоні під керівництвом Маркевича «Металіст» повторив своє найкраще досягнення, посівши 5-е місце у Вищій лізі. А в наступних шести сезонах поспіль харківʼяни ставали бронзовими призерами Чемпіонату України. Вони навʼязали серйозну конкуренцію грандам українського футболу — донецькому «Шахтарю» і київському «Динамо». Завдяки ефективній трансферній політиці Краснікова в цей період у команді зʼявилися Марко Девич, Шавʼєр, Тайсон, Марлос, Олександр Рикун, Папа Гуйє та інші гравці, які стали зірками українського та європейського футболу.

У 2007 році Україна і Польща виграли право на проведення Чемпіонату Європи 2012, і Ярославський вирішив вибороти для Харкова статус міста-господаря Чемпіонату. Він вклав понад триста мільйонів доларів у реконструкцію стадіону «Металіст», створення Дитячої футбольної академії, нової тренувальної бази, будівництво нового терміналу аеропорту та пʼятизіркового готелю в центрі Харкова. «Скажу відверто: у Харкова не було жодних шансів прийняти матчі Євро-2012. Тому що було чотири основні міста: Київ, Донецьк, Львів і Дніпропетровськ; і було два резервних міста — Одеса і Харків. Ми фактично забрали участь у Дніпропетровська, своєю працею забрали. Ми побудували ту інфраструктуру, якої вимагали стандарти УЄФА», — згадував Ярославський.

Право на участь в єврокубках

  • Чемпіон Прем'єр-ліги України потрапляє безпосередньо до групового раунду Ліги чемпіонів — першого за рангом європейського турніру. Віце-чемпіон має пройти двох суперників у матчах кваліфікації, щоб потрапити до Ліги чемпіонів.

  • Переможець Кубка України потрапляє безпосередньо до групового раунду Ліги Європи (до 2009-го Кубок УЄФА) — другого за рангом європейського турніру. Третє місце Прем'єр-ліги — до третього з чотирьох раундів кваліфікації Ліги Європи, 4-е місце — до другого раунду.

    Якщо Кубок виграє чемпіон або віце-чемпіон Прем'єр-ліги, то 3-е місце — вихід безпосередньо до групового раунду Ліги Європи, 4-е місце — третій раунд кваліфікації Ліги Європи, 5-е місце — другий раунд кваліфікації Ліги Європи.

  • Таким чином, на участь у єврокубках можуть претендувати команди, які посіли перші п'ять місць у Прем'єр-лізі України.

З 2007 року «Металіст» — постійний учасник єврокубків. Найвищі досягнення: вихід до 1/8 фіналу Кубка УЄФА в сезоні 2008/2009 і вихід до чвертьфіналу Ліги Європи в сезоні 2011/2012.

Продаж і крах «Металіста»

У грудні 2012 року Ярославський несподівано продав клуб групі компаній бізнесмена Сергія Курченка з оточення екс-президента України Віктора Януковича. Пізніше Ярославський розповів і про тиск з боку міської влади Харкова, зокрема мера Геннадія Кернеса.

Незважаючи на те, що Ярославський пішов, «Металіст» у 2013 році обійшов київське «Динамо» і посів друге місце в Чемпіонаті України. Але вже наступного року для клубу почалися важкі часи. У лютому 2014-го, після Євромайдану, Курченко втік з України, полишивши команду напризволяще.

Сергій Курченко під час церемонії вшанування ФК «Металіст» — срібного призера Чемпіонату України сезону 2012/13 в Харкові. 27 червня 2013 року.

Володимир Андреєв / УНІАН

Історія виступів «Металіста» з 2005 по 2016 рік

  1. 5-е місце в Чемпіонаті України.

  2. 3-е місце в Чемпіонаті України.

  3. 3-е місце в Чемпіонаті України (позбавлений бронзових медалей через договірний матч із львівськими «Карпатами»); у першому раунді Кубка УЄФА програв англійському «Евертону».

  4. 3-е місце в Чемпіонаті України; в 1/8 Кубка УЄФА програв київському «Динамо».

  5. 3-е місце в Чемпіонаті України; програв австрійському «Штурму» і не потрапив до групової стадії Ліги Європи.

  6. 3-е місце в Чемпіонаті України; в 1/16 Ліги Європи програв німецькому «Байєру».

  7. 3-е місце в Чемпіонаті України; в 1/4 Ліги Європи програв португальському «Спортингу».

  8. 2-е місце в Чемпіонаті України; в 1/16 Ліги Європи програв англійському «Ньюкаслу».

  9. 3-е місце в Чемпіонаті України; дискваліфікація на стадії плей-офф Ліги чемпіонів.

  10. 6-е місце в Чемпіонаті України; останнє місце в групі Ліги Європи.

  11. 10-е місце в Чемпіонаті України; в липні 2016 року клуб позбавили професійного статусу.

Зʼявилися борги із зарплати, команду залишили провідні гравці, пішов і Мирон Маркевич. «Коли прийшов Курченко, то одразу продав Тайсона. Для мене це означало дуже багато — я зрозумів, що цій людині футбольний клуб не потрібен. Я повинен був допрацювати Чемпіонат — ми саме боролися за чемпіонство. А потім пішов — працювати там не було жодного сенсу. У нас був серйозний проект, хороша Академія, сильний клуб. Але все пропало, зараз про це можна тільки згадувати», — розповідає Маркевич.

Уже наступного сезону 2014/2015 «Металіст» залишився без єврокубків, посівши 6-е місце в Чемпіонаті України, і провалив виступ у груповому етапі Ліги Європи, програвши всі 6 матчів. У 2016 році клуб опинився на межі зникнення. Кошти на його порятунок намагалися збирати вболівальники, а екс-зірка «Металіста» Марко Девич пробачив клубу борг у 350 тисяч доларів. Але це не допомогло. Улітку 2016-го Федерація футболу України відмовила «Металісту» в атестації на участь у Чемпіонаті через мільйонні борги. Після цього клуб фактично припинив своє існування.

Банер на трибунах під час останнього матчу «Металіста» в Прем'єр-лізі в Харкові проти київського «Динамо». 14 травня 2016 року.

Facebook / FC Metalist

Два «Металісти»

У серпні 2016 року в Харкові зʼявився футбольний клуб «Металіст 1925». До його керівництва увійшли екс-тренер і колишні гравці «Металіста», а основу склали випускники Футбольної академії клубу. Засновники планували «у найкоротші терміни повернути «Металісту 1925» призові місця національного футбольного Чемпіонату». У сезоні 2016/17 «Металіст 1925» посів друге місце в Аматорському чемпіонаті України й отримав професійний статус. Минулого року команда завоювала бронзові медалі Другої ліги Чемпіонату України і пробилась до Першої.

У липні 2016-го Курченко створив на базі Академії «Металіста» аматорську команду СК «Металіст». Команда заявилася на Чемпіонат Харківської області і посіла за його підсумками останнє місце. Після цього СК «Металіст» припинив своє існування.

У жовтні 2017 року«Металіст» відібрали в Курченка й передали у власність Харківської обладміністрації. А домашній стадіон ФК «Металіст» став тимчасовою базою для ігор донецького «Шахтаря». Тут також проводить свої матчі збірна України з футболу.

Чи повернеться Ярославський?

В інтервʼю у квітні 2018 року Олександр Ярославський заявив про те, що мріє, «аби до Харкова повернувся справжній “Металіст”». Фани клубу сприйняли це як натяк на повернення Ярославського.

Пізніше екс-президент «Металіста» закликав реалістично дивитися на речі: «Сьогодні з «Металістом» є дві проблеми. Перша — незрозуміло, кому він належить, з ким розмовляти. І друга — борги «Металіста», їх ніхто не списував. Це сума близько 60—70 мільйонів доларів».

Олександр Ярославський під час підготовки Харкова до Євро-2012. Березень 2011 року.

Фото УНІАН

Щодо нового клубу «Металіст 1925», Ярославський каже, що поважає ініціативу його засновників. «Тому їм я не заважатиму. Вони самі мають здолати цей шлях, самі мають отримати результат. Я бачу себе тільки в «Металісті». Це була моя перша любов, нехай він нею і залишиться».