«Він з Донецька, нехай їде в «ДНР» і там проводить свої паради членів». За що студенту Спартаку Хачанову погрожує «С14» і хочуть відрахувати з академії

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:
«Він з Донецька, нехай їде в «ДНР» і там проводить свої паради членів». За що студенту Спартаку Хачанову погрожує «С14» і хочуть відрахувати з академії

Євген Малолєтка / «Бабель»

Студента Національної академії образотворчих мистецтв і архітектури (НАОМА) Спартака Хачанова хочуть відрахувати з вузу. Це сталося після скандальної виставки «Парад членів». Так називалася акція Хачанова: 19 грудня він виставив у холі академії скульптури гіпсових статевих органів різного розміру. Через півгодини його викладач Володимир Харченко зруйнував інсталяцію і посварився зі студентом. Про відрахування Хачанов дізнався вже на засіданні вченої ради 23 січня. Крім викладачів, туди прийшли представники праворадикальної організації «С14», щоб «розібратися по-чоловічому». Він сховався в аудиторії, але праві обіцяли прийти ще раз. Щоб підтримати студента, 25 січня під стінами академії влаштували акцію «Проти цензури в мистецтві». Розповідаємо, як це було.

Спартак виріс у Донецькій області, навчався в Харківському художньому училищі, після цього вступив до НАОМА на скульптора, де і зараз навчається на 4 курсі. Після скандальної інсталяції його зібралися відрахувати. Формально — під приводом поганих оцінок. Відразу після акції Хачанов захворів на кір і ліг у лікарню. За цей час кілька викладачів не атестували його. Але сам Спартак впевнений, що з академії його виганяють, тому що виставка не сподобалася керівництву. Вже 23 січня ректор академії Андрій Чебикін написав пост, в якому підтвердив, що Хачанова відраховують. У Facebook створили зустріч на підтримку Хачанова, її активно поширювали користувачі, більше 700 людей відзначилися, що прийдуть.

Опівдні, 24 січня біля входу в головний корпус НАОМА зібралося близько 200 людей, серед них дві знімальні групи й десяток фотографів. Біля паркану стоїть три поліцейські машини. За словами поліції, вони приїхали «через несанкціонований мітинг у навчальному закладі». При цьому поліцейські весь час заходять у навчальний корпус та навіть жартують зі співробітниками академії.

Активісти, які підтримують Хачанова, співають пісні під гітару, підтягуються нові люди. У них в руках транспаранти: «Ні цензурі», «Тоталітаризм — це спосіб мислення», «Адміністрація братається з "С14», «Ми проти насильства» та інші.

Біля входу поставили похоронний вінок і розкидали троянди, на снігу стоїть пляшка горілки зі скоринкою хліба зверху, а під вивіскою плакат: «У вʼязниці націоналістичних наративів не захищений ти і твої свободи».

Сам Хачанов дає коментарі журналістам. На вулиці -11 С°, людям дуже холодно. Один з учасників акції з жалем каже приятелю, що очікував побачити тут більше людей.

«Ну, Майдан теж починався з купки активістів. Якщо не будемо чинити опір, то праві скоро все нам заборонять», — відповідає йому інший.

З самої академії студентів не дуже багато — зараз немає занять. Зате багато студентів Києво-Могилянської академії. Вони кажуть, що, на відміну від НАОМА, в «Могилянці» самовиражатися можна, і за це вже точно не відраховують.

Після випадку з «С14» Спартака підтримали відомі представники культурного середовища. Наприклад, український художник і директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд запропонував ректору Андрію Чебикіну розпустити приймальну комісію, а всі рішення про те, кому можна вчитися і працювати в академії, перекласти на лідера «С14» Євгена Карася. Але викладачів на акції немає: ніхто з них відкрито не підтримав студента.

Хачанов каже, що не знав, що його збираються відрахувати, ніхто його не попередив і про вчену раду, яка розглядає питання відрахування. Тому в день засідання ради в академію він потрапив випадково. Біля входу він одразу помітив людину в камуфляжі, ще кілька представників «С14» перебували всередині. На засідання Хачанова завів проректор, вчена рада звинуватила скульптора в непатріотизмі і в тому, що він зайняв неправильну позицію і своїми витівками ганьбить академію. Хачанов запитав: «Це що, Радянський Союз?» І отримав відповідь: «Так».

На цей час у коридорі його вже чекали люди з «С14». Вони запропонували йому «прогулятися і вирішити все по-чоловічому». Спартак сховався в кімнаті електриків. Хлопці з «С14» ломилися до нього і вигукували: «Ватник!», «Сепар!». Трохи пізніше, Хачанову все ж вдалося втекти на таксі.

Люди, які зібралися на акцію підтримки, говорять про те, що «С14» допомагає адміністрація і особисто Володимир Харченко — викладач, який зруйнував інсталяцію Хачанова «Парад членів». Харченко кілька років тому служив у зоні АТО і добре знайомий з членами «С14».

