Екс-президента Віктора Януковича заочно засудили до 13 років увʼязнення за державну зраду. Ось що відбувалось на процесі, який тривав майже два роки

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Екс-президента Віктора Януковича заочно засудили до 13 років увʼязнення за державну зраду. Ось що відбувалось на процесі, який тривав майже два роки

Valery Matytsin \ Getty Images

Оболонський суд визнав екс-президента Віктора Януковича винним у вчиненні державної зради та засудив його до 13 років ув’язнення заочно. Вирок ухвалили судді Владислав Девʼятко, Костянтин Васалатій і Максим Тітов. Так закінчився судовий процес, який тривав 20 місяців — з травня 2017 року. Захист намагався максимально затягнути процес: змінювали адвокатів, просили допитати нових свідків. Екс-президент навіть опинився у лікарні з тяжкою травмою. А за день до вироку адвокат хотів просити суд викликати ще одного свідка — Олександра Донія. theБабель нагадує найголовніші події судового процесу.

Віктора Януковича звинувачують у державній зраді, допомозі Росії змінити територію України та веденні агресивної війни. Підозру Януковичу генпрокурор Юрій Луценко зачитав 28 листопада 2016 року через відеозвʼязок. Трохи більше ніж через півроку, 4 травня 2017 року, колегія суддів Оболонського суду на чолі з Владиславом Девʼятком почала розглядати справу. Прокурори Руслан Кравченко та Максим Крим просили для нього 15 років ув’язнення.

Януковича звинувачують у тому, що 1 березня 2014 року він, перебуваючи в Росії, попросив російського президента Володимира Путіна використати війська РФ на території України. У цей самий день Янукович підписав заяву до верхньої палати російського парламенту, в якій підтримав самопроголошеного голову ради міністрів Криму Сергія Аксьонова, який просив Путіна про «всебічну допомогу» і захист кримчан. Базуючись на цих документах, депутати Ради Федерації дозволили Володимиру Путіну використовувати збройні сили на території України — окупувати Крим. Саме зверненням Януковича Росія пояснювала свої дії у Раді безпеки ООН. Путін у розмові з журналістами 4 березня 2014 року теж посилався на звернення Януковича. Як стверджує обвинувачення, Україна втратила державну власність у Криму на суму понад 1,08 трильйона гривень.

Це перший в Україні публічний судовий процес, що відбувався в заочному режимі, тобто без обвинуваченого. Матеріали справи нараховують 89 томів. Судді провели 90 засідань, враховуючи сьогоднішнє. За цей час Януковича представляли 11 захисників, з них п’ять безплатних і шість за договором (Віталій Сердюк, Ігор Федоренко, Богдан Біленко, Андріана Фозекош, Олександр Горошинський та Олександр Байдик). Адвокати зʼявлялися, зникали, демонстративно грюкали дверима та залишали процес, а потім із боєм проривалися до судової зали, кілька разів викликали поліцію.

У справі заслухали 37 свідків з боку обвинувачення і 17 з боку захисту. Уперше в історії України свідчив чинний президент. Також свідчили нинішні та колишні міністри і топ-чиновники.

Захист не визнавав ні підозру, ні обвинувачення. Адвокати намагалися змістити акценти на те, що у втраті Криму винні нинішня влада і події Євромайдану, а Янукович не збирався залишати Україну, але був змушений поїхати в РФ через загрозу життю. І взагалі писав звернення Путіну, сподіваючись на російську миротворчу місію. Прокурори наполягали, що Янукович утік у Росію і підписав документи, щоб забезпечити собі можливість переховуватись у РФ.

Чим ближче було до завершення процесу, тим більше адвокати тягнули час. Адвокат Олександр Байдик побив рекорди Оболонського суду і зачитував свою промову 8 днів, а Олександр Горошинський — 5 чи 6 днів і, за його словами, це 300 сторінок тексту.

Суддя Владислав Дев’ятко кілька разів призначав нову дату для останнього слова обвинуваченого. За день до засідання, 18 листопада, російські ЗМІ та адвокат Горошинський повідомили, що Янукович потрапив до лікарні «з тяжкою травмою». Засідання перенесли, а захисники навіть обговорювали можливість відправити Януковича на обстеження в Ізраїль. 5 грудня Янукович знову не виступив, терпець судді увірвався, і суд пішов у нарадчу кімнату писати вирок.

Янукович у суді не зʼявлявся жодного разу, бо Україна принципово не звертається до держорганів Росії, країни-агресора. Повертатися, щоб постати перед судом, Янукович не захотів. Свідчити з (де-юре українського) Криму він не може, бо потрапити туди, не порушуючи українські закони, неможливо.

Суд визнав вину Януковича за двома з трьох статей, які були в обвинувальному акті — це державна зрада та посібництво у веденні агресивної війни. Судді погодились, що обвинувачення не надало доказів про умисел Януковича на зміну меж території України. Суд не визнав і висновок експертів про те, що внаслідок анексії Криму Україна втратила 1,08 трильйона гривень.

У вироку судді навели свідчення, що російські військові активізувались у Криму ще на початку лютого 2014 року, коли Янукович був президентом, а тому обвинувачений знав про загрозу державній безпеці з боку РФ. Суд також навів свідчення екс-постпреда України в ООН Юрія Сергеєва: на засіданні Радбезу ООН він наголошував, що Аксьонов не є тією особою, яка може запрошувати іноземну державу. На наступному засіданні постпред РФ Віталій Чуркін продемонстрував заяву Януковича, у якій той просив Путіна ввести війська, — нею Янукович надав підстави Росії для військової інтервенції, вважає суд.

Судді не взяли до уваги свідчення охоронців Януковича про загрозу його життю, оскільки суд встановив лише напад на одного охоронця Януковича — Іванцова. Інших фактів нападів на Януковича чи його оточення суд не встановив. У 2015 році розпочалося розслідування замаху на Януковича, яке досі триває.

Чи був це державний переворот, як наполягає Янукович? Це не є предметом доведення, каже суд.

За день до оголошення вироку адвокат Віталій Сердюк заявив, що будь-яке рішення суду «є нікчемним і неправосудним». Судячи з його риторики, захист подаватиме апеляцію, а тому вирок поки не набуде чинності.

За матеріалами судового процесу адвокати Януковича зробили відео, яке, на їхню думку, доводить невинуватість Януковича та вину нинішньої влади у втраті Криму. Це відео адвокат Віталій Сердюк обіцяє показати журналістам. Крім того, Сердюк каже, що адвокати вже виписали своє обвинувачення нинішній владі: «Ми підготували 6 томів матеріалів справи та навіть проект обвинувального акту». За його словами, йдеться про Андрія Парубія, Олександра Турчинова, Віталія Наливайченка, Арсена Авакова, Сергія Пашинського, Юрія Луценка, Юрія Сергеєва, Степана Полторака, Віталія Кличка, Арсенія Яценюка. Матеріали він обіцяє передати Державному бюро розслідувань і в міжнародні та правозахисні організації.