#10yearschallеnge: Тимошенко з Путіним, Порошенко з Пугачовою, Бейонсе на «Донбас Арені». Ось як виглядали новини України 10 років тому

Автор:
Євген Спірін
Дата:

У Facebook новий флешмоб, який називається #10yearschallеnge, або #2009vs2019. Його суть у тому, щоб публікувати фотографії з десятирічною різницею. У флешмобі беруть участь звичайні користувачі, політики, знаменитості та навіть цілі компанії. Поруч зі звичайними фото люди публікують меми про розміри котлет у бургерах 10 років тому, смартфони й так і не відремонтовані дороги. А редакція theБабеля вирішила згадати, як виглядали ключові новини 2009 року, і що сталося тепер, у 2019.

Юлія Тимошенко, Путін і газовий контракт

Після чергового витка «газової війни» і загроз Росії припинити постачання палива в Україну, що порушило б транзит до Європи, 17 січня тодішній премʼєр-міністр України Юлія Тимошенко прибуває в Москву. Спочатку вона бере участь у саміті в Будинку уряду. Пізніше їде на зустріч із премʼєр-міністром Росії Володимиром Путіним. Їхня зустріч віч-на-віч триває дві години. А потім разом із головою НАК «Нафтогаз» Олегом Дубиною, головою «Газпрому» Олексієм Міллером, президентом Дмитром Медведєвим і премʼєром Путіним проводить зустріч «у широкому колі».

Ось такою була новина:

«Премʼєр-міністри України і Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін проводять переговори з газового питання у розширеному колі. Перед цим відбулася зустріч глав урядів двох країн у форматі віч-на-віч, яка тривала більш ніж дві години».

Alexander Zemlianichenko Jr / Bloomberg via Getty Images

Підсумком стане підписання «газового договору» на 10 років. Це сталося 19 січня 2009 року, а з текстом контракту можна ознайомитися тут.

  • «Нафтогаз України» подав у суд на російський «Газпром» позов на $5 млрд за активи, які компанія втратила через окупацію Криму Росією.
  • У 2019, за підсумками двох арбітражних суперечок між компаніями на постачання і транзит газу, «Газпром» зобовʼязаний доплатити НАК «Нафтогаз» $2,56 млрд.
  • Юлія Тимошенко балотується в президенти України.

Затриманий генерал Пукач, вбивця журналіста Гонгадзе

У 2003 році генерала Олексія Пукача підозрювали у причетності до викрадення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Його затримали, але незабаром випустили під підписку про невиїзд. Пукач зник і ховався 6 років. Його заарештували співробітники СБУ 21 липня 2009 року в селі Молочки Житомирської області. Слідство взяли під свій контроль Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. У 2010 році встановили, що Пукач отримав наказ убити Гонгадзе від глави МВС Юрія Кравченка. У 2013 році Пукач був засуджений до довічного увʼязнення.

Фото УНІАН

Ось новина за 22 липня 2009 року.

«У вівторок увечері в одному із сіл на Житомирщині затримали колишнього начальника кримінальної розвідки Міністерства внутрішніх справ Олексія Пукача, підозрюваного у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

Майже 6 років цю людину шукали всі правоохоронні органи як головного свідка у справі Гонгадзе, єдину людину, яка могла б назвати замовників вбивства журналіста. Як заявив на брифінгу в середу заступник голови СБУ Василь Грицак, Пукач усі ці роки перебував в Україні».

Вибух на шахті в Донецьку 8 червня 2009 року

Восьмого червня 2009 року на шахті імені Скончинського в Донецьку на глибині 1 200 метрів вибухнув газ. Загинули 13 шахтарів, а їхні тіла діставали з-під завалів близько тижня.

Так виглядав текст новини:

«8 червня в другій західній лаві конвеєрного штреку шахти ім. академіка Олександра Скочинського в Донецьку сталася аварія. На глибині 1 250 м був викид газу і вугілля.

У цей час на ділянці перебував 51 гірник. 38 самі виїхали на поверхню. 34 з них швидкі відвезли до місцевої лікарні профзахворювань. Шахтаря Володимира Шевченка доставили у важкому стані в обласну лікарню ім. Калініна. Шістьох гірників знайшли мертвими. Невідома доля ще семи».

