Володимир Зеленський пообіцяв боротися з корупцією за допомогою англійського суду, «як у Казахстані». Що це за суд? І до чого тут Казахстан?

Автор:
Оксана Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Володимир Зеленський пообіцяв боротися з корупцією за допомогою англійського суду, «як у Казахстані». Що це за суд? І до чого тут Казахстан?

Oli Scarff / Getty Images

Сьогодні, 21 січня, партія «Слуга народу» висунула артиста Володимира Зеленського кандидатом у президенти. Сьогодні ж «Українська правда» опублікувала інтервʼю, де Зеленський розповів, як він планує боротися з корупцією і впливом олігархів на владу: «Встановимо правила... Попросимо Велику Британію, поставимо Вищий англійський суд, як у Казахстані». Судячи з усього, Володимир Зеленський має на увазі спеціальний суд при Міжнародному фінансовому центрі «Астана». Він не має відношення до Високого суду Лондона або Верховного суду Великої Британії, але в ньому діє англосаксонська система права, а всі його судді — британські піддані.

Улітку 2018 року в столиці Казахстану відкрили Міжнародний фінансовий центр «Астана» (AIFC) — торговий майданчик, куди країна має намір залучити міжнародні банки, кредитно-фінансові установи та представництва великих компаній. Центр облаштований у павільйонах всесвітньої виставки EXPO-2017. Казахстан розраховує на те, що майданчик будуть використовувати компанії Закавказзя, Грузії, Азербайджану та Монголії, а у перспективі — Євразійського економічного союзу. Вони отримають податкові пільги, для них спростили візовий і валютний режими.

На території AIFC діє особливий правовий режим. Для того щоб завоювати довіру потенційних інвесторів, при Центрі заснований спеціальний суд. Він не повʼязаний із британськими судами (як можна зробити висновок зі слів Володимира Зеленського), але відокремлений від судової системи Казахстану. У ньому діє англосаксонська, тобто прецедентна, система права й існують два рівні: суд першої інстанції та апеляційна палата. Судочинство ведеться англійською мовою. Голова суду — лорд Гаррі Вульф, член верхньої палати британського парламенту, колишній головний суддя Англії та Уельсу. У грудні 2017 року він склав присягу. Усі вісім суддів — британці. Представляти інтереси сторін можуть юристи з будь-якої країни світу — для цього потрібен лише диплом бакалавра права та рекомендаційний лист від судді будь-якого суду, де юрист уже виступав як адвокат.

Суд AIFC не розглядає кримінальні та адміністративні справи. У ньому вирішують лише комерційні спори між учасниками фінансового центру та між учасниками AIFC і самим фінансовим центром. Стосуються ці суперечки операцій та угод, які укладають або проводять в AIFC. Також до суду за взаємної згоди можуть звернутися компанії, що не входять до центру AIFC. Кожна сторона буде платити збір за подачу позову і за кожне засідання суду — 800 доларів за кожний повний день. Схожий фінансовий центр і особливий суд при цьому центрі з середини нульових років діють в Дубаї (Обʼєднані Арабські Емірати).

Суд в Астані ще не розглянув жодної справи. А тому поки складно сказати, наскільки ця ідея ефективна. Суд у Дубаї, який працює понад 10 років, розглядає справи і вже налагодив міжнародну співпрацю з Верховним судом Сингапуру, Окружним судом Південного округу Нью-Йорка, судами Великої Британії, Кенії та Австралії.