Купити канабіс в Україні можна в два кліки — це легко і недорого, хоч і незаконно. Тому його декриміналізація майже нічого не змінить — великий репортаж theБабеля

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Купити канабіс в Україні можна в два кліки — це легко і недорого, хоч і незаконно. Тому його декриміналізація майже нічого не змінить — великий репортаж theБабеля

Артем Марков / «Бабель»

На початку року в Україні зʼявилося онлайн-видання про марихуану та її легалізацію. В інтернеті можна вільно купити насіння канабісу, щоб виростити траву в себе на балконі. Рідина для вейпа з діючою речовиною канабісу продається будь-де. А купити шишки в інтернеті — справа кількох кліків. Тепер для цього навіть не потрібно шукати потрібних знайомих: контакти продавців можна легко нагуглити або знайти в Telegram, а товар отримати «Новою поштою». theБабель поговорив із покупцями марихуани, прихильниками її декриміналізації та поліцією і зʼясував, якими каналами поширюють канабіс, де його беруть дистрибʼютори, як виглядають сучасні покупці трави і чому активісти вже 19 років домагаються декриміналізації та легалізації.

Рік тому 30-річний програміст Кирило вивчав форуми в інтернеті — шукав, де купити марихуану. Раніше він завжди брав «план» через знайомих, але потім вирішив ні від кого не залежати. «Я просто зайшов у Google Chrome в режимі інкогніто, написав “трава купити Київ” і почав досліджувати форуми, — згадує він. — Читав відгуки про продавців і їхній товар. Просто там кожен продавець має посилання на Telegram або Jabber [анонімний сервіс, вважається безпечним] — це для зовсім параноїків. Ну, або для тих, хто пропонує купити одразу 10, 20 або більше грамів за біткоіни. Так безпечніше для оптових покупок».

На форумах Кирило дізнався, що є «шишки», а є «план», і останній не особливо котується — це перемелене листя, воно «не так валить». Він каже, що забирає товар по-різному: іноді через закладки, але частіше через «Нову пошту». Якщо товар пересилають НП, покупець відправляє свої дані продавцеві через Privnote — сервіс, який видаляє повідомлення після того, як одержувач відкрив посилання на нього один раз. Замовлення оплачують через білоруську платіжну систему EasyPay. Гаманець платіжної системи привʼязаний до банківської картки, але продавці наркотиків купують чужі документи та картки на інших форумах. Кирило показує список своїх посилок з «Нової пошти». Прізвища відправників щоразу різні, але продавець, за його словами, один і той самий. У «Новій пошті» кажуть, що пересилання наркотиків через компанію — «поодинокі випадки», і якщо співробітники НП бачать підозрілий вантаж, одразу звертаються до поліції. Але перевіряти посилки вони не зобовʼязані.

Ціна на марихуану на чорному ринку варіюється від 220 до 280 гривень за один грам, залежно від продавця і сорту. «Золотий стандарт» — 250 гривень. Зазвичай купують один-три грами за раз. Одного грама вистачає на 5—7 перекурів, залежно від того, як часто людина курить і від вмісту психоактивної речовини в шишках.

— Поштою приходять спресовані шишки в зіплоку, перемотаному скотчем та ізолентою, в кількох пакетиках зверху, щоб не було запаху. Їх кладуть у кишеню шортів або куртки з секонд-хенду. При відправці вказують, що це просто одяг, — розповідає Кирило.

Закладки кріплять магнітом до металевої поверхні або закопують у землю. Покупець отримує через Telegram фото, координати у Google та короткий опис місця.

Замовлення оплачують наперед, і жодної гарантії, що його відправлять або зроблять закладку, немає. Але якщо покупець знайшов продавця на форумі, можна зробити скріншоти листування і своєї оплати та у разі обману відправити їх в арбітраж форуму. Власники сайту змусять продавця повернути гроші або заблокують його.

Кирило з випадками обману не стикався. Каже, що купує тільки у перевірених продавців, про яких немає негативних відгуків.

Ще один спосіб купити наркотики — через бариг (так називають перекупників), але із розвитком продажу в Telegram його використовують чимдалі менше. Раніше у перекупників купувала канабіс 27-річна Даша. Три роки тому вона дізналася, що тепер це можна робити онлайн. Каже, що ціна приблизно та сама, але так зручніше та швидше.