Фото УНІАН

Останнього загиблого дістали 14 червня 2009 року.

  • У довоєнний період гірники шахти отримували до $2 000.
  • Зараз шахта розташована на окупованій території. Після обстрілу та затоплень частина шахти не працює, а шахтарі не отримують зарплату.
  • Максимальна ставка тут близько 8 000 гривень за роботу прохідника.

Відкрився стадіон «Донбас Арена» в Донецьку

У Донецьку в серпні відкрився стадіон «Донбас Арена». Його будували до Чемпіонату з футболу Євро-2012. На відкриття приїхала вся верхівка «Партії регіонів», президент Віктор Ющенко, голова Верховної Ради Володимир Литвин, Юлія Тимошенко та інші політики. Відкривав арену олігарх Рінат Ахметов, а головною гостею була співачка Бейонсе, яка отримала за виступ півтора мільйона доларів. Тут можна почитати її райдер.

Лазаренко Микола / УНІАН

А так виглядала новина 30 серпня 2009 року:

«Президент футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов відкрив новий футбольний стадіон «Донбас Арена». Виступаючи на відкритті, він сказав, звертаючись до гостей церемонії: «Цей стадіон побудований вами і для вас».

Лідер «Партії Регіонів» Віктор Янукович згадав часи, коли десятки тисяч людей не могли потрапити на стадіон і дивилися футбол з довколишніх териконів. «Серед цих хлопців був і Рінат Ахметов. Спасибі величезне йому і його батькам», — сказав він. Церемонія відкриття тривала більш ніж дві години. Перед гостями виступили українські поп-виконавці, російський співак Діма Білан. Завершилася церемонія виступом відомої співачки Бейонсе».

  • «Донбас Арена» залишилася в окупованому Донецьку. З 2014 до 2016 року там зберігали гуманітарну допомогу.
  • Тепер тут грають футбольні матчі команди невизнаних республік. Наприклад, у травні 2019 року тут пройде матч так званої «ДНР» і невизнаної республіки Абхазія.

Пугачова презентувала радіо в Києві. З нею танцював Порошенко

Російська співачка Алла Пугачова приїхала в Київ 24 квітня презентувати своє «Радіо Алла». На концерті були українські політики і зірки, вони вітали Пугачову з 60-річним ювілеєм. Тодішній голова ради Нацбанку Петро Порошенко танцював з нею на сцені.

Светлицький Сергій / УНІАН

Ось що було в новинах 27 квітня 2009 року:

«Російська співачка Алла Пугачова презентувала в Києві радіостанцію «Радіо Алла». На відкритті «Радіо Алла» Примадонна танцювала з головою ради Нацбанку Петром Порошенком і жартувала над Вєркою Сердючкою. Презентація «Радіо Алла» відбулася 24 квітня в київському концерт-холі FreeDom. За словами Пугачової, головна мета створення радіостанції — це «просування гарної музики, молодих хороших артистів». На презентації побували багато відомих політиків, бізнесмени та зірки українського шоу-бізнесу. Серед них: Нестор Шуфрич, Анатолій Кінах, Петро Симоненко, Едуард Прутнік, співачка Вєрка Сердючка, Ані Лорак, Світлана Лобода, Тіна Кароль, Руслана, Віталій Козловський, Наталя Могилевська, Ірина Білик, Олександр Пономарьов, телеведучі Ольга Герасимʼюк і Катерина Осадча та багато інших».

  • Петро Порошенко став президентом України.
  • Алла Пугачова зазнала цькування за підтримку Андрія Макаревича, який висловився проти нападу Росії на Україну.
  • Пугачова випустила антивоєнний трек «Нас бьют, а мы летаем».
  • Співачки немає у списку артистів РФ, яким заборонений вʼїзд в Україну.

Крим і туристи

У 2009 році Крим відвідали близько 5 мільйонів туристів.

