62 дні до виборів президента. Що Зеленський обіцяє у передвиборчій програмі: багато референдумів, премії за корупціонерів та економічні паспорти

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
62 дні до виборів президента. Що Зеленський обіцяє у передвиборчій програмі: багато референдумів, премії за корупціонерів та економічні паспорти

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Артист та продюсер Володимир Зеленський знає, які обіцянки і лозунги подобаються українцям. У 2015 році вірусний ролик, у якому його персонаж, головний герой серіалу «Слуга народу» Василь Голобородько критикував владу, набрав десятки мільйонів переглядів у YouTube (оригінал ролика видалений, але залишилася його копія). 25 січня 2019 року Зеленський опублікував передвиборчу програму, з якою він іде на вибори президента. У ній він розповів про «країну мрії», але майже нічого не сказав про те, як цієї мрії досягти. На прохання theБабеля програму прокоментували екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, екс-заступник голови ЦВК Андрій Магера та директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Володимир Зеленський, як і його персонаж Голобородько, у своїй програмі говорить простими словами й обіцяє речі, яких не вистачає багатьом. Він за великі пенсії та зарплати, професійну армію, чесні правоохоронні органи, чисте довкілля і робочі місця.

Його програмне ноу-хау, якщо порівнювати з іншими кандидатами, — референдуми з головних питань і законопроект «Про народовладдя». Не пояснюючи нюанси, він обіцяє, що саме народ напряму буде формувати основні завдання для влади. Колишній заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що це — популізм. «Не можуть громадяни на референдумі визначати все: ні про податки, ні про бюджет, ні про амністію референдуму бути не може за Конституцією. Не можна референдумом, умовно, визнати республіку Косово, бо це компетенція президента», — каже Магера.

Основні пункти програми Зеленського

  • Закон про зняття недоторканності з президента, народних депутатів і суддів

  • Закон про імпічмент президента України

  • Закон про відкликання народного депутата України

  • Мирові судді та суд присяжних

  • Рух у НАТО і в інші безпекові об’єднання

  • Вибори до Верховної та місцевих рад за відкритими списками

  • Загальний доступ до інтернету

  • Голосування на виборах і референдумах через інтернет

  • Забрати у СБУ розслідування економічних злочинів

  • Підтримка існуючих Антикорупційних органів

  • Економічний паспорт

  • Нульова декларація і легалізація доходів за 5%

  • Страхова медицина

  • Введення обов'язкового безкоштовного щорічного медичного огляду

  • Освітній ваучер для здібних учнів на навчання в будь-якому закладі вищої освіти

  • Підписання угоди «Відкрите небо» з ЄС

  • Прозорий ринок землі

  • Сортування та переробка сміття, відмова від пластику

Багато з того, що обіцяє Зеленський, — закон про імпічмент президента, зняття недоторканності з нього, депутатів і суддів, позбавлення депутатів мандату за «кнопкодавство» і прогули — компетенція парламенту. Навіть у разі перемоги, щоб виконати ці пункти програми, йому знадобиться щонайменше 226 голосів депутатів. Але поки своєї фракції в Раді у Зеленського немає. Можливо, вона зʼявиться там після осінніх виборів 2019 року, але й тоді для прийняття низки законів, які роками не можуть проштовхнути деякі представники опозиції, знадобляться союзники.

У судах усі справи, крім кримінальних, кандидат пропонує віддати мировим суддям. Вони можуть не мати юридичної освіти і просто бути авторитетними людьми у своєму регіоні. Для кримінальних справ — суд присяжних (зараз присяжні разом із суддями розглядають лише ті справи, в яких фігурантам загрожує довічне увʼязнення). Головний експерт із судової реформи Реанімаційного Пакету Реформ [РПР] Михайло Жернаков нагадує, що мирових суддів вже пропонували впровадити під час судової реформи у 2016 році, але влада відмовилась. Провести ці зміни можна, лише змінивши Конституцію. Для цього в парламенті потрібно отримати 300 голосів.

Як і Анатолій Гриценко, Зеленський пропонує конфісковувати майно корупціонерів і у майбутньому обіцяє заборонити їм обіймати державні посади. Щоправда, у Кримінальному кодексі конфіскація майна вже передбачена за цілою низкою корупційних статей. Чого в законодавстві немає — премій для викривачів корупції від держави, які обіцяє Зеленський.

Енергонезалежність, а в майбутньому й експорт власних енергоресурсів до Європи — ще одна обіцянка без плану виконання. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко нагадує, що зараз Україна закуповує 12 мільярдів кубометрів газу на рік, а також нафтопродукти, бо власної нафти недостатньо. За рахунок чого планується покрити цей дефіцит — з програми незрозуміло.

В економіці Зеленський обіцяє «нульову» декларацію для бізнесу. Щоб легалізуватися, підприємцю треба буде сплатити 5% з усіх доходів. Отримані гроші Зеленський обіцяє пустити на відшкодування частини комунальних тарифів малозабезпеченим. Екс-міністр фінансів Олександр Данилюк нагадує, що ідея легалізації капіталів не є новою і може бути слушною, але направляти гроші на тарифи — популізм. «Такі кошти треба вкладати в розбудову інфраструктури, а не проїдати», — каже він. Ставку в 5% Данилюк вважає занадто низькою і наполягає, що легалізацію можна реалізувати лише з чесною і сильною Державною фіскальною службою, якій довіряють. Він переконаний, що легалізувати гроші, отримані через серйозні злочини, корупцію, рейдерство або вбивства, теж не можна.

Зеленський обіцяє запровадити економічний паспорт, щоб кожна дитина після повноліття отримувала накопичення за продаж державою її природних ресурсів. Схожа система є в Норвегії і Обʼєднаних Арабських Еміратах, де влада нараховує громадянам гроші від продажу нафти. В Україні з реалізацією цієї обіцянки можуть бути проблеми: ресурсів значно менше, і на те, щоб просто налагодити таку систему, піде багато років. А Зеленський обіцяє, що працюватиме президентом лише один строк.

Зеленський пропонує замінити податок на прибуток податком на виведений капітал — за словами Олександра Данилюка, це не нова ідея і, напевно, зʼявиться у програмах багатьох кандидатів. Вона справді зменшує адміністративний тиск і стимулює реінвестиції. Зараз кожного року бізнес сплачує податок на прибуток, а ті гроші, які залишаються, може реінвестувати. Якщо змінити його на податок на виведений капітал — прибуток не будуть обкладати податком, поки власники не вилучають його з бізнесу. «МВФ поки проти, бо не довіряють тим, хто може це реалізувати. Перші кілька років такий податок суттєво зменшить надходження до бюджету, потрібно буде зменшувати державні видатки. Це може бути 40—50 мільярдів гривень на рік. А у нас намагалися і закон ввести, і видатки не зменшувати, а це означає розвал фінансової системи», — каже Данилюк.

Зеленський за накопичувальну пенсійну систему, монетизацію пільг і субсидій, а також пропонує усі страхові накопичення, зроблені людиною за життя, переводити у спадщину (зараз вони пропадають у фондах). Олександр Данилюк вважає, що неможливо замінити солідарну систему на накопичувальну за п’ять років.

На відміну від Гриценка, Зеленський не обіцяє повернути окуповані території та Крим, але обіцяє обговорювати це питання з гарантами територіальної цілісності України за Будапештським меморандумом — це США, Велика Британія та Росія. Так само він планує вирішувати й проблему відшкодування агресором збитків Україні. Але як саме — неясно.