— По-перше, купити наркотики у бариги можна, тільки якщо тебе йому порекомендують як надійну людину. По-друге, з ним не вийде працювати швидко. Ти даєш гроші одному, він йде до іншого, а той ще до когось. Сидиш і чекаєш свою траву тиждень як дурень. Потім тобі приносять, а там немає й грама, тому що вони викурили половину, поки несли, — каже Даша.

Ще один мінус — у бариг не можна вибрати сорт канабісу, і покупець не знає, що йому приносять: «У телезі ж чудовий сервіс, і все прозоро». Даша розповідає, що останні кілька років перекупники теж стали переходити в Telegram і створювати свої канали. Заразом так вони розширюють аудиторію.

Індустрія

У «наркоманських» чатах у Telegram — по кількасот учасників. Люди радяться, який сорт шишок дає кращий ефект і у яких продавців оптимальне поєднання ціни та якості. Продавці рекламують у чатах свої магазини. Іноді можна наштовхнутися на фейкових продавців. Вони змінюють у назві вже відомого споживачам магазину одну літеру, беруть замовлення, отримують гроші та нічого не відправляють.

У продавців у Telegram немає фотографії та номера телефону — лише нік, тому вирахувати їх не можна.

— Кинути можуть, де завгодно. Але мене кинули тільки раз. Знайомий порадив якийсь сайт, на ньому продавали багато всього: різну синтетику, шишки і навіть кокс «колумбійський». Звʼязатися з адміном можна було в кількох месенджерах, включно з телегою. А далі все за схемою. Він скинув номер гаманця EasyPay, я закинула гроші, відправила фото квитанції. Чекала закладку, але мені перестали відповідати. Довелося забити, — згадує Даша.

Кирило каже, що продавці дедалі більше переходять на продаж через «Нову пошту» і відходять від закладок. Так вигідніше обом сторонам. Закладку покупець може спеціально «не знайти» і вимагати товар заново, а продавець — спеціально не залишити її на місці. При купівлі через НП у продавців зазвичай є мінімальний розмір замовлення — наприклад, від двох грамів або від 600 гривень. Магазини роблять акції — до Нового року багато хто продавав траву з 10-відсотковою знижкою, дехто знижує ціну на помʼяті шишки.

Торгівля канабісом — ціла індустрія. Одні люди вирощують траву, інші за нею їздять, треті спілкуються з покупцями і стежать, чи прийшли гроші за замовлення. Ще є ті, хто займається SMM — просувають магазин у чатах і на форумах, і ті, хто відносить товар на «Нову пошту» або робить закладки.

В обговореннях на форумах і в Telegram є вакансії. Курʼєр заробляє 50 гривень за одне замовлення, оператор, що їх приймає, — 35—40 гривень. Постачальникам дилери платять три-чотири долари за грам. За словами постійних покупців, собівартість марихуани становить 100—150 гривень за грам. Кінцевим покупцям її продають у два, а то й у два з половиною рази дорожче.

Минулого року Національна поліція вилучила з незаконного обігу чотири тонни канабісу. Яка це частина від реальної кількості марихуани в Україні — невідомо.

За даними доповіді ООН про наркотики за 2018 рік, два роки тому канабіс став найпоширенішим наркотиком у світі. Минулого року його хоча б раз вживали 192 мільйони осіб. «Кількість людей, які вживають канабіс, продовжує зростати. Вона збільшилася приблизно на 16% за десятиріччя, що закінчилося у 2016 році. Ця цифра відповідає приросту світового населення за цей самий час», — йдеться в доповіді. При цьому кількість конопель, вилучених у всьому світі, знизилася приблизно на 27%. Особливо це помітно в Північній Америці, можливо, на це вплинула декриміналізація канабісу в деяких штатах США.

