Серіали лютого: дивне місто майбутнього на YouTube Premium, безсмертна матрьошка в серіалі Netflix і документальна драма про відрізаний член

Автор:
Лєна Ковальчук
Дата:
Серіали лютого: дивне місто майбутнього на YouTube Premium, безсмертна матрьошка в серіалі Netflix і документальна драма про відрізаний член

Netflix

«Життя матрьошки» (Russian Doll), 1 сезон — 1 лютого

Новий серіал Netflix про життя російської дівчини Наді в Нью-Йорку. Її грає Наташа Ліон («Помаранчевий — хіт сезону»). Серіал про багатошарову реальність. Головна героїня несподівано вмирає просто на вечірці, але наступного дня знову опиняється там само. Надя розробляє компʼютерні ігри та програми, проте, сама того не помічаючи, опиняється у дивній реальності. Кожна розмова, кожна ситуація скидається в нуль, щойно вона дивиться на себе в дзеркало.

У парі з Ліон у «Житті матрьошки» знімається інша зірка серіалу «Помаранчевий — хіт сезону» — Чарлі Барнетт. Тут він Алан. Депресивний молодик, який постійно опиняється поряд з Надею в кількох реальностях відразу. А вуличний панк Хорс, якого грає Брендан Секстон III («Три білборди за межами Еббінга, Міссурі»), знає, як справлятися з непростою і трохи божевільною Надею, яку раніше ніколи не бачив, хоча вона переконує його у протилежному.

У серіалі знялася навіть Хлої Севіньї («Американська історія жахів»). У «Житті матрьошки» 8 серій по 30 хвилин кожна. Надя весь час прокидається в свій 36 день народження, паралельно розбираючи своє дитинство та стосунки з матірʼю, а також раз по раз бореться з власною смертю.

Над серіалом працювали три жінки: Наташа Ліон, Емі Полер (сценарист «Брод Сіті») і Леслі Гедланд («Кохання без зобовʼязань», «Холостячки»).

Цілком жіночий серіал не обійшовся без #Metoo. У титрах є імʼя продюсера Дейва Беккі, який багато років працював менеджером Луї Сі Кея. Його звинуватили в тому, що він допомагав Сі Кею приховувати неприємні інциденти, повʼязані з неналежною сексуальною поведінкою. Останній скандал, коли Сі Кей мастурбував у присутності двох жінок, приховати не вдалося, після чого карʼєра як Луї Сі Кея, так і самого Беккі, пішла на спад. Від останнього почали йти клієнти, а минулого тижня його звільнили з фінального сезону «Брод Сіті», у якому він працював від самого початку.

TBS

«Чудотворці» (Miracle Workers), 1 сезон — 12 лютого

«Чудотворці» — новий серіал колишнього автора та актора Saturday Night Live Саймона Річа. Серіал вийде на TBS, Річ зняв його за своєю книгою «В імʼя Господа». Продюсувати «Чудотворців» Річ покликав Лорна Майклза — людину, яка створила одне з найтриваліших вечірніх шоу на американському телебаченні. Майклз — виконавчий продюсер серіалу «Студія 30», що йшов на NBC 7 сезонів, та «Нічного шоу з Джиммі Феллоном».

Події розгортаються у небесній канцелярії. Бог, який зібрався на пенсію, — Стів Бушемі («Підпільна імперія», «Великий Лебовські»), втомився від проекту «Земля» і вирішує її зруйнувати. Деніел Редкліфф (Гаррі у всіх частинах «Гаррі Поттера»), у серіалі його звуть Крейг — ангел з департаменту, який відповідає на молитви землян, з Богом не згоден і вирішує врятувати планету. Для цього він і його подруга Еліза, теж ангел, повинні допомогти закохатися двом людям, щоб Бог передумав знищувати землю.

І Редкліф, і Бушемі стали виконавчими продюсерами серіалу. Спочатку роль Бога повинен був зіграти Оуен Вілсон («Опівночі в Парижі»), але він вирішив піти з проекту через творчі розбіжності з режисером. Сам Бушемі сказав про «Чудотворців» так: «Це духовний серіал. Він про те, що люди дуже потребують один одного. Якщо ми не будемо любити один одного, тоді навіщо все це взагалі».

YouTube Premium

«Дивне місто» (Weird City), 1 сезон — 13 лютого

Режисер серіалів «Фарго», «Пуститися берега», «Каліфорнікейшн» і «Клініка», Адам Бернштейн зняв новий продукт для платформи Youtube Premium. Сценарій написали Джордан Піл — лауреат «Оскара» за найкращий оригінальний сценарій до фільму «Пастка», і Чарлі Сандерс — сценарист серіалу «Кі та Піл».