Євген Малолєтка / «Бабель»

Біля вхідних дверей чергує Людмила. Вона працює в адміністрації НАОМА майже 20 років і каже, що добре знає ситуацію зі Спартаком. Вона впевнена, що серед присутніх мало студентів академії, а деякі майже напевно — проплачені.

За словами Людмили, Хачанов — проблемний студент і регулярно опиняється в центрі скандалу. Наприклад, наприкінці минулого навчального року у дворі академії Хачанов виставив роботу, через яку його теж збиралися відрахувати. Це була інсталяція у вигляді бочки з написом «порох», а зверху стояла гіпсова статуя з членом в ерегованому стані і авоською з порожніми горілчаними пляшками в руці. Того разу Хачанов відбувся попередженням.

— Хіба можна це терпіти? Він досі не відрахований тільки тому, що у нас дуже лояльний навчальний заклад, і його всі жаліли. Хоча й розуміли, що з успішністю у нього погано. За стільки років у нас були різні студенти, але таке ми бачимо вперше. Чому в кожній його роботі настільки явно присутні члени, задумайтеся, у нього, напевно, не все в порядку з психікою!

Людмила сподівається, що найближчим часом ректор все-таки підпише наказ і Хачанова відрахують.

— Подивіться, скільки у нас в коридорі статуй, де видно статеві органи. Ми це цінуємо, це красиво. А у Хачанова потворність, це просто бридко! Ви б показали таке своїм дітям? У країні війна, а він її висміює. А взагалі він з Донецька і якщо такий сміливий, нехай їде в «ДНР» і там проводить свої паради членів.

На тому, що Хачанов з Донецької області, акцентують увагу і члени «С14». На своїх сторінках у Facebook вони називають його «сепаратистом» і «донецьким ватником». У «С14» впевнені, що Хачанов висміює українську армію і національні символи. Одна з останніх робіт Спартака — вишиванка, яку він виготовив із свинячих хвостів і сала, а потім демонстративно викинув у сміттєвий бак.

На вулиці триває акція. Ганна Ярова, мистецтвознавець і випускниця академії, лається із захисниками Хачанова.

— Вчинок «скульптора» — огидний. Академія — не місце для таких витівок, і тут потрібно вчитися, а не самовиражатися сумнівними способами!

Прихильники Хачанова з нею не згодні, і те, що відбувається, називають виявом толерантності.

«Вирішуйте з допомогою мистецтва проблеми екології і глобального потепління, що і робить увесь прогресивний світ. Потрібно займатися мистецтвом, а не виставляти доріжки з членів у холі нашої альма матер», — підсумовує Ярова.

Євген Малолєтка / «Бабель»

Такі дебати студентів з викладачами трапляються не вперше. Студенти кафедри дизайну кажуть, що під приводом неуспішності у них постійно когось відраховують. Якщо робота не подобається вчителю, то її можуть зняти або навіть знищити. Один з них, який не хоче називати свого імені, каже:

— Якщо у студента конфлікт із викладачем, той не лише ставить йому неатестацію, а й підмовляє інших викладачів ставити низькі бали. Нагромаджуються академічні борги, людину виганяють. Часто — заднім числом.

Катерина Счастливцева — одна з небагатьох співробітників академії, яка зважилася підтримати Хачанова.

— В НАОМА травлять не лише студентів, а й працівників. Середній вік викладачів і співробітників академії — 55 років, ними маніпулюють, погрожують звільнити. В академії давно немає свободи слова. Випадок Спартака — показове побиття. Адміністрація припиняє будь-яку спробу самовиразитися і не погодитися з її думкою.

У минулому році Катерина розкритикувала ректора і вимагала відремонтувати будівлю академії й опалювати аудиторії. Її почали цькувати в колективі, а потім звільнили. Перед звільненням Катерину намагався побити один з прихильників ректора. Через суд вона повернула собі робоче місце, і тому закликає Хачанова боротися.

— Ректор академії Андрій Чебикін збудував в академії таку модель, за якою багато співробітників залякані і бояться втратити роботу.

Через годину після початку акції в академію приїжджають двоє людей у цивільному, які представляються слідчими. Вони пропонують Хачанову поговорити наодинці в окремій кімнаті. Спартак просить їх показати документи, вони відмовляються. Друзі ведуть Хачанова і кажуть, що йому зараз не можна залишатися самому.

Сам Спартак вважає, що керівництво зволікає з відрахуванням, бо ще не вигадало причину, через яку його можна відрахувати.

— Вони ж не можуть відрахувати мене за фалоси, от і шукають причину.

До двох годин дня акція закінчилася, Хачанов і декілька його прихильників залишилися в холі академії.

«Хачанова не відрахують, тому що це удар по іміджу академії. Адміністрація в останній момент здасть назад і залишить його. Просто він виставив свою роботу не в той час і не в тому місці», — упевнений другокурсник факультету архітектури.

Викладач Володимир Харченко в своєму Facebook продовжує звинувачувати студента в тому, що той знущається з армії і країни. Харченко пише, що Хачановим і його прихильниками вже цікавиться СБУ.

Наказ на відрахування студента Спартака Хачанова лежить у ректораті, але поки не підписаний.