Насіння на продаж

Постійні споживачі марихуани намагаються вирощувати її в домашніх умовах. Насіння можна вільно купити в інтернеті. Одне зернятко коштує 50—200 гривень. Продавці обіцяють, що з 90-відсотковою ймовірністю воно проросте, і врожай буде через півтора-чотири місяці. В описі до кожного сорту конопель на сайтах вказують, який він дає врожай (зазвичай 300—400 грам), як його вирощувати — у приміщенні чи на відкритому повітрі, особливості догляду, рівень діючої речовини конопель тетрагідроканабінола (ТГК) і можливий ефект від куріння. Наприклад: «Потужний, знерухомлює, тривалий. Новачкам курити заборонено. Може викликати параною і страх! Не рекомендується курити зранку!»

У поліції кажуть, що продаж насіння конопель в інтернеті не є протизаконним, тому що в ньому не міститься заборонений для обігу ТГК. «Водночас з насіння можна отримати корисну конопляну олію. Вона містить цілий комплекс вітамінів і мікроелементів», — повідомили theБабелю у прес-службі поліції.

Даша намагалася виростити марихуану вдома, але поки безуспішно. «У мене здохли кілька паростків на ранніх етапах. Навіть проростити насіння — ціла справа. Це роблять у воді між ватяними дисками або губками. Потім пророщені паростки садять у землю. Далі потрібен постійний полив, добриво та хороше освітлення від ламп. Ну, і благання, щоб хоч щось виросло», — розповідає дівчина. На YouTube є спеціальні відео для гроверів — так називають тих, хто вирощує канабіс.

Даша та інші люди, які намагалися виростити траву в квартирах, кажуть, що це майже неможливо — ще й через сильний запах.

— Мої знайомі, пристойні гровери, обладнали для цього підвал. Деякі роблять висадку на відкритому повітрі. Але від цього може втрачатися якість — коноплю запилює інша трава, — пояснює Даша.

У поліції кажуть, що на відкритому повітрі коноплі вирощують здебільшого в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях. У квартирах і гаражах це роблять у всіх регіонах, використовуючи спеціальні системи освітлення, живлення і поливу. Гровери, які продають великі партії, навіть орендують і переробляють під теплиці промислові ангари.

Декриміналізація і легалізація

За чинним українським законодавством, зберігання канабісу без мети збуту в малих кількостях (до пʼяти грамів) вважається адміністративним порушенням. Покарання — штраф у 425—850 гривень, або арешт на 15 діб. Те саме, але в більших кількостях, передбачає кримінальну відповідальність за 309-ю статтею КК і штраф у 850—1700 гривень, або позбавлення волі до трьох років. За словами співорганізатора Конопляного маршу свободи Тараса Ратушного, в нульових класичним застосуванням цієї статті був рік позбавлення волі. Починаючи приблизно з 2015-го українські суди воліють присуджувати за незначні порушення штраф.

Ратушний займається Конопляним маршем свободи з 2005 року. Ідея зʼявилася в наметовому містечку під час Помаранчевої революції.

— Нас цікавило, що буде зі свободою слова, мирних зібрань та виборів, коли революція переможе. Спочатку був дискусійний клуб, а потім ми стали проводити акції прямої дії за цими напрямками. Наприклад, були акції на захист каналу «НТН», який тоді хотіли закрити, ми моніторили перші місцеві вибори за часів Ющенка на предмет порушень. Ідея Маршу свободи зʼявилася спонтанно. На початку травня 2005 року ми десь прочитали, що в першу суботу цього місяця в усьому світі проводять Конопляні марші за легалізацію канабісу. Вирішили спробувати, — згадує Ратушний.

У той час його старші сини якраз були підлітками, і він чув багато історій про те, як міліція вимагає хабарі з родичів людей, в кишені у яких знайшли кілька грамів марихуани. Це стало для Тараса особистою мотивацією. З самого початку марш проходить за гроші його організаторів і учасників. Необхідна для однієї акції сума невелика — близько 500 доларів.

Спочатку організатори маршу хотіли почати дискусію про політику держави щодо наркотиків. Згодом завдання стали конкретнішими. Це декриміналізація зберігання невеликих кількостей без мети збуту — щоб люди, у яких знайшли кілька грамів марихуани, несли адміністративну, а не кримінальну відповідальність, і легалізація медичного використання конопель — щоб канабіс можна було використовувати для лікування пацієнтів і наукових досліджень.