Події розгортаються в найближчому майбутньому: між вищими й нижчими прошарками суспільства проходить чітка лінія, місце дії — місто Weird. У ньому повністю зник середній клас. Місто поділено на дві частини. Ті, хто живе над лінією, — вищі, а інші, під нею — нижчі. Мешканцями керує таємничий доктор Негарі, він єдиний персонаж, який є у всіх шести серіях «Дивного міста». Сценаристи через призму недалекого майбутнього в загадковому місті досліджують проблеми сучасної людини й навіть трохи над ними насміхаються. У кожному епізоді доктор Негарі створює новий винахід, який, на його думку, покращить здоровʼя, поверне любов до життя і навіть урізноманітнить сексуальне життя містян.

Творці серіалу тримають імена багатьох акторів у секреті, але вже відомо, що у «Дивному місті» знялися Ділан ОʼБраєн («Той, що біжить лабіринтом»), Ганна Саймон («Новенька»), Стівен Юн («Ходячі мерці»), Лаверна Кокс («Помаранчевий — хіт сезону») і Розаріо Ізабель Довсон («Захисники»). У своєму інтервʼю Hollywood Reporter сценарист Джордан Піл розповів про «Дивне місто»: «На YouTube ми покажемо серію дещо збочених фантастичних комедійних сюжетів, які відбуваються у світі, близькому до нашого, але й водночас далекому від нього».

Amazon Prime Video

«Лорена» (Lorena), документальний серіал — 15 лютого

Чотирисерійний документальний серіал. Його спродюсував Джордан Піл. Історія подружньої пари — Лорени і Джона Боббітів, у якій дружина відрізала чоловікові статевий орган, помстившись за домашнє насильство.

Пара побралася в 1989 році, 23 червня 1993 року Джон прийшов додому пʼяним і, за словами Лорени, зґвалтував її. Вона взяла на кухні ножа, зайшла в кімнату і відрізала член свого сплячого чоловіка. Поки Джон стікав кровʼю, Лорена взяла відрізаний орган і викинула його десь у полі. Пізніше жінка подзвонила в рятувальну службу і розповіла про те, що сталося. Вони знайшли пеніс Джона, а лікарі змогли пришити його назад.

Лорену заарештували. У поліції вона скаржилася, що секс із чоловіком не приносив їй задоволення, назвала його ґвалтівником і звинуватила в змушуванні до аборту. Суд визнав Лорену неосудною і призначив їй примусове лікування. Звинувачення у зґвалтуванні не підтвердилися, Джон був повністю виправданий. Через два роки пара розлучилася, але тоді Джон вирішив заробити на своїй популярності, а історія широко висвітлювалася в американських ЗМІ: він знявся в кількох порнофільмах і створив музичний гурт, всіляко обігруючи історію з відрізаним членом.

Справа Боббітів увійшла в масову культуру. По-перше, Лорену підтримали американські феміністські організації. По-друге, у неї зʼявилися наслідувачки, які почали відрізати статеві органи своїм бойфрендам або чоловікам. По-третє, зʼявився вислів to bobbit — буквально відрізати член.

Документальний серіал Джошуа Руфа вкотре піднімає проблему домашнього насильства й намагається відповісти на питання — чи може жертва чинити опір.

Для нового серіалу обоє знову зустрілися та дали нові інтервʼю. Справа Боббітів стала одним із гучних сексуальних скандалів 90-х, разом зі справами О. Джея Сімпсона та Моніки Левінськи. «Лорена» пропонує нове розуміння того, як за останні 20 років у суспільстві змінилися погляди на домашнє насильство. Прихильниці Лорени у фільмі пропонують зосередитися не на тому, що вона зробила, а чому вона це зробила. У серіалі сусіди і близькі сімейної пари розповіли про те, що Джон знущався зі своєї дружини, бив та ображав її в присутності інших людей. Зараз Джон, який постарів і погладшав, живе в Лас-Вегасі і каже, що він «зовсім не жорстока людина».

Pop W

«Піарниця» (Flack), 1 сезон — 21 лютого

Американська піарниця Робін, яку грає володарка «Оскара» Анна Паквін («Реальна кров»), живе в Лондоні. Робін — антикризовий менеджер і працює зі знаменитостями: шеф-кухарем, стендап-коміком, власницею косметичної компанії та американською кінозіркою. Серіал показує виворіт популярності і те, яку роль у житті знаменитостей грають піарники. Робін розуміє, що один неправильний крок може коштувати її клієнтам карʼєри та втрати статків.

Крім головної ролі, Паквін разом зі своїм чоловіком Стівеном Моєром («Реальна кров») стали виконавчими продюсерами «Піарниці». У серіалі знялися Софі Оконедо («Готель Руанда»), Ребекка Бенсон («Гра престолів»), Марк Воррен («Брати по зброї»), Лідія Вілсон («Чорне дзеркало»), Бредлі Вітфорд («Розповідь служниці»).