У США вийшов документальний фільм, у якому Майкла Джексона звинувачують у педофілії. Двадцять років тому його головні герої захищали співака в судах, а потім подали проти нього позови

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:

На фестивалі незалежного кіно «Санденс» у США 25 січня режисер Ден Рід представив свій новий документальний фільм — «Залишаючи Неверленд». Його головні герої Вейд Робсон і Джеймс Сейфчак розповідають про те, що Джексон домагався їх у своєму маєтку «Неверленд» на початку 90-х, коли їм було 7 і 10 років. Поки співак був живий, вони все заперечували і навіть виступали в судах на його захист. Але через кілька років після його смерті у 2009 році обидва подали мільйонні позови проти Джексона. Після премʼєри сімʼя співака розкритикувала фільм і назвала його героїв брехунами. Режисер вважає їхні історії правдивими. Навесні цього року премʼєра картини «Залишаючи Неверленд» відбудеться на американських каналах.

Чотиригодинна документальна стрічка Дена Ріда розповідає історію Вейда Робсона, Джеймса Сейфчака та їхніх сімей. Вони познайомилися з Майклом Джексоном, коли Робсону було 7 років, а Сейфчаку — 10, і часто гостювали в його маєтку «Неверленд». У фільмі представлені їхні фотографії з Джексоном, копії факсів та листів, які він їм писав, аудіозаписи їхніх телефонних розмов і плани маєтку, де, як стверджують герої картини, все було облаштовано таким чином, щоб приховати їхні зустрічі від сторонніх очей. Ці зустрічі, за словами Робсона і Сейфчака, відбувалися протягом кількох років.

Перший раз Майкла Джексона звинуватили в сексуальному насильстві над неповнолітнім Джорданом Чендлером у 1993 році. Тоді Робсон і Сейфчак свідчили на захист співака, і справа не дійшла до суду. У 2003 році Джексона звинуватили в тому, що він домагався 13-річного Гевіна Арвізо. Робсон став головним свідком захисту під час судового процесу у 2005-му, в результаті Джексона виправдали.

Майкл Джексон (ліворуч) з юним Вейдом Робсоном на початку 90-х. Фото використовується в документальному фільмі «Залишаючи Неверленд».

Sundance Institute

Однак через кілька років після смерті Майкла Джексона Робсон і Сейфчак заявили, що свідчили під тиском самого артиста та його адвокатів. Вони стверджували, що Джексон скористався їхнею «довірою і любовʼю до нього». «Я був дитиною. Я вірив і вклонявся йому», — згадує Сейфчак. «Мене лякала думка, що моє життя зруйнується, якщо він потрапить до вʼязниці», — розповідає Робсон. Обидва подали позови про сексуальні домагання — у 2013 і 2014-му, вони вимагали грошової компенсації, але програли в суді.

Зараз Вейду Робсону 36 років, уперше він розповів про домагання Джексона, коли сам став батьком.

Peter Kramer / NBC NewsWire via Getty Images

З цієї причини фільм і розкритикувала сімʼя артиста. Через кілька годин після премʼєри рідні співака назвали стрічку «спробою очорнити памʼять Майкла Джексона», а її головних героїв — брехунами. «Обидва під присягою свідчили, що [домагань і насильства] ніколи не було. Вони не надали жодних доказів ...увесь фільм заснований на словах двох псевдосвідків». Режисера звинуватили в упередженості, тому що він не поговорив ні з ким, окрім Робсона, Сейфчака та їхніх сімей.

Режисер фільму «Залишаючи Неверленд» Ден Рід.

Jerod Harris / Getty Images

У відповідь режисер каже, що намагався звʼязатися з іншими людьми, які в дитинстві проводили час із Джексоном у «Неверленді», наприклад з актором Маколеєм Калкіним. Він писав і Гевіну Арвізо, в розбещенні якого теж звинувачували співака, але той не відповів. Тому Рід вирішив зробити акцент на історіях Робсона та Сейфчака. Головний посил фільму, за словами режисера, полягає в тому, що ймовірні жертви любили, а не боялися Джексона, йому довіряли їхні сімʼї. А наслідки сексуального насильства над дітьми проявляються в більш пізньому віці. «Це головне, що повинні усвідомити люди. Багато фанатів Джексона цього не розуміють, і я не можу їх звинувачувати в цьому».

Маєток Майкла Джексона «Неверленд».

Maggie Houtz / Flickr

Перед премʼєрою фільму «Залишаючи Неверленд» ведучий кінофестивалю повідомив, що під час показу в залі чергуватимуть медики, оскільки картина дуже напружена та емоційна. Після перегляду деякі кінокритики назвали стрічку «тривожною, руйнівною і такою, що глибоко заслуговує довіри». «Ми всі помилялися, коли підтримували Майкла Джексона», — заявила кінооглядачка US Weekly Мара Рейнштейн. Навесні цей документальний фільм покажуть на каналах HBO і Channel 4.