У 2006 році оргкомітет Конопляного маршу відкрив гарячу лінію правової допомоги для родичів і знайомих людей, яких затримали міліціонери з невеликою кількістю трави і вимагали хабар.

— Я сидів на телефоні, слухав ці історії та розумів, що жертвою системи може стати кожен. Зокрема й мої діти, — каже Тарас.

Зараз організатори Конопляного маршу свободи пропонують збільшити поріг кримінальної відповідальності з 5 грамів до 25. Ратушний каже, що якщо це станеться, порушників штрафуватимуть і для них спростять процедуру дізнання. «Ми говоримо про 25 грамів, бо саме такі порушення — близько 80% усіх повʼязаних із канабісом справ. Збільшення порога заощадить бюджетні гроші та дозволить перенаправити ресурс поліції на боротьбу з реальними злочинами», — розповідає Ратушний.

У лютому 2018 року МОЗ запропонував збільшити поріг до 25 грамів — так написано в проекті змін до наказу МОЗ №188. Саме він визначає, яку кількість кожного наркотику можна вважати невеликою, великою і особливо великою. Проект досі не отримав державної реєстрації.

У 2013 році в Україні ухвалили Стратегію державної політики щодо наркотиків. У ній йдеться, що з переслідування споживачів варто перемкнутися на продавців, декриміналізувати незначні порушення і почати наукові дослідження канабіоїдів. Але в останні два роки, за словами Ратушного, про стратегію забули.

— Коли її ухвалили, ми вирішили, що справа зрушила, і перестали проводити марші. У 2016 році її почали засовувати в довгу шухляду. У Раді зареєстрували законопроект про легалізацію канабісу в медичних цілях, але потім із ним нічого не сталося. Змінювалася структура державних агентств, перестала існувати Держслужба з контролю за наркотиками, яка була головним виконавцем стратегії. Її об’єднали з Держлікслужбою. Про стратегію просто забули, тому в 2017 році ми знову вийшли на вулицю з вимогою її виконувати, — каже Ратушний.

Що робить поліція

Поліція не згодна з риторикою активістів про те, що правоохоронці переслідують здебільшого споживачів канабісу. У відомстві кажуть, що у 2018 році більше концентрувалися на продавцях. Як доказ наводять статистику: торік зареєстровано на 15% більше кримінальних порушень, повʼязаних зі збутом, ніж за рік до цього.

Загалом за останні пʼять років зареєстрували більше 130 тисяч кримінальних порушень, повʼязаних із обігом наркотиків. Із них близько 86 тисяч — за зберігання, і тільки 25 тисяч — за продаж. Окремої статистики щодо канабісу не ведуть.

На запитання, як вони борються з продавцями канабісу в інтернеті, поліція відповідає, що моніторить Telegram-канали. У 2018 році розкрили всемеро більше угруповань продавців наркотиків в інтернеті, ніж у 2016: 196 проти 26.

Організатори Конопляного маршу свободи хочуть, щоб ринок канабісу в Україні був відрегульований законом. «Він має контролюватися державою і бути обмеженим — для якихось зрозумілих суспільству потреб. Повинно бути прописано, що канабіс вирощують у певних умовах, ліцензують, контролюють, перевозять, зберігають і продають певним чином. Продаж і купівлю канабісу, що не відповідають цим правилам, вважатимуть незаконним обігом», — пояснює Тарас Ратушний. Наприклад, з 2015 року використання канабісу в медичних цілях дозволено в Хорватії. Рецепт на ліки, що містять ТГК, виписує лікар. У Канаді узаконили обіг марихуани для особистого використання всіх повнолітніх з жовтня 2018 року. Будь-який житель країни старше 18 років може зберігати до 30 грамів канабісу та навіть вирощувати вдома до чотирьох кущів конопель для особистого використання. Яким шляхом може піти Україна — поки неясно.

У боротьбу поліції з чорним ринком канабісу Ратушний не вірить. Каже, що саме правоохоронці гальмують ухвалення законів про декриміналізацію, щоб отримувати хабарі. Кирило і Даша продовжують купувати марихуану в Telegram, ходити на «Нову пошту» і шукати закладки.