Про це писали в новинах ось так:

«За даними Міністерства курортів Криму, кількість туристів порівняно з минулим роком скоротилася майже на 12% — до 4 млн 987 тис. 300 осіб».

Benoit Gysembergh / Paris Match via Getty Images

Вже тоді в Криму прокремлівські байкери на чолі з Олександром «Хірургом» Золдостановим проводили російські фестивалі. За кілька кілометрів від Севастополя пройшов байкерський зʼїзд. Про нього 13 липня 2009 року писали так:

«Ансамбль Чорноморського флоту РФ змусив натовп розплакатися і співати «Легендарний Севастополь — місто російських моряків», а благословенні патріархом Кирилом і Путіним російські байкери назвали Росію і Україну «чоловіком і дружиною, які скоро знову зійдуться».

  • Крим з 2014 року анексований Росією. Там постійно порушують права людини, репресують кримських татар, переслідують за інакомислення.
  • Вʼїхати в Крим легально можна тільки через пункти пропуску на адміністративному кордоні.

Ющенко, Папа Римський і євроінтеграція

Тодішній президент Віктор Ющенко зустрівся з главою католицької церкви Папою Римським. З Папою вони поговорили про дипломатію і звʼязки з Ватиканом, а з кардиналом Бертоне — про євроінтеграцію України.

Vatican Pool / Getty Images

В новинах від 1 червня 2009 року було так:

«У Ватикані відбулася аудієнція українського президента Віктора Ющенка у Папи Римського Бенедикта ХVI. Після завершення аудієнції розпочалася зустріч глави української держави з секретарем Ватикану, кардиналом Тарчізіо Бертоне.

Президент також зазначив, що між Україною та Апостольською столицею існують постійні звʼязки, нагадавши, що в березні цього року виповнилося 90 років з часу створення дипломатичної місії Української Народної Республіки у Ватикані.

Ющенко і Бертоне також торкнулися теми європейської інтеграції України. Курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним і є одним із пріоритетів зовнішньої політики держави, підкреслив президент».

Сталлоне і Шварценеггер подивились на бій Віталія Кличка

У вересні 2009-го Віталій Кличко успішно захистив титул чемпіона світу з боксу WBC — переміг технічним нокаутом Кріса Арреолу. На поєдинок в Лос-Анджелес прийшли друзі Віталія — Сільвестр Сталлоне й Арнольд Шварценеггер.

Кличко неодноразово говорив, що Сталлоне і Шварценеггер — його хороші друзі. І вони досі допомагають із благодійністю.

Donald Miralle / Bongarts / Getty Images

  • Віталій Кличко став мером Києва.
  • Нещодавно Арнольд Шварценеггер вперше прилетів в Україну на бізнес-форум Olerom Forum One, який проходив у Києві, в гості до мера столиці Віталія Кличка.

Green Grey та премія MTV

Українські музиканти Green Grey отримали премію MTV як «Кращий український виконавець-2009».

Тут новина від 14 жовтня 2009 року:

«Рок-група Green Grey, що відсвяткувала 20-річчя свого існування, перемогла у відбірковому конкурсі на звання «Кращий український виконавець-2009» за версією MTV Europe Music Awards. У боротьбі за це звання колектив обійшов групу «Друга Ріка» і Ламу, яка отримала нагороду в минулому році. Музиканти Green Grey виступлять 5 листопада в Берліні, де пройде 16-а церемонія Європейських музичних нагород».

Sean Gallup / Getty Images

Курс долара

А ось котирування валют за 1 жовтня 2009 року. За долар давали від 8 гривень 25 копійок до 8 гривень 45 копійок.

Ціни на м'ясо у 2009 році.

Vasiliy Klokov / Bloomberg via Getty Images

«Сьогодні, 1 жовтня, станом на 12:00 середній курс продажу готівкового долара склав 8,40 гривні за долар, середній курс покупки долара — 8,30 гривні за долар. Торги на міжбанківському валютному ринку відкрилися в діапазоні 8,25—8,29 гривні за долар. Вони проходять у діапазоні 8,25—8,29 гривні за долар».

  • Курс долара на січень 2019 року становить 28 гривень.
  • Курс євро — 32 